Teinirakkauden taikaa: Magdalena Hain Kolmas Sisar, Royaumen aikakirjat

img_20180723_193421__01403382384735663777.jpg
Magdalena Hai: Kolmas sisar (Royaumen aikakirjat 1). Otava, 2018.

Odotin hartaasti Magdalena Hain uutta YA-fantasiasarjan avausta Kolmas sisar, joka aloittaa Royaumen aikakirjat. Kun viimein sain kirjan käsiini, vinkkari minussa oli pettynyt. Kuvauksesta mangamainen olin toivonut lyhyempää ja ehkä mukaan jopa kuvia huonompien lukijoiden saattamiseksi kirjallisuuden pariin. Mutta kun aloin lukea, toivoin vielä sivulla 555, että kirja ei olisi vielä loppunut.

Kolmas sisar kertoo Royaumen noitavaltakunnasta, jota hallitsevat parina valkoinen noita Aube ja musta noita Minuit. Kolmanneksi sisareksi sanottu suurnoita Soleil on paennut Royaumesta ja vienyt mukanaan planeetan auringon, joten mustan ja valkean noidan tyttäret Ciel ja Lune kasvavat revontulien valaisemassa maailmassa. Maailmassa, josta kissat ovat kadonneet ja jäljellä on vain kissahybridejä kuten kisspöllöt.

Sielunsisaret ja parhaat ystävät, huikentelevainen Ciel ja tummaihoinen, heikoista taikakyvyistään arka Lune ovat kirjan keskeisimmät päähenkilöt. Kirjan alussa on heti tärkeä hetki: Cielin on aika katsoa sielupeiliin ja saada laulu, joka määrää hänen kohtalonsa. Jotakin kuitenkin menee pieleen ja Ciel ja Lune joutuvat pakomatkalle.

Royaumen aikakirjojen ensimmäinen osa sijoittuu enimmäkseen Royaumen ulkopuolelle maahan, mihin Ciel ja Lune tulevat karkotetuiksi. Maagisuus on kuitenkin vasta alussa: he törmäävät arpikasvoisen vartijanoita Sucren erikoiseen kahvilaan ja sitä kautta Lyceumin kouluun, joka matkustaa ajassa. Lyceumissa on oppilaina monenlaisia taianomaisia olentoja eri puolelta maailmankaikkeutta ja siellä Ciel ja Lune tapaavat myös Quinnen veljekset, komean naistenmiehen Niemannin, vakavan rehtorin apulaisen Adamin ja heidän nörttimäisen pikkuveljensä Karlon.

Kolmas sisar on eeppinen juonivyyhti ja maailmanpelastusseikkailu. Mangamaisinta siinä on koulupukuestetiikka ja punasteleva yliluonnollinen romantiikka. Hain kieli on henkeäsalpaavaa kuten aina ja teksti imee mukaansa toiseen taianomaisempaan todellisuuteen. Sarja on myös hahmokaartiltaan kiitettävän monimuotoinen, eikä diversiteetti jää vain siihen, että on keijuja ja noitia: kaikki hahmot eivät ole fantasialle tyypilliseen tapaan valkoisia ja noidat ovat panseksuaaleja. Valitettavasti romanttista ja eroottista toimintaa on siitä huolimatta kuvattu enimmäkseen vastakkaisten sukupuolien välillä.

Aluksi Royaumen maailma vaikuttaa kirjaimellisesti mustavalkoiselta mustine ja valkeine noitineen, mutta vähä kerrassaan lukijalle avautuu moraalin kannalta monimutkaisempi todellisuus, eikä kaikki ole sitä miltä näyttää. Lukuisat käänteet tulevat etenkin ahmivammalle lukijalle helposti yllätyksinä, vaikka ne onkin hyvin pedattu. Kolmas sisar jättää odottamaan kuumeisesti jatkoa. Täytyy sanoa, että en ole vähään aikaan kokenut yhtä upottavaa lukunautintoa.

Helmet -lukuhaaste 2018: 29. Kirjassa on lohikäärme

YA-lukuhaaste: Kirja omalta TBR-listalta

Arvio: ****