Rakkautta ilman rajoja: Riina Mattilan Järistyksiä

img_20180713_073358158527664003838869.jpg
Riina Mattila: Järistyksiä. WSOY, 2018.

Riina Mattilan Järistyksiä tuli toiseksi WSOY:n nuortenkirjallisuuskilpailussa Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta. Järistyksiä sijoittuu Suomen ahdaskatseimmalle syrjäseudulle ja käsittelee ensirakkauden voimallisuutta sekä muunsukupuolisuutta. Päähenkilö on herkästi ja tunteikkaasti kuvattu Eelia, joka ei tunne olevansa tyttö eikä poika.

Mattilan teksti kuvaa kirpeää kipua, todellisen minänsä alttiiksi laittamisen ja toiselle avautumisen pelkoa, mutta kieli on silti kaunista ja raikasta. Eelian perhe ei ymmärrä lastaan ollenkaan, tahtoo vain tukahduttaa hänet heteron cis-tytön rooliin, jonka Eelia kokee valheellisena ja kahlehtivana. Mekkoa on pidettävä ja pikkuveli ei saa saada huonoja vaarallisia malleja. Eelian elämä muuttuu, kun hän pääsee taidesuuntautuneeseen sisäoppilaitoslukioon pois ahdasmielisestä kotikaupungista.

Koulussakin Eelian on vaikea avautua ja luottaa muihin, mutta onneksi on räväkkä kämppäkaveri Karhu. Sitten Eelia kohtaa uuden oppilaan, ketunsilmäisen Islan, ja Eelian maailma kääntyy ylösalaisin. Eelia rakastuu syvästi, mutta tunteita on vaikea tunnustaa ja kaikkein herkimpien kohtiensa paljastaminen toiselle vaatii suunnatonta uskallusta. Suhde Islaan saa Eelian myös rohkaistumaan ja vastustamaan vanhempiaan.

Hyvänä parina tälle kirjalle on Jenni Holman, Veera Järvenpään ja Kaisu Tervosen tietokirja Näkymätön sukupuoli, joka valottaa muunsukupuolisuutta tietokirjallisuuden näkökulmasta. Molempien lukeminen auttaa ymmärtämään paremmin sukupuolen moninaisuutta ja ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua. Toivotaan, että tulee vielä sellainen päivä, jolloin Eelia voi elää pesäpallokaupungissa oma itsenään kenenkään sitä kyseenalaistamatta tai ihmettelemättä.

Helmet-lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan

YA-lukuhaaste: Kirja käsittelee LGBTQ+ aihetta

Arvio: ****

2 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s