Kirjavinkkejä pukinkonttiin: Mitä vinkkari suosittelee ikävuosittain 1-vuotiaasta 24-vuotiaaseen?

img_20181204_1346354617209696562575368.jpg

Joululahjaostoksia pitäisi tehdä, mutta sormi menee suuhun, kun pitäisi keksiä lapselle tai nuorelle joululahjakirja? Ei hätää. Päätin nyt kirjavinkkarina antaa leikkimielisesti vinkkejä siihen, mitä kirjoja eri-ikäisille lapsille ja nuorille voisi hankkia joululahjaksi. Laitoin nyt jokaiseen ikään kaksi vaihtoehtoa, koska toiset rakastavat fantasiaa ja toiset taas vierastavat.

Disclaimer: Kaikki ihmiset, niin lapset kuin aikuiset, ovat yksilöitä ja paras on valita niin lahjat kuin luettavakin kunkin oman kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lapset ja nuoret myös kehittyvät lukijoina eri tahtiin ja siinä missä toiset haluavat kauhua, toiset ovat herkempiä. Kullekin kirjalle sopiva ikäryhmä myöskin on oikeasti paljon laajempi kuin yhden ikävuoden mittainen.

1 v.

Elina Pulli: Sylisampo 

Sopii vauvan kanssa yhteisiin suloisiin loruhetkiin. Loruttelu on paitsi yhteinen läheinen hetki, myös edistää lapsen kielellistä kehitystä.

Mauri Kunnas: Kling: Hyvää joulua 

Kunnaksen äänekäs ensikirja sisältää jouluisia äänitehosteita, joten katseltavaa ja kuunneltavaa löytyy, vaikka kirjallisuus tarkoittaisikin vauvalle vielä lähinnä jotain syötävää.

 

2 v.

Lucy Cousins: Tööt, tööt, Maisa!

Hiirihahmo Maisa on Pupen ohelle pienten luukkukirjojen klassikoita. Helposti sulatettavan liikennetarinan lisäksi luukkuja on hauska availla (tai repiä irti).

Röh röh, Pipsa possu

Röhkivä kirja teeveestäkin tutusta ja supersuositusta Pipsa possusta. Paksut pahvisivut kestävät kovempaakin käsittelyä.

 

3 v.

Andy Lee: Älä avaa tätä kirjaa

Kuvakirja pienestä hirviöstä, joka tahtoo estää lukijaa kaikin keinoin kääntämästä sivua. Humoristinen nappivalinta uhmaikäiselle.

Jeanne Willis: Sinihirviö tahtoo kaiken

Sinihirviö tahtoo aina vain saada lisää uutta, hienompaa ja parempaa: oman huvipuiston ja saaren ja uuden auringon. Mutta ehkä tylsää vanhaa perhettäkin tulee lopulta ikävä?

 

4 v.

Star Wars: Chewie pelastaa porgit

Alle kouluikäiselle Star Wars -fanille sopiva hellyttävä kuvakirja, jossa Chewbacca ystävystyy Last Jedi -elokuvasta tuttujen söpöjen avaruuslintujen porgien kanssa.

Martin Handford: Missä Vallu?

Vallu-kirjat ovat etsi kuvasta -kuvakirjojen klassikoita. Vallun voi bongata muissa kirjoissa myös historian eri aikakausilta, Hollywoodista sekä erilaisista puuhakirjoista.

 

5 v.

Sylvie Misslin: Viidakosta kuuluu JUHUU…

Tämä viidakkokuvakirja on samalla tekstiseikkailu, jossa lapsi saa itse valita, miten tarina jatkuu ja mitä sankarit päättävät tehdä. Luvassa on siis joka kerta erilainen seikkailu.

Sanna Pellicioni: Onni-pojan talviseikkailu

Suosittu kotimainen sarja Onni-pojasta sopii hyvin alle kuusivuotiaille. Talvinen tarina kuvaa lapselle tuttua arjen maailmaa leikkeineen.

 

6 v.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja

Supersuositun Tatun ja Patun satukirja tulee avuksi, jos satuhetket alkavat tuntua tylsiltä. Kirja tarjoaa sekä elävöityskeinoja että hykerryttävän hauskoja uusia satuja.

Tove Jansson: Joulu saapuu muumilaaksoon

Alex Haridin ja Cecilia Davidssonin tekemä uusi kuvakirja, joka pohjautuu Janssonin jouluiseen muuminovelliin. Muumit heräävät keskellä talvea ja ihmettelevät, mikä on tämä joulu, joka saa kaikki juoksemaan ympäriinsä pää kolmantena jalkana.

 

7 v.

Neil Gaiman: Onneksi oli maitoa

Riemukkaasti kuvitettu, hassunhauska fantasiakirja isästä, joka kauppareissulla joutuu pelastamaan maailmankaikkeuden maitotölkillä. Runsaasti kuvitusta, vähän tekstiä.

Lasse Anrell: Futisjunnut

Ekaluokkalaisille futisfaneille Anrellin helppolukuinen sarja on vaihtoehto ykkönen. Sarjasta löytyvät kirjat Zlatan on tähti, Kotikenttien kingi ja Messi on mahtava.

 

8 v.

Tapani Bagge: Aavehevosen arvoitus

Kirja aloittaa upeasti kuvitetun lasten historiallisen etsiväsarjan Apassit, joka sijoittuu 1910-luvulle. Nokkela lapsijoukko ratkoo arvoituksia, joten sopii historiasta ja salapoliiseista innostuneille.

Chris Riddell: Aada Gootti ja synkeä sinfonia

Herkullisesti kuvitettu lastensarja, jossa goottilaisiin hirviöväristyksiin yhdistetään sopivasti lämmintä huumoria. Aada Gootin kotikartanossa ollaan järjestämässä aavemaista konserttia.

 

9 v.

Mervi Heikkilä: Revonpuro

Nuoremmalle fantasiaseikkailujen nälkäiselle Aijalin saaren tarut -sarjan aloittava Revonpuro on sopivan napakan kokonen. Tuittupäinen Pöllö-tyttö astuu vaaralliseen seikkailuun pelastaakseen kotimetsän.

Katarina Mazetti: Seikkailuserkut

Haluaisitko hankkia lapsille jotain samanlaista kuin Viisikot, mutta nykylapsille suunnattuna? Seikkailuserkut -sarja on siihen oikea valinta. Serkusten ja kissan salapoliisiseikkailut alkavat kirjasta Varjoja ja vakoojia.

 

10 v.

Vuokko Hurme: Kiepaus

Kiepaus kertoo maailmasta, jossa painovoima on kiepauttanut kaiken ylösalaisin. Kiehtovaa rauhallisemmin rytmitettyä seikkailua ajattelevaisemmalle lapselle.

Jeff Kinney: Neropatin päiväkirja, Kylmää kyytiä

Jos lukeminen on vaikeaa tai lukuinto hukassa, parasta on tarjota megasuosittuja Neropatin päiväkirjojaSarjakuvamaiset piirrokset, keveys ja huumori purevat vaikeampaankin tapaukseen.

 

11 v.

Jessica Townsend: Nevermoor, Morriganin koetukset

Tässä on vastaus siihen, mitä lukea Harry Potterien jälkeen. Townsendin mediamyllytykseen joutunut fantasiakirja vie mukanaan maagiseen maailmaan, jossa lennetään sateenvarjoilla ja ratsastetaan puhuvalla jättikissalla.

Kristina Ohlsson: Lasilapset

Viidesluokkalaisille sopiva kauhukirja aloittaa aikuisten jännityksestä tunnetun Ohlssonin samannimisen sarjan. Sopii jännitystä ja väristyksiä kaipaavalle lapselle, jota kummitusjutut eivät pelota liikaa.

 

12 v.

Timo Parvela: Kepler 62, Uusi maailma, Kaksi heimoa

Kaksi heimoa aloittaa Parvelan synkkäsävyisesti kuvitetun varhaisnuorten scifisarjan toisen tuotantokauden Uusi maailmaJos aiemmat Kepler62 -kirjat ovat vielä lukematta ja varsinkin jos lukutaito on heikompi, kannattaa aloittaa mieluummin ohuemmasta kirjasta Kutsu.

Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström: Zoo, Viraalit nerot

Hulvatonta murrosikäistä huumoria. Sarjakuvia piirtävä Atlas on harmissaan, kun samaa koulua käyvä ääliömäinen Justus kerää suosiota Youtube-videoilla, joissa polttaa takapuoltaan vohveliraudalla.

 

13 v.

Jyri Paretskoi: K15

Napakasti kirjoitettua alapäähuumoria, joka saa kirjoja vierastavan yläkoululaisen äkisti innostumaan lukemisesta. Ensimmäisessä kirjassa pääosassa seksirobotista haaveileva Roni. Sarjasta löytyy myös toinen osa K15: Salaisuus.

Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras

1800-luvulle sijoittuvassa maagisessa nuortenromaanissa otsikon mukaisesti taskuvaras Mina pääsee taikuri Tomin palkolliseksi. Steampunk-elementtejä, koneromantiikkaa ja jännitystä.

 

14 v.

Holly Bourne: Oonko ihan normaali

Aloittaa loistavan Normaali-trilogian, joka edustaa kepeästä humoristisesta tyylistä huolimatta feminististä YA-kirjallisuutta. Oonko ihan normaalin päähenkilöllä Eviellä on OCD ja kirja käsittelee mielenterveyttä.

Anders Vacklin ja Aki Parhamaa: Beta

Tulevaisuuden maailma on veden vallassa ja virtuaalipelit todellisempia kuin tosielämä. Jännitystä ja ninjatoimintaa etenkin pelinörttien makuun.

 

15 v.

Magdalena Hai: Kolmas sisar

Toimintaa ja romantiikkaa pursuava fantasiatiiliskivi aloittaa uuden Royaumen aikakirjat -sarjan. Hesarissakin nostettu erityisesti räväköiden panseksuaalisten noitapäähenkilöidensä takia.

Angie Thomas: Viha jonka kylvät

Erittäin suosittu ja puhuttu kirja, josta myös elokuva on tulossa. Päähenkilö Starr näkee, kuinka poliisi ampuu syyttä hänen ystävänsä ja alkaa taistella tummaihoisten oikeuksien puolesta. Painavasta asiasta huolimatta jännittävää tekstiä.

 

16 v.

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous

Tässä Finlandia-junior voittajassa taikuus loiskuu ja lotisee eikä sperman tai kuukautisverenkään mainitsemista kaihdeta. Kauniisti kirjoitettua nuortenfantasiaa Pottereista ylikasvaneille.

Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä

John Greenia fanittaville sopiva kyynelkanavien avaaja, jossa käsitellään rakkautta, kuolemaa ja mielenterveyttä. Kaksi itsetuhoista nuorta kohtaa kellotornissa ja rakastuu.

 

17 v.

Elina Rouhiainen: Muistojenlukija

Topelius- ja Kuvastaja -palkitusta Väki-sarjasta on tekeillä myös tv-sarja. Urbaania fantasiaa, jossa on yhteiskunnallinen ulottuvuus ja jossa vähemmistöt pääsevät esiin.

Meredith Russo: Tyttösi sun

Vetävästi kirjoitettu, valoisa ja valaiseva kirja sukupuolensa korjanneesta Amandasta. Amanda muuttaa uudelle paikkakunnalle ja aloittaa uuden elämän, mutta menneisyys ei päästä irti.

 

18 v.

Riina Mattila: Järistyksiä

Finlandia junior -ehdokas kertoo muunsukupuolisesta Eeliasta ja rakastamisen vaikeudesta. Kauniisti ja herkästi kirjoitettu kirja sopii sekä nuorille että aikuisille.

Elina Pitkäkangas: Kuura

Hyytävä ihmissusitrilogia, josta löytyy niin kauhua kuin romantiikkaakin. Yllättävät juonenkäänteet ja raju toiminta kiihtyvät kirja kirjalta.

 

19 v.

Lauren Beukes: Zoo city – Eläinten valtakunta

Eteläafrikkalainen urbaani fantasiakirja, jossa film noir -henkinen trilleri, omaperäinen fantasia ja yhteiskunnallisuus yhdistyvät. Ei sovi heikkohermoisille.

Sarah Crossan: Yksi

Kaunis nuorten aikuisten säeromaani siamilaisista kaksosista Gracesta ja Tippistä. Lahjapakettiin kannattaa laittaa kirjan seuraksi nenäliinapaketti.

 

20 v.

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia

Uutta kotimaista eeppistä fantasiaa steampunkmausteilla ja aikuiseen makuun. Salaperäinen Aleia etsii kadonneita muistojaan seuraanaan salskea seleesi Corildon ja kintereillä lauma pahiksia.

Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä

Psykologinen murhamysteeri sijoittuu mökille, jossa on menossa polttarit. Viihdyttäviä väristyksiä joululoman ratoksi.

 

21 v.

Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki

Uutta kotimaista aikuisten aavikkofantasiaa eeppisessä mittaluokassa. Käärmeitä, juonitteluja ja kuumaa aavikkotuulien puhallusta talven keskelle.

Salla Simukka: Sytytä valot/Sammuta valot

Uusi novellikokoelma tarkastelee sekä elämän valoista että varjoista puolta. Tyylilaji vaihtelee romantiikasta dystopiaan ja kauhuun ja keskiössä ovat nuorten ja nuorten aikuisten elämät.

 

22 v.

Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki

Upeasti kirjoitettua lyyristä aikuisten fantasiaa nimensä mukaisesti kudottujen kujien kaupungista. Itärannan esikoisesta Teemestarin kirjasta on myös tekeillä elokuva.

Kirsi Saari: Hölmö nuori sydän

Ajankohtainen tarina teiniraskaudesta ja rasismista. Tänä syksynä pyörinyt teattereissa myös elokuvaversiona.

 

23 v.

Terhi Tarkiainen: Pure mua

Ronski ja hysteerisen humoristinen uusi näkökulma kuluneeseen vampyyriromantiikkaan. Anna saa 30-vuotislahjaksi ihkaoikean seksikkään vampyyrin häkissä ja kaulapannassa.

Hanna Hauru: Jääkansi

Viiltävä pienoisromaani sotienjälkeisestä Pohjois-Suomesta ja erään tytön karuista kokemuksista. Raadollisia tapahtumia kontrastoi kuulaan kaunis kieli.

 

24 v.

Robin Hobb: Salamurhaajan oppipoika

Otava on nyt sarjan saatua jatkoa ottanut uusintapainoksen tästä legendaarisesta aikuisten fantasiasarjasta. Salamurhaajaksi joutuvan kuninkaallisen äpärän tarinassa on raakoja käänteitä, mutta samalla sydäntä ja ihmeen tuntua.

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Megasuosittu tunnelmallinen kuvaus kahden tytön jännitteisestä ystävyydestä 50-luvun Napolissa. Löytyy nyt myös HBO-sarjana.

 

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s