Viehättävää vieteriromantiikkaa: Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras

IMG_20180502_143501_01.jpg
Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras. WSOY, 2018.

Anniina Mikaman Taikuri ja taskuvaras on jotakin uutta ja lumoavaa kotimaisen nuortenspefin kentällä. Jos se olisi elokuva, sanoisin sitä Terminaattorin ja Silmänkääntäjän romanttiseksi mashupiksi. Lähimpänä kirjallisuusgenreistä Mikaman trilogian avausosa on steampunkia, sillä se on 1800-luvulle sijoittuvaa scifiä, vaikka höyrypunkin sijaan koneet käyvät myös sähköllä. Taikurien silmänkääntötemput ja 1800-luvun Helsingin miljöö tuovat teokseen omalaatuista hohtoa ja ihmeen tuntua.

Päähenkilö Mina on naiivi 16-vuotias porvaristyttö, joka on orvoksi jouduttuaan päätynyt taskuvarkaaksi Helsingin kaduille. Kerran hän seuraa komeaa nuorta miestä kellosepänliikkeeseen ja varastaa oudon kojeen tämän taskusta. Koje ei kuitenkaan ole kello, eikä nuori komistus Tom mikään tavallinen yläluokkainen vetelehtijä. Poliisille ilmiantamisen sijaan Tom palkkaa Minan äreän vanhan Professorin avustajaksi ja ottaa mukaansa ihmeelliseen taloon. Tom on taikuri ja hänen ja Professorin koti puoleksi teatteri ja mitä maagisempien koneolentojen taikametsä.

Mina tietysti rakastuu päätä pahkaa Tomiin, joka ei vaikuta antavan vastakaikua. Hitaasti auki keräytyvä juoni tihenee ja vaarat, petokset ja salaisuudet alkavat lopulta paljastua. Miksi jokainen talon henkilökunnasta kertoo Minalle eri kertomuksen siitä, miten pyörätuolilla kulkeva professori on saanut vammansa? Entä oliko Minan isän kuolema todella murha, niin kuin hänen äitinsä aina epäili? Myös Tomin seuraa hanakasti hakevalla rikkaalla rouva Mortonilla on Minasta selvästi jotain hämärää tekeillä.

Taikuri ja taskuvaras on herkullinen lukukokemus ja kotimaisuus näkyy hyvässä ja pahassa siinä niin vähän, että sillä on mielestäni mainiot mahdollisuudet maailmanvalloitukseen. Juonenkäänteet ja intoutunut miljöökuvaus kulkevat sopusointuisesti käsi kädessä, henkilöhahmot ovat sympaattisia ja harvinaisempi spefiromantiikka iski heti sydämeeni. Kadulla pari vuotta opetusta saaneeksi päähenkilö on hieman epäuskottavan naiivi ja koska tarinaa kerrotaan hänen kauttaan, jotakin tästä naiiviudesta liukenee mukaan myös kerrontaan. Lukijasta riippuu, lisääkö vai vähentääkö se Mikaman luoman ihmemaailman viehätystä.

Helmet-lukuhaaste 2018: 49. Vuonna 2018 julkaistu kirja

YA-lukuhaaste: Kirja tapahtuu ennen vuotta 1918

Arvio: ****