Austenin Emma kasarikirjastoautolla: Sirpa Saarikosken Kesä kasiysi

IMG_20180423_092109.jpg
Sirpa Saarikoski: Kesä kasiysi. Karisto, 2017. 

Sirpa Saarikosken Kesä kasiysi on kesäisen kepeää romantiikkaa, johon minua houkutti tarttumaan Helmet-lukuhaasteen kohta syntymävuosikymmenelleni sijoittuvasta kirjasta. Lisäksi romaanin sijoittuminen kirjastoautolle herätti välittömästi kirjastonhoitajattaren kiinnostuksen. Kesä kasiysi on ennalta-arvattava mutta hyväntuulinen kirja, joka on omiaan nostalgiannälkäisille mökkilaiturilla lojujille.

Päähenkilö Kati on kuin moderni versio Jane Austenin Emman nimikkohahmosta: itsenäinen nainen, joka väittää, ettei ole etsimässä miestä, mutta puuttuu hanakasti muitten rakkausasioihin. Ainakin Mikalle, parhaalle kaverille kirjastoautosta, on löydettävä tyttöystävä, halusi tämä tai ei. Emman tavoin Kati on sokea näkemään ympärillään pyörivien todellisia kiinnostuksenkohteita, vaikka uskookin olevansa oikea amor.

Lisää vauhtia ja huumoria Saarikoski repii kesäfestareista, joille Kati on kiskomassa kaikki tuttunsa. Tarkoitus on vuokrata bussi, mutta tietenkin varaus menee mönkään ja reissuun lähdetäänkin kirjastoautolla. Henkilöhahmot heittävät jatkuvasti sanaleikkejä tavalla, joka välillä naurattaa ja välillä menee liialliseksi. Tärkeässä osassa on kasarinostalgia papiljotteineen, takatukkineen ja olkatoppauksineen. Omat muistoni alkavat vasta yhdeksänkymmentäluvun puolelta, joten osa nostalgisista viittauksesta meni minulta ohi hilseen. Viihdyttävän reissun Kesä kasiysi joka tapauksessa tarjoaa.

 

Helmet lukuhaaste 2018: 5. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit

 Arvio: ***

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s