Tunteellista hirviökauhua: A.R.S. Horkan Nordic Horror, Jäätävää

Nuorten ja lasten kauhukirjallisuutta ei ole kovin paljon tarjolla siihen nähden, kuinka huutava kysyntä sille kirjastossa on. Hyllyissä notkuvat R.L. Stinet ovat jo vuosikymmeniä vanhoja ja nykyisin kauhua tulee enemmän vain pieniltä kustantajilta, kuten aihepiirissä kunnostautuneelta Haamulta. Muutamia positiivisia tapauksia on viime vuosina ollut, kuten Magdalena Hain Uhriniituntakaiseen sijoittuvat kauhunovellikokoelmat ja Mikko Toiviaisen Pimeä peili. Odotin siis kovasti A.R.S Horkan uutta Nordic Horror -kauhusarjaa. Nimimerkin takana on kolme kokenutta kotimaista lasten- ja nuortenkirjailijaa, joista yksikään ei aiemmin ollut tunnettu kauhusta, joten halusin mielenkiinnolla selvittää, tuoko Nordic Horror pelastuksen kauhupulaan.

Hyvät ja huonot uutiset: ensinnäkin, ensimmäinen sarjan kirjan Jäätävää perusteella konsepti on kunnossa; kirjat ovat sopivan lyhyitä huonosti kirjaan tarttuville ja ulkoasu on tyylikäs ja riittävän pelottava. Ikäryhmä vaikuttaisi parhaiten jännitystason suhteen olevan 11-14v, vaikka kustantamon sivuilla ikäryhmäksi väitetäänkin yli 15-vuotiaita. Valitettavasti Jäätävää ei kuitenkaan ollut aivan sitä, mitä vinkkarina olisin kaivannut. Hyiseen pohjolan orpokotiin sijoittuva demonitarina alkoi ihan hyvin, kieli oli paikoin todella kaunista ja toimintaa oli kiitettävästi, mutta kokonaisuus oli sekava ja mukana oli paljon suorasanaista tunneopetusta, mikä ei ole ollenkaan paikallaan huonosti lukevien kauhua janoavien teinien houkuttelussa.

Jäätävää kertoo pahaenteiseen syrjäiseen orpokotiin joutuvasta Armaksesta, jonka tunteet jäinen demonijohtajatar vie. Armas pakenee erämaahan ja opettelee taistelemaan demoneja vastaan. Demonien ulkonäkö on kiehtovasti kuvattu ja toimintaakin on, mutta jotenkin hahmot jäävät etäisiksi. Pettymyksestäni huolimatta aion ehdottomasti kokeilla sarjan muita kirjoja, jotka kätevästi ovat kaikki itsenäisiä. Voisin Jäätävääkin vinkata esimerkiksi kuutosille tai seiskaluokkalaisille, mutta mieluummin löytäisin sarjasta jonkun toisen yhtä komeakantisen ja kätevän lyhyen kirjan, joka soveltuisi paremmin koukuttamaan heikommin lukevia kirjojen maailmaan ja Nordic Horror -sarjan pariin.

Helmet-lukuhaaste 2022: 2. Kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa

Arvio: **1/2

Advertisement

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s