Veren salaisuudet: Siri Pettersenin Rautasusi

Siri Pettersen: Rautasusi. Jalava, 2021. Suomentaja: Eeva-Liisa Nyqvist.

Siri Petterseniltä aiemmin suomennettu Korpinkehät -fantasiatrilogia sai innostuneen vastaanoton ja nyt uusi Vardari-trilogian avaus Rautasusi on saanut heti kansainvälistä huomiota. Sarjat sijoittuvat samoihin maailmoihin, nimenomaan monikossa, mutta Rautasuden voi mainiosti lukea, vaikka aiempi sarja ei olisikaan tuttu. Edellisen tavoin kyse on eeppisestä fantasiasta, jossa on pohjoismainen vire niin arktisen luonnon kuin yhteiskunnallisemman otteen kantilta. Ote on kuitenkin hieman aiempaa railakkaampi ja rääväsuisempi, sävyt tummemmat.

Tapahtumapaikka on kaupunki, joka muistuttaa Amsterdamin, Tromssan ja Venetsian sekoitusta: pohjoinen kolkka, siltoja talojen välillä, punaisia lyhtyjä ja huumeita. Punaiset lyhdyt vain viittaavat paikkoihin, joissa ennustajat eli verenlukijan killan jäsenet hoitavat ammattiaan. Päähenkilö on angstinen Juva, verenlukijoiden sukua, mutta kapinallisesti ryhtynyt metsästäjäksi. Kaupungin vauraus on kiinni kaupankäynnistä, jota hoidetaan kivisten portaaliporttien avulla ja vain sudenveri pitää porttien taian toiminnassa. Irtautumisyrityksistään huolimatta Juva joutuu keskelle juonittelevan sukunsa ja verenlukijoiden salaisuuksien vyyhtiä, eikä ruumiilta säästytä.

Vardari-trilogian avausosan vahvuuksia on kiehtova ja hyvin luotu maailma ja sen rikas mytologia. Juoni pitää otteessaan ja kulkee edellistä trilogiaa vauhdikkaammin ja verisemmin. Alkusivuilla infoa dumpataan vähän kömpelöstikin, mutta voimakkaat hahmot vetävät nopeasti mukaan. Paljon jää kuitenkin vielä kesken ja kokonaisarviota sarjasta on mahdoton antaa, ennen kuin pääsen lukemaan seuraavat osat. Riippuvuuden, halun ja moraalin teemat saavat niin kypsää käsittelyä, että ehdottomasti sekä nuoret että aikuiset fantasiafanit löytävät Rautasudesta ammennettavaa.

Helmet-lukuhaaste 2021: 45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija.

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s