Jengiläinen vastaan kakkavaipat: Angie Thomasin Betoniruusu

Angie Thomas: Betoniruusu. Otava, 2021. Suomentaja: Terhi Kuusisto.

Angie Thomasin YA-kirja Viha jonka kylvät räjäytti kaikilla tavoilla pankin: kirja oli suosittu, käsitteli merkittävää yhteiskunnallista teemaa (poliisiväkivalta mustia kohtaan) ja siitä myös tehtiin elokuva. Nyt Thomas on kirjoittanut sille myös esiosan Betoniruusu, jossa kerrotaan edellisen kirjan päähenkilön Starrin isän Maverickin nuoruudesta. Kirjat ovat itsenäisiä, joten edellistä ei ole tarvinnut lukea, vaikka sitä suosittelenkin jo pelkästään siksi, että kyseessä on niin loistava kirja. Tällä kertaa painavina teemoina on periytyvä huono-osaisuus ja siitä ulos kamppaileminen, jengit ja teinivanhemmuus.

Itse kuuntelin Betoniruusun englanniksi äänikirjana, mutta silmäilin läpi myös Terhi Kuusiston suomennosta, joka vaikutti jäljittelevän sujuvasti alkuteoksen puhekielimäisyyttä. Äänessä on 17-vuotias Maverick, jonka isä on vankilassa ja joka on perinyt isältään aseman jengistä ja päätynyt koulun ohessa tekemään huumekauppaa. Maverickin elämä muuttuu, kun hän saa tietää tulevansa isäksi ja lapsen äiti sysää vauvan Maverickin hoteisiin. Edessä on vaikeampiakin tehtäviä kuin yövalvominen ja vaippojen vaihto: miten elättää lapsi, onko oikein hankkia rahaa hämärin keinoin ja pystyykö Maverick edes saamaan rehellistä työtä? Taustalla kummittelevat välienselvittelyt, jotka vaativat Maverickilta rankkoja valintoja.

Betoniruusu on erittäin vetävästi kirjoitettua, sisältää käänteitä käänteiden perään ja herättää kyllä tunteita ja sympatiaa. Täysiä pisteitä en sille silti voi antaa jo siitä syystä, että kirjassa oli minun makuuni turhan paljon yhdestä kerrasta raskaaksi tulevia teinejä, jotka vieläpä kaikki päätyvät synnyttämään lapsen. On kuitenkin virkistävää, että näkökulma on nyt teini-isän ja vieläpä jengitaustaisen. Elämän pehmeät ja kovat puolet punoutuvat todella Betoniruusussa tasapainoisesti. Kaikkein vaikeimmastakin betonialustasta voi kasvaa ruusu.

Arvio:****

Helmet-lukuhaaste 2021: 33. Kirjassa opetetaan jokin taito

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s