Koronan aikaan: Veera Salmen Olin niinku aurinko paistais

Veera Salmi: Olin niinku aurinko paistais. Otava, 2021.

Veera Salmi tunnetaan menestyneistä lastenkirjoistaan, erityisesti Puluboi ja Poni -sarjasta. Hän on kuitenkin kirjoittanut myös nuorille. Olin niinku aurinko paistais eroaa kuitenkin Salmen aiemmasta nuortenkirjatuotannosta muodoltaan: kyseessä on hänen ensimmäinen säeromaaninsa eli yhdistää proosakerrontaa ja runollisempaa, tiivimpää ja ilmavampaa ilmaisua. Olin niinku aurinko paistais ei ole poikkeuksellinen vain muodoltaan, vaan myös aiheeltaan. Kirja nimittäin kertoo koronakeväästä 2020 ja koskettelee riipaisevia ja ajankohtaisia ongelmia, joita pandemia on aiheuttanut. Keveästä muodosta ja huumorista huolimatta hoitajien kuormitus, pandemian vaikutus mielenterveyteen ja huono-osaisten perheiden lasten ahdinko tulevat kaikki jossakin muodossa esiin.

Päähenkilö Gabriel on juuri ihastunut ja tiedossa olisi treffit, kun pandemia alkaa ja elämä luisuu kaaokseen. Uskaltaako tavata tyttöä, jolla on astma ja joka siksi kuuluu riskiryhmään? Miten poika, joka on vielä itsekin lapsi, osaisi huolehtia itsestään ja pikkusiskosta, kun kuormittunut sairaanhoitajaäiti lukittautuu mystisen sairauden kourissa huoneeseensa? Olin niinku aurinko paistais on samaan kielellä leikittelevä, raikas ja täynnä lämpöä; samaan aikaan nuori päähenkilö joutuu raskaan kuorman alle ja tarina tuo esiin synkempiä puolia elämästä, jossa nuori tipahtaa yhteiskunnan turvaverkosta läpi.

Lapsinäkökulmien tuomisessa esiin Salmi loistaa, mutta teinikuvauksissa hahmot tuovat välillä lapsellisempia puoliaan esiin tavalla, jota nykynuortenkirjoissa ei usein näe (ehkä koska se voi karkottaa teinilukijoita). Ihmettelin hieman myös otsikkovalintaa, joka viittaa aivan säeromaanin loppuun. Selvästi kuitenkin Salmi on ottanut säeromaanimuodon mestarillisesti hallintaan ja laji sopii hänen kieli-ilottelevalle tyylilleen. Aiheen ja ajankohtaisen sisällön sekä kirkkaan kielen yhdistelmä tekee Olin niinku aurinko paistais -kirjasta suositeltavaa luettavaa sekä yläkoululaisille että aikuisille.

Helmet-lukuhaaste 2021: 8. Kirjassa on maailma muutoksessa

Arvio: ****

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s