Paluu Nevermooriin: Jessica Townsendin Meinioseppä, Morriganin kutsumus

img_20190513_0731303156900825937308083.jpg
Jessica Townesend: Meinioseppä, Morriganin kutsumus (Nevermoor 2). Otava, 2019.

Jessica Townsendin Nevermoor, Morriganin koetukset aloitti uuden suloisen taikasarjan, joka kulkee taikakoulutusjuonielementteineen ja hauskoine satumaisine yksityiskohtineen Harry Pottereiden vanavedessä. Suomentajakin on Pottereista tuttu Jaana Kapari-Jatta. Nevermoor -sarja on viehättävä ja sen maailmaan on yhtä mukava solahtaa kuin nojatuoliin peiton alle kourassa mukillinen hohtelevan kimaltavaa lämmintä juotavaa. Juonenkäänteet toimivat niin kuin pitääkin, vaikka eivät ennennäkemättömiä olekaan. Heikon kohta sarjassa on sinänsä värikkäästi luotujen hahmojen keskinäisten suhteiden kuvaus, joka jää enemmän selitetyksi kuin aidosti hahmojen toiminnasta ja dialogista esiin nousevaksi.

Ensimmäisessä osassa syntymästään kirottu Morrigan Korppi saapui maagiseen Nevermoorin maailmaan, jossa lennetään sateenvarjoilla ja jättiläiskissat eli magnifikatit puhuvat. Morrigan joutui suorittamaan joukon koetuksia voidakseen päästä Meineikkaan Seuran kuuluisaan kouluun ja siinä sivussa törmäsi myös pahaan Meinioseppään  Ezra Viimaan, joka suunnitteli Nevermoorin valloitusta. Nyt toisessa osassa Meinioseppä, Morriganin kutsumus Morrigan pääsee viimein aloittamaan opintonsa ja löytämään todelliset kykynsä, mutta kaikki ei tietysti ole aivan niin helppoa ja hauskaa kuin mitä Morrigan olisi toivonut.

Kun Tylypahkaan kuljetaan junalla, Meineikkaan Seuran kouluun sen sijaan vievät yksittäiset metrovaunut, joita tosin kutsutaan meitroksi. Morriganin vuosikurssi on koulutusyksikkö 919, jonka yhdeksän lapsen pitäisi pitää koulutuksessa yhtä ja tulla uusiksi sisariksi ja veljiksi. Valitettavasti Morriganin ystävää Pihlajaa lukuunottamatta muut suhtautuvat Morriganiin ynseästi: Morrigan on nimittäin pahan Ezra Viiman tavoin meinioseppä, kykenee hallitsemaan elävältä sähköltä tai energialta vaikuttavaa meiniota. Tai niin Morriganin suojelija Jupiter Pohjoinen ainakin sanoo; Morrigan ei ole vielä itse nähnyt merkkiä oletetuista kyvyistään, joita muut silti pelkäävät.

Morriganin kykyjä eivät pelkää ainoastaan toiset oppilaat vaan myös opettajakunta, ja niinpä Morriganille ei haluta ensin opettaa mitään muuta kuin meinioseppien kauheaa historiaa, kun taas muut vuosikurssilaiset saavat ratsastaa lohikäärmeillä, opetella taistelua ja taikuutta. Samaan aikaan tapahtuu outoja katoamisia, joita Jupiter tutkii ja joista Morrigankaan ei osaa pitää nenäänsä erossa. Onko karkoitettu Ezra Viima taas päässyt koskettamaan Nevermooria? Juoni kulkee kuin metrovaunu, vähän päästään taas nauttimaan Morriganin hulppean hotellikodin Deukalionin ihmeellisyyksistäkin ja lopussa lukija odottaa innolla Morriganin seikkailujen seuraavaa osaa.

 

Helmet-lukuhaaste 2019: 31. Kirjassa kuljetaan metrolla

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s