Säeromaani sanan mahdista: Elisabeth Acevedon Runoilija X

img_20190516_1250373490679127707921033.jpg
Elisabeth Acevedo: Runoilija X. Karisto, 2019.

Elisabeth Acevedon Runoilija X edustaa Young Adult -kirjallisuuden uutta lajityyppiä säeromaani, mikä tarkoittaa ulkoasultaan hieman selkokirjamaista, runomuodossa kirjoitettua romaania. Säeromaaneista Kirsti Kurosen Paha puuska ja Sarah Crossanin Yksi ovat iskeneet minuun todella lujaa, ja ehkä siksi Runoilija X ei saa minulta aivan yhtä korkeaa arvosanaa. Elisabeth Acevedon säeromaani lavarunouden vapauttavasta voimasta ja nuoren tytön kamppailusta uskonnollista ja tukahduttavaa äitiä vastaan on kyllä erinomainen, mutta ei vain näihin verrattuna sattunut osumaan minussa yhtä herkkiin kieliin.

Runoilija X sijoittuu Harlemiin ja kertoo teini-ikäisestä Xiomarasta, joka löytää runoudesta keinon ilmaista itseään ja purkaa ympäristön tukahduttamia tunteitaan. Uskonnollinen äiti haluaisi Xiomaran opiskelevan Raamattua ja pysyttelevän kaukana pojista. Xiomaran kaksoisveli on homo, mutta ei uskalla tunnustaa sitä vanhemmilleen. Myös Xiomara yrittää salata äidiltään kaiken, kun koulussa kuulee lavarunousilloista ja ihastuu ensimmäistä kertaa. Mutta ikuisesti Xiomara ei voi pitää salaisuuksiaan ja suuri törmäys on tiedossa.

Runoilija X on raikkaasti kirjoitettu ja päästää lukijan paitsi matkustamaan Harlemin kaduille myös myötäelämään nuoren ihmisen rajuja ja hauraita tunteita, sitä miten rakkaus ja oman taiteen tekeminen synnyttävät palon ensimmäistä kertaa. Acevedon sanoma on kirjoittamisen voima, se miten sanallistaminen auttaa nuorta hallitsemaan omaa kokemustaan ja löytämään itsensä. Tätä tukee runollinen kieli, joka samaan aikaan on korutonta ja yksinkertaista ja kuitenkin voimakasta ja lumoavaa.

Helmet-lukuhaaste 2019: 10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja

Arvio: ***

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s