Fantasian voimannäyte: Maria Turtschaninoffin Maresin voima

img_20190107_0736371446413710046478551.jpg
Maria Turtschaninoff: Maresin voima. Tammi, 2018.

Maria Turtschaninoff on kotimaisen nuortenfantasian ykkösinimiä ja Punaisen luostarin kronikat ovat erityisesti niittäneet mainetta: sarjan ensimmäinen osa Maresi voitti Finlandia juniorin, käännöksiä löytyy näkyvästi ulkomaiden kirjakaupoista ja elokuvaversiokin on suunnitteilla. Pidin sarjan rankemmasta esiosasta Naondel vielä ensimmäisenä julkaistua Maresia enemmän. Maresin voiman en olisi voinut kuvitella taas nostavan rimaa, mutta niin se vain tekee. Kun Maresi on upeasti kirjoitettu feministinen nuorten fantasiakirja ja Naondel synkkäsävyisempi nuorten aikuisten romaani, Maresin voima on kypsä ja ehkä eniten aikuislukijoille antava romaani oman polun ja voiman löytämisestä, suhteesta äitiin, yhteisöön ja kuolemaan.

Maresin voima jatkaa Maresista tutun nimikkohenkilön tarinaa. Maresi on jättänyt Punaisen luostarin taakseen ja palannut vuosien jälkeen kotikyläänsä perustaakseen sinne tyttökoulun. Suku iloitsee hänen paluustaan, mutta Maresi huomaa nopeasti muuttuneensa niin paljon poissaollessaan, että hänen on vaikeaa sopeutua ahtaaseen kyläyhteisöön. Myös äiti on alkanut vierastaa häntä ja Maresin kouluhaaveet kohtaavat vastarintaa. Maalaiskylän väki ei ymmärrä lukemisen ja kirjaopin hyötyjä, Maresin outoa pukeutumista tai varsinkaan sitä, että nainen haluaa ammatin miehen ja lapsen sijaan.

Vaikka kylää riistävät sotilaat ja veronkerääjät tuovatkin Maresin voimaan toimintakohtauksia ja jännitystä, pohjimmiltaan Maresin voima on edellisiä osia hiljaisempi kirja, jossa tunteita, ihmissuhteita ja elämänvalintoja käsitellään poikkeuksellisen aidosti ja herkkävireisesti. Täysin kuivina eivät omatkaan silmäni lukemisen aikana pysyneet. Sen lisäksi että kyläläiset oppivat kunnioittamaan ja arvostamaan Maresia, myös hän itse joutuu avartamaan mieltään ja oppimaan näkemään sellaista, mitä aiemmin ei huomannut. Toivoisin, että nuorten lukijoiden lisäksi myös mahdollisimman moni aikuinen löytäisi Punaisen luostarin kronikat, eikä kaihtaisi näin mahtavaa sarjaa vain lastenosastolle sijoitetun hyllypaikan takia.

Helmet-lukuhaaste 2019: 13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja

Arvio: ****1/4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s