Arvoituksellinen aikamatka: Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli

img_20190124_0853038320326506677642714.jpg
Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli. WSOY, 2019.

Marisha Rasi-Koskinen siirtyy aikuisten puolelta YA:han, vaikkakin Auringon pimeä puoli toimii ihan yhtä hyvin aikuisille kuin vanhemmille nuorille. Täytyy tunnustaa, että vaikka Rasi-Koskisen minämuotoinen, tulevaisuuden koukkuja lukijalle heittelevä proosa soljuu kauniisti ensimmäisestä lauseesta lähtien, en tarttunut aluksi kirjaan innolla. Olen lukenut viime vuosina liudan dystopioita ja tapahtumapaikka, Kaivoksen ankea ja autoritaarinen kaupunki, ei heti innostanut minua viettämään romaanin maailmassa aikaa. Mutta pian jännitys tihenee ja mysteerivyyhti sotkeentuu niin, että huomasin lukeneeni melkein koko kirjan yhdeltä istumalta.

Auringon pimeästä puolesta on vaikea sanoa paljon paljastamatta liikaa. Päähenkilönä on teini-ikäinen Emilia, jonka äiti on kuollut ja joka asuu yhdessä isoisänsä kanssa lähitulevaisuuden Kaivokselan kaupungissa. Kun Emilia siivoaa äidin kuolemasta saakka lukittuna ollutta kesähuonetta, hän löytää itseään esittävän piirroksen, jota ei pitäisi olla olemassa. Emilia luisuu aikamatkalle, jonka aikana hänen menneisyytensä salaisuudet selviävät ja joka kieutotuu koko kaupungin historiaan ja tulevaisuuteen.

Jännite toimii alusta loppuun ja juonen kuljetuksen ohella käsitellään ympäristön ja fasististen liikkeiden nousun kysymyksiä. Ainoa asia, josta annan miinusta, oli suora natsisymbolien käyttö Kaivokselan suljetussa ja johtajaansa palvovassa yhteisössä. Natsivertaus olisi kyllä tullut nuorellekin lukijalle selväksi ilmankin, eikä symboliikka selvästi liittynyt juuri tulevaisuuden maailmaan sopivaan kontekstiin. Twisteistä osa pääsi yllättämään, osan pystyin arvaamaan, mutta käännevuoristorataa oli sen verran, että jatkuvasti oli oltava varuillaan. Suosittelen tätä kirjaa lukiessa ottamaan mukavan asennon ja olemaan takemättä samaa virhettä kuin minä: jäin vinosti röhnöttämään tuoliin aikomuksena lukea muutama sivu, mutta oli pakko lukea saman tien koko kirja loppuun, eivätkä niskat kiittäneet.

Helmet-lukuhaaste 2019: 25: Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole aiemmin lukenut

Arvio: ****

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s