Sarjakuvamaista zombimättöä: Max Brallierin Maailman viimeiset tyypit

img_20190124_0859115990016364167301734.jpg
Max Brallier: Maailman viimeiset tyypit. WSOY2019.

Max Brallierin kirjoittamaa ja Douglas Holgaten kuvattamaa Maailman viimeiset tyypit on luonnehdittu Walking Deadin ja Neropatin päiväkirjojen mashupiksi: se yhdistää humoristista sarjakuvamaista kerrontaa selviytymistaisteluun zombeja ja hirviöitä vastaan. Erityisen hyvin se sopii toimintaa ja huumoria kaipaaville 10–12 -vuotiaille, joiden keskittymiskyky ei riitä perinteisen kirjan kanssa viihtymiseen. Ensimmäisillä sivuilla kertojana toimivan poikapäähenkilön puhekielinen ääni tuntui vähän teennäiseltä, mutta tarinan lähdettyä vauhtiin se lakkasi häiritsemästä.

13-vuotias Jack asuu tarinan alussa yksin puumajassaan. Jonkinlainen zombiapokalypsi on iskenyt, osa kaupunkilaisista on paennut (Jackin kasvattiperhe mukaan lukien), loput ovat muuttuneet zombeiksi. Niin kuin zombeissa ei olisi tarpeeksi, kaduilla pyörii myös toinen toistaan kammottavampia hirviöitä. Tehdäkseen elämästä mukavampaa Jack on alkanut suhtautua zombien mättämiseen kuin tietokonepeliin, joiden kova kuluttaja hän jo aiemmin oli, ja keksii itselleen tehtäviä, joista hän antaa itselleen pisteitä.

Kaikeksi onneksi Jack löytää kaksi muuta selviytyjää: parhaan nörttikaverina Quintin ja heidän entisen kiusaajansa Dirkin. Quintin keksintöjen ja Dirkin raa ´an voiman avulla Jackin elämä helpottuu, mutta vielä on yksi tehtävä hänen listallaan suorittamatta: Jack haluaisi löytää ja pelastaa ihastuksensa, jonka uskoo yhä olevan kaupungissa. Spoileri: tämä tyttö ei sitten pelastusta kaipaa, vaikkakin tällainen käänne alkaa olla jo yhtä kulunut kuin damsel in distress -klisekin, jota sillä vastustetaan.

Huumorin sekaan alkaa lopussa hivuttautua pikkuisen vakaviakin sävyjä, vaikka harvinaisen kepeää maailmanlopun zombimelskettä Brallier tarjoilee. Sympaattinen zombimättöseikkailu tulee vinkkarin työkalupakissa tilaukseen, sillä tähän asti helppolukuisempaa, isommille alakouluaisille ja huonosti lukeville yläkoululaisille suunnattua jännitystä ovat tarjonneet yksin Parvelan ja Sortlandin Kepler62-kirjat.

Helmet-lukuhaaste 2019: 36. Kirjassa ollaan yksin

Arvio: ***

 

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s