Unohtunut tulevaisuus: Katinka Sarjanojan Kisälli

Katinka Sarjanoja: Kisälli. Voikukka Kustannus, 2023.

Katinka Sarjanoja on aiemmin julkaissut historialliseen romantiikkaan vivahtavan fantasiatrilogian, jonka aloitti Korpinlaulu. Nautin trilogian lukemisesta paljon, joten odotin mielenkiinnolla uutta avausta Kisälli, etenkin kun uutuus on tällä kertaa suunnattu nuorille ja nuorille aikuisille. Etukäteen oli takakannen perusteella vaikea tulkita, tulisiko Kisälli edustamaan fantasiaa vai scifiä, ja aivan selvää se ei romaanin lukemisenkaan jälkeen ole. Sarjanoja tarjoilee mystisen salaperäisenä näyttäytyvän tulevaisuuden, jossa on dystooppisia kontrolloinnin ja korruption sävyjä, mutta myös omaperäistä taianomaisuutta.

Kisällin maailmassa syntyvyys on hyvin säänneltyä, ravinto tulee kasveista ja lapsi voi jo vauvana tulla merkityksi pinssillä, joka tarjoaa hänelle etuoikeutetun aseman tai velvoitteen ryhtyä hyljeksityksi ja pelätyksi vartijakisälliksi. Päähenkilö Corde on määrätty kisälliksi, vaikka ei tiedä juurikaan siitä, mitä se tarkoittaa. Corde päättää juuri koulunsa ja aloittaa vartijakisällin opinnot, jotka sisältävät ei niin yllättävästi taistelukoulutusta. Samalla Cordelle alkaa avautua uhkaava maailma kaupunkien ulkopuolella, josta tavalliset kansalaiset eivät tiedä mitään.

Kirjavinkkarina arvostan sitä, että Kisälli on spekulatiivisen fiktion edustajaksi kirjana harvinaisen napakka ja sopii siksi hyvin nuorille suositeltavaksi. Jatkoakin ilmeisesti seuraa, koska kaikki ei vielä ensimmäisessä kirjassa selvinnyt. Se, että kisällikoulutuksessa olevat alkavat menettää muistojaan aiemmasta elämästään on kiinnostava käänne, mutta valitettavasti kun liitymme tarinassa Corden seuraan juuri vartijaksi ryhtymisen kynnyksellä, lukijoiden on vaikea kaivata ihmissuhteita ja muistoja, joista ei paljon ehtinyt tietääkään. Sen sijaan kirjan emotionaalinen sydän ovat kisällien ja vartijoiden väliset suhteet. Oman mausteensa ihmissuhdekuvaukseen tuo nykyistä avarakatseisempi yhteiskunta, jossa sukupuoli ei määrittele ihmisiä, ei Cordeakaan.

Helmet-lukuhaaste 2023: 49. Kirja on julkaistu vuonna 2023

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s