Kelttifantasian uusi Kaari Utrio: Katinka Sarjanojan Korpinlaulu

img_20191028_0814025729428752093547037.jpg
Katinka Sarjanoja: Korpinlaulu. Karisto, 2019. 

Katinka Sarjanojan Korpinlaulu on vuoden sisään toinen kotimainen muinaiseen kelttiläiseen aikaan ja mytologiaan sukeltava fantasiakirja. Kesällä Katri Alatalon Ikuisesti siskoni sai hyvän vastaanoton, joten pakosti Korpinlaulun nyt syksyllä ilmestyessä en voi olla vertaamatta näitä kahta. Vertailu on kuitenkin hedelmätöntä, sillä kelttiläisestä aihepiiristään huolimatta Korpinlaulu ja Ikuisesti siskoni ovat molemmat loistavia kirjoja aivan erilaisella tavalla: Ikuisesti siskoni on kieleltään hehkuva ja myyttinen ja sopii kaunokirjallisemman fantasian kuten Ursula K. Le Guinin seuraksi; Korpinlaulu puolestaan soutaa romanttisen historiallisen kirjallisuuden kuten Kaari Utrion vanavedessä.

Korpinlaulussa fantasia solahtaa häivytettynä taustalle ja naiskohtalot historiallisessa miljöössä kohoavat etualalle. Päähenkilö Etain on ylhäistä Korpin ja näkijöiden sukua. Etain olettaa menevässä naimisiin taisteluista haaveilevan nuoren sankarin Rowanin kanssa ja yrittä olla ajattelematta ennustusta, jonka mukaan tulee synnyttämään vihollisen lapsen. Paikalliset kapinoivat meren takaa tullutta prinssiä vastaan ja Etainin elämä mullistuu. Taistelut, petokset, rakkaus ja uskollisuus: miksi on niin vaikeaa tehdä oikein tai edes nähdä, mikä on oikea vaihtoehto?

Sarjanoja tuo kelttiläiset linnat elävinä lukijan silmien eteen, mutta erityinen vahvuus on henkilöhahmokaarti. Tarina ja hahmot imaisevat mukaansa ja saavat lukijan jännittämään kohtaloitaan, niin että kirjaa on vaikea laskea käsistään. Ihmissuhteet ja romanssit ovat tärkeimmässä roolissa, mutta romantiikassa on mukana kouriintuntuvaa kivilinnojen karheutta. Historiallisten romaanien ystävän ei ehdottomasti kannata jättää Korpinlaulua välistä vain fantasialuokituksen takia. Odotan jo innolla sarjan seuraavaa osaa, sillä Korpinlaulun pitäisi aloittaa trilogia.

Helmet-lukuhaaste 2019: 4. Kirjailijan ainoa teos

Arvio: ****

4 Comments Add yours

  1. Päällisin puolin nautin myös kirjasta suuresti, mutta jäin kaipaamaan lisää kuvailua ja lisää tietoa maailman taikuudesta. Seuraava osa taitaa lupailla lisää tietoa ainakin taikuudesta, joten aion ehdottomasti lukea sen.

    Like

    1. Oli tosiaan lähellä historiallista enemmän kuin fantasiaa siinä, että taikuutta ei paljon valotettu. En ole vielä ehtinyt lukea seuraavaa osaa mutta ehdottomasti luen.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s