Sotaa pakoon Siperiaan: Elina Rouhiaisen Tuntematon taivas

Elina Rouhiainen: Tuntematon taivas. Tammi, 2022.

Elina Rouhiainen pongahti kymmenen vuotta sitten komeasti kotimaisen YA:n eli nuorten aikuisten kirjallisuuden johtotähdeksi Susiraja-ihmissusisarjalla, jolla on vieläkin yliluonnollista susiromantiikkaa lämmöllä muistelevia faneja (joihin itsekin lukeudun). Seuraavaksi Rouhiainen jatkoi toisella monimuotoisemmalla ja kantaaottavammalla YA-fantasiatrilogialla Väki ja on kirjoittanut myös jo kaksi osaa lapsille suunnattua seikkailufantasiasarjaa Nelimaan tarinat. Uutuus Tuntematon taivas on siis Rouhiaisen tuotannossa aivan erilainen avaus: vakava realistinen lähihistoriakuvaus, jonka Venäjän sotia käsittelevä aihe on vuoden aikana muuttunut liiankin polttelevan ajankohtaiseksi. Hienovireinen, melankolinen kuvaus kahden erilaisen nuoren kohtaamisesta ja hitaasti syttyvistä tunteista sota-ajan kolistessa taustalla sopii erittäin hyvin myös aikuislukijoiden lukupinoon. Olisin yllättyneempi, jollei vähintään palkintoehdokkuuksia tälle kerääntyisi. Toki koska olen itse fantasiafani, pakosti Rouhiaisen fantasiatuotanto tulee olemaan vielä lähempänä omaa sydäntäni.

Kahdenkymmenen vuoden takainen tarina voisi yhtä hyvin sijoittua tähän vuoteen. Venäläinen kaupunkilaisnuori Dima on täyttänyt 18 ja joutuu pakkovärvätyksi armeijaan. Dima pakenee kiskoja myöten ja yrittää junalla Siperiaan, kun hänet rahojen loppuessa jätetään keskellä ei mitään. Diman avuksi tulee tomera Aljona, joka on paimentolaiskansa evenkien sukua. Rouhiainen kuvailee uskomattoman aidon tuntuisesti karua pikkukylän elämää. Sekä Aljonalla että Dimalla on molemmilla henkilöhistoriassaan haavoja, joita he yrittävät salata toisiltaan. Dima auttelee Aljonan suvun kaupassa ja tunteita alkaa syttyä, mutta pelot ja vanhat surut eivät päästä otteestaan. Etenkin lopun kaunis, alavireinen tunnelma toi mieleeni sekoituksen Cherbourgin sateenvarjoja ja Hyttiä nro 6.

Kun lukee lomittain uutisia Ukrainan sodasta ja Diman kahdenkymmenen vuoden taakse sijoittuvaa tarinaa, pakosti selkäpiissä kulkevat kylmät väristykset, kun sotatannerta pakoileva Dima katsoo televisiosta Putinia puhumassa Tšetšeniasta sotapropagandaa. Etenkin kun Suomessa ilmapiiri on muuttunut kokoajan yhä aggressiivisemmaksi, Diman tarina on entistä tärkeämpi näyttäessään nuoren venäläisen tuntoja, nyt kun osa yrittää oikeutetussa halussaan auttaa ukrainalaisia demonisoida jokaisen venäläistä syntyperää tai kansalaisuutta kantavan ihmisen. On myös hienoa, että Tuntematon taivas tuo esille evenkien kautta rajan takana asuvat, usein unohdetut ja sorretut alkuperäiskansat, joista Suomessa tiedetään yleisesti todella vähän. Tuntematon taivas on kaunis, ajankohtainen ja ajatuksia herättelevä: tämän kirjan lukeminen on terveellistä kaikenikäisille yläkoululaisista ylöspäin.

Helmet-lukuhaaste 2022: Kirjan nimi on mielestäsi tylsä

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a comment