Vauhdikasta lastenfantasiaa syksyn sävyissä: Elina Rouhiaisen Valkeantuoja

Elina Rouhiainen ja Kaisa Ranta: Valkeantuoja. Nelimaan tarinat. Minerva, 2021.

Elina Rouhiainen, yksi Suomen YA-fantasian ykkösnimistä, tekee uuden aluevaltauksen alakoulufantasian puolella Nelimaan tarinat -sarjan aloitusosalla Valkeantuoja. Kuvitus on värikästä ja sitä on paljon, kirja lyhyt ja teksti nopeasti etenevää kelpo seikkailua: tällaista sisäänheittofantasiaa alakoululaisille olenkin vinkkarina kaivannut. Keväisten värien ystävänä syksyinen paletti ei minua puhutellut, mutta antanee kuvituksesta kypsemmän vaikutelman pastelleja arastelevammalle heikommin lukevalle viitos-kuutosluokkalaiselle. Fantasiaseikkailu sopii myös mainiosti pienempien kanssa yhdessä luettavaksi.

Nelimaan maailma koostuu neljästä erilaisesta kansasta ja maailmasta on selvästi tarkoitus paljastua lisää salaisuuksia myöhemmissä osissa. Valkeantuojassa on pääosassa 13-vuotias Taaro, joka kuuluu sanstelaisiin. Hieman Pokemonin lähtökohdan tapaan Taaro lähtee alussa etsimään itselleen kumpasta, eläinkumppania, niin kuin hänen kansansa perinne on. Matkalla tulee kuitenkin mutkia vastaan ja Taaro lukitaan tyrmään rikoksesta, jota hän ei ole tehnyt. Mikä on salaperäinen Valkeantuoja ja miksi se on varastettu? Taaro saa uusia ystäviä ja joutuu jännittävien pulmatilanteiden eteen. Nelimaan kansoilla on ennakkoluuloja toisistaan, mutta tutustumalla nuoret oppivat, että yhteinen sävel voi silti löytyä.

Valkeantuoja päättyy koukuttavaan cliffhanger-lopetukseen, joten jatkoa on selvästi tiedossa. Tällaiselle aikuiselle fantasianlukijalle eniten nautintoa tuottivat kekseliäät olennot ja vihjatut menneisyyden salaisuudet, mutta pienemmälle lukijalle varmasti on tärkeintä törmäily seikkailusta toiseen. Tapahtumat pysyvät sen verran kesyinä mitä tulee esimerkiksi väkivaltaan, että hyvin nuoret tai herkemmätkin lukijat voivat tarttua tähän kirjaan turvallisin mielin. Mukana on myös yhteiskunnallisen epätasa-arvoisuuden teemoja, jotka ovat tuttuja Rouhiaisen nuortenkirjatuotannosta. Vielä tuntui siltä, että Nelimaasta päästiin raapaisemaan vasta pintaa, mutta odotan, että jatko-osissa päästään sukeltamaan syvemmälle.

Helmet-lukuhaaste: 35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s