Sammon kehräämä lyyrinen taru: Katri Kauppisen Laakson linnut, Aavan laulut

Katri Kauppinen: Laakson linnut, Aavan laulut. Otava, 2022.

Kotimaisessa fantasiassa muinaissuomalaiset vaikutteet ja Kalevalan käyttäminen inspiraationa eivät ole mikään poikkeuksellinen valinta, mutta vaikka Katri Kauppisen Laakson linnut, aavan laulut ammentaa kyllä näistä lähteistä, tyyliltään lyyrinen kieli ja myyttissatumainen maailma ovat omanlaisiaan. Kaunis syksyinen kansikuva ja pitkä laulunsäemäinen nimi sopivat romaanille mainiosti. Vaikka se on luokiteltu nuorille ja YA-yleisölle, Kauppinen on aiemmin kirjoittanut aikuisille. Laakson linnut, aavan laulut -romaani ei ole kovin paksu, mutta kaunokirjallinen tyyli viehättää parhaiten aikuisia ja runsaasti lukevia nuoria. Tarinaan uppoutuminen ei vaadi Kalevalan tuntemista, joskin paremmin siihen ja kansanperinteeseen tutustuneet tunnistavat yhtymäkohtia taustalla.

Laakson tytär Pihlaja, jota valmistellaan valtaa ja parannustaitoja varten, kohtaa sotaisammasta Aavasta kotoisin olevan Lemekin. Lemek on saapunut etsimään Sampoa ja kansojen välillä on vanhaa vihaa. Romanttiset tunteet syttyvät ensin loitsusta, mutta nuoret etsivät sitten luottamusta vihan ja epävarmuuden keskellä. Sivussa seurataan myös Lemekin sisarten ja Pihlajan “kihlatun”, pojista kiinnostuneen Pajun tarinoita. Myyttinen fantasia sisältää kyllä romantiikkaakin, mutta soljuvan kaunis, laulava kieli, luontokuvat, toiminnalliset tapahtumat ja salaperäiset tunnelmat tekevät siitä enemmän myyttistä epiikkaa ja romanttinen jää sivujuonteeksi.

Lyyriselle tyylille napakka mitta sopii, mutta silti jäin kaipaamaan, että sivuhahmojen Main ja Linnen ja Pajun tarinat olisivat saaneet hiukan enemmän tilaa. Unenomainen maailma oli kaunis, mutta etäännytti myös hieman lukijaa tapahtumista. Ehdottomasti parasta romaanissa on kieli, joka on samaan aikaan kuulasta ja väliin ytimekästä, mutta silti säilyttää vahvan runollisuuden ja tunnelman. Teemat, laulujen ja sanan voima, sota ja rauha kantavat kaikkina aikoina ja tekevät iättömästä ajankohtaista.

Helmet-lukuhaaste 2022: 20. Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a comment