Omaperäistä länkkärifantasiaa seikkailunnälkäisille: Eli Brownin Kummat

Eli Brown: Kummat. Tammi, 2022. Suomentaja: Kaisa Kattelus.

Länkkärit eivät lajityyppinä todellakaan kuulu suosikkijuttuihini, mutta ainakin ne ovat harvinainen fantasiamiljöö. Eli Brownin uutuuden Kummat lisäksi länkkärifantasiasta lähinnä tulee mieleen Orson Scott Cardin Alvin -sarja ja Derek Keiltyn Will Gallows ja kärmesmahainen peikko. Kummat kuitenkin yhdistää virkistävän omaperäisellä tavalla amerikkalaiseen villin lännen -meininkiin kansansatumaisia ihme-esineitä, ronskia seikkailua ja kauhumaisia elementtejä. Varsinaisesti Kummat on varhaisnuorten seikkailuun keskittyvää fantasiaa, mutta tapahtumat ovat sen verran rajuja, että kirjaparin aloitus sopii vain varhaisnuorista rohkeammille ja nuoret ja aikuisetkin lukijat varmasti nauttivat.

Lääkäri-isänsä kanssa maita ja mantuja kiertävä Clover on isänsä kielloista huolimatta kiinnostunut kummista, tarunomaisista esineistä, joihin kuuluvat muun muassa aina täyttyvä viinipikari, salaisuuksia keräävä Hattu ja ase, joka osuu aina maaliinsa. Clover ja hänen isänsä törmäävät tiellä kohtalokkaasti roistoihin ja Clover joutuu aloittamaan yksin vaarallisen seikkailun sodan partaalla keikkuvassa maassa. Matkatovereikseen Clover löytää puhuvan sotilasarvoisen kukon ja tekaistua lääkettä kauppaavan huijarityttö, mutta satumaisuus kääntyy äkkiä synkäksi, kun kuvioissa on myös noita, joka kursii kuolleiden eläinten kappaleista itselleen zombikätyreitä ja varastaa lapsilla hampaita suusta.

Miljöön lisäksi Eli Brown on poiminut länkkärikerronnasta harmaamman moraalin ja juonen takinkäännöt. Toiminnallinen road trip pitää lukijan tunteet kyydissä mukana ja Karin Rytterin piirrokset säilyttävät hyvin historiallisen tunnelman. Vaihtoehtohistoriassa Napoleon ahdistaa amerikkalaisia ihmisiä monistavan kumman esineen turvin. Alkuperäiskansat on vaihdettu fiktiivisiin, mistä en oikein tiedä, oliko se hyvä ratkaisu, mutta Amerikan historiaan sijoittuminen ohjaa helposti historian rumalle ja erittäin rasistiselle puolelle, jota Brown yrittää kovasti väistellä. Kaikkiaan Kummat pakotti kääntelemään kiivaasti sivuja ja vaikka teos sai juonikaarellisen sulkeumansa, odotan kyllä innolla teosparin toista osaa.

Helmet-lukuhaaste 2022: 29. Kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa.

Arvio: ****

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s