Herkkiä mopohaaveita varhaisnuorille: Maria Kuutin ja Anne Muhosen Roope, Make ja lusikkatesti

Maria Kuutti ja Anne Muhonen: Roope, Make ja lusikkatesti. Myllylahti, 2022.

Kirjavinkkarina näinä lukutaidon hajautumisen aikoina olen aina ilahtunut, kun tulee vastaan uusi nuorille tai varhaisnuorille kirjoitettu kirja, joka sopii erityisesti heikommin lukevien houkutteluun. Pienempien kirjoista tunnetun Maria Kuutin kirjoittama ja sarjakuvataitelija Anne Muhosen kuvittama Roope, Make ja lusikkatesti sopii mainiosti vähemmän lukeville viitos-kuutosluokkalaisille. Alapäähuumori, poikamainen hölmöily, mopohaaveet ja herkemmät ystävyyden ja murrosikäisen ja vanhemman ristiriitojen kuvaukset lomittuvat hyvin yhteen. Muhosen kuvat tavoittavat myös hienosti sekä huumorin että herkkyyden ja tuovat kirjaan oman lisänsä, eivät vain toista tekstissä kerrottua vaan tärkeällä osallaan täydentävät sitä.

Kutosluokkalaisen Roopen elämässä suurin ja tärkein haave olisi oma mopo, mutta ikä ei riitä eivätkä riitä rahatkaan. Äiti lupaa, että jos koulussa tulee hyviä Wilma-merkintöjä ja Roope saa rahat kerättyä niin hän ehkä saisi ostaa mopon ja ajella sillä isoäidin pelloilla. Tavoitteen saavuttaminen ei ole helppoa, kun paras kaveri Make aiheuttaa koulussa levottomuuksia ja kiskoo Roopea mukaan kepposiin eikä yksinhuoltaja-äidin rahatilanne ole kovin hyvä. Lisäksi Make on vakuuttunut, että koulun terveydenhoitaja aikoo tehdä luokan pojille ns. lusikkatestin ja kokeilla ruokalan lusikalla, ovatko kivekset laskeutuneet. Tästä kauhukuvasta on kaverusten pakko tietysti ottaa selvää.

Kuutti onnistuu hienosti yhdistämään hölmöilyhuumorin ja aidon tunnekuvauksen. Riitoja ja ristiriitoja tulee sekä äidin että parhaan ystävän kanssa, mutta Roope on silti sydämellinen varhaisnuori, joka yrittää hellyttävän kovasti parastaan silloinkin kun kaikki menee pieleen. Aivan yhtä lyhyt ja nopealukuinen Roope, Make ja lusikkatesti ei ole kuin toinen ikäluokalle suunnattu kuvitettu uutuus, Kirsti Kurosen ja Maria Laakson Hännät, mutta siinä on humoristista Häntiä enemmän herkkävireisyyttä. Kiinnostuksella seuraan, onko Roopelle tulossa tulevaisuudessa oma sarja.

Helmet-lukuhaaste 2022: 7. Kirja kertoo ystävyydestä

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s