Peliromanssi roihuaa: Annukka Salaman Ripley, Nopea yhteys

Annukka Salaman kymmenen vuotta sitten alkanut Faunoidit -fantasiasarja kolahti minuun todella lujaa. YA-kirjat ja kotimainen fantasia olivat yleistä kirjallisuustiedettä päntänneelle vieraita alueita ja yhtäkkiä tajuntaani iskeytyi, miten mahtavia kirjoja Suomessakin tehdään. Nyt Salama on ollut useamman vuoden poissa kentältä, joten odotin kovasti hänen seuraavaa kirjaansa. Ripley, Nopea yhteys kuitenkin eroaa monessa kohtaa edellisestä Faunoidit -sarjasta. Ensinnäkin se on realistinen pelaajaromanssi, jossa ei ole mukana yliluonnollisia elementtejä. Kuumat ihmissuhteet, nokkela dialogi ja moderni kielenkäyttö sen sijaan ovat edelleen uudessakin kirjassa Salaman tuotemerkkejä.

Ripley, Nopea yhteys -kirjan juoni on yksinkertainen. Kovan luokan pelaaja ja hakkeri Isla (pelaajanimeltä Ripley) on luonut syvän siteen pelikaveri Damieniin, jota ei koskaan ole tavannut livemaailmassa. Lukioon ilmestyy uusi rikas ja ärsyttävä poika Anton, jonka kanssa ensivaikeuksien jälkeen alkaa tulla juttua. Ei ole kovin vaikeaa arvata, mihin suuntaan tarina tästä lähtee. Itse olisin kaivannut juonelta enemmän sivupolkuja tai rinnakkaisjuonia, vaikka ahmittavuuteen tarinan simppeliys ei vaikuttanutkaan. Salama kirjoittaa edelleen äärimmäisen vetävästi ja hauskasti ja hahmojen nahkoihin ja tunteisiin on helppo solahtaa. Lukiessa rivit lentävät silmissä ja dialogi on erittäin nautittavaa. Englanninkielisiä lauseita olisi makuuni hieman voinut vähentää, vaikka itsekin finglishia viljelen.

Väistämätöntä ehkä oli, että vaikka fanitan Salamaa edelleen, Faunoidit tulee saamaan tärkeämmän paikan sydämessäni kuin Ripley. Jo niistä kahdesta syystä, että en ole kova pelaaja, ja fantasia on realismia enemmän minun juttuni. Pelifanit varmasti saavat intensiivisistä pelisessiokuvauksista ja sähäkän dialogin peliviittailusta irti minua enemmän. Oli kuitenkin kiva, että mukana on sekä vanhoja että uusia pelejä ja että myös lautapelit ja pakohuonpelit on mainittu, joten kaikenlaisille pelaajille on jotakin. Huumori, sympaattinen romantiikka ja kiltinpuoleinen mutta latautunut eroottinen väreily kuitenkin tarjoavat viihdettä niillekin, joille pelijutut menevät vähän ohi.

Helmet-lukuhaaste 2022: 34. Kirjailijan nimessä on luontosana

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s