Säeromaani ystävyyden ja k-popin voimasta: Sanni Ylimartimon Pimeässä hohtavat tähdet

Säeromaanit ovat olleet viime vuosina nosteessa myös täällä Suomessa ja esillä etenkin J.S. Meresmaan Dodon Blogistania kuopus -palkinnon ja Dess Terentjevan Ihanan Finlandia junior -ehdokkuuden ansiosta. Silti kotimaisia tekijöitä on toistaiseksi ollut vähän, lähinnä J.S. Meresmaa ja Kirsti Kuronen, ja siksi onkin virkistävää saada joukkoon uusi säkeilijä. Esikoistekijä Ylimartimon Pimeässä hohtavat tähdet on tyyliltään lähempänä ulkomaista yksinkertaisempaa ja suoremmin kertovaa säeproosaa Sarah Crossanin tyyliin, mutta amerikkalaisen synkemmän aihepiirin sijaan Ylimartimo tarjoaa enemmän valoa. Kiusaaminen ja tiukan äidin otteesta itsenäistymisen tuskat ovat läsnä, mutta tärkeintä on kuitenkin musiikin ja ystävyyden ilosanoma.

Pimeässä hohtavat tähdet -säeromaanin juoni muistuttaa hieman Pixarin uutta Turning Red -elokuvaa, tosin ilman fantasiapandoja ja isompien lukijoiden makuun sopivammin. Päähenkilö Miran keskeinen dilemma on nimittäin hänen k-pop-idolinsa saapuminen Suomeen ja äiti seisoo esteenä keikalle pääsyn tiellä. Yhteisen musiikin kautta ystävystyminen ja fanihurmos luovat valoa Miran elämään, jota kiusaaminen ja kaverittomuus koulussa varjostavat. Ylimartimo kirjoittaa aiheesta kauniin aidosti ja toiveikkaasti. Vaikka Mira onkin jo 14-vuotias, kirja sopii aihepiirin puolesta hyvin jo varhaisnuorille lukijoille, joilla on siihen myös varmasti samaistumispintaa. Ihastumisteema jää etäiseksi ja virkistävästi kaveruuden voima saa estradin.

Itselleni k-pop on vieras genre, mutta alan harrastajien lisäksi säeromaani puhuttelee varmasti myös kaikkia musiikin kautta yhteyttä kokeneita, oli laji mikä hyvänsä. Miraa kohtaan on helppo tuntea sympatiaa ja kieli on kuulasta ja dialogilla merkittävämpi rooli kuin monessa säeromaanissa. Usein lajityypissä kaikki suodattuu vain minäkertojan kautta; tällä kertaa pääsemme puolueettomammin katsomaan Miran maailmaa. Olen iloinen, että säeromaanilaji on nyt Suomessa saanut lisää tekijöitä ja monimuotoisuutta. Toivottavasti lajin kirjoja on tiedossa vielä lisää. Odotan myös innolla, mitä Ylimartimo kirjoittaa seuraavaksi.

Helmet-lukuhaaste 2022: 6. Kirjan kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s