Vinkkarin lahjavinkit pukinkonttiin: Vuoden 2021 parhaat kirjat yksivuotiaista 24-vuotiaisiin

Joulu on kohta ovella ja niinpä ovella kolkuttelevat taas kirjavinkkarin joululahjavinkit tuoreista lasten- ja nuortenkirjoista. Tänäkin vuonna kirja tuo rauhaa kiireen keskelle, tarjoaa yhteisiä seikkailuja ja avaa uusia maailmoja. Mutta mitä ihmettä kummilapsen, lapsenlapsen tai tuttavaperheen nuoren ikäisille nyt onkaan nykyään tarjolla? Vinkkari tarjoutuu taas aputontuksi.

Olen tehnyt näitä listoja nyt muutaman vuoden ja viime vuoden tapaan olen tälläkin kertaa valinnut kolme kirjaa per ikäryhmä ja suosinut tänä vuonna ilmestyneitä itsenäisinä luettavia tai sarjan aloittavia kirjoja. Yhä lasten- ja nuortenkirjallisuus näkyy perinteisessä mediassa valitettavan harvoin ja kaupoissakin valikoima on rajattu, joten moni saattaa tarvita apua kirjahankinnoissaan.

Kirjat on jaettu ikäryhmittäin kunkin ikävuoden mukaan jouluisesti yhdestä vuodesta kahteenkymmeneen neljään, mutta pelkkiä numeroita ei kannata tuijotella: hyvin lukevalle voi katsella hieman vanhemmille suunnattua kirjaa ja lahjan saajaa kiinnostava aihe tai genre on tietenkin tärkein asia. Listan lopussa on erikseen esitelty uusia selkokirjoja niitä varten, joille suomi ei ole äidinkieli tai lukemisessa on erityisiä haasteita.

Disclaimer 1: Kaikki ihmiset, niin lapset kuin aikuiset, ovat yksilöitä ja toiset pitävät vaikkapa kauhusta ja toiset ovat herkempiä. Lapset ja nuoret myös kehittyvät lukijoina eri tahtiin. Kullekin kirjalle sopiva ikäryhmä on oikeasti paljon laajempi kuin yhden ikävuoden mittainen, ja erityisesti yläkouluiästä eteenpäin voi kirjoja katsella laajemmalla ikäskaalalla.

Disclaimer 2: Vuonna 2021 on ilmestynyt myös muita aivan ihania kirjoja, jotka eivät ole tällä listalla yhdestä näistä kolmesta syistä: 1. Ikäryhmälle oli ilmestynyt niin monta samantapaista loistavaa kirjaa, että minun oli pakko raakata osa pois, vaikka sydän itki verta. 2. Kirja odottaa houkuttelevana kirjapinossani, mutta en ole ehtinyt lukea sitä vielä, enkä vinkkaa kuin lukeamiani kirjoja. 3. Kirja on jatko-osa sarjaan.

Joululahjavinkit ikäryhmittäin

1 v.

Mira Mallius: Pikku Tirriäinen

“Pehmeä pieni heijastus, levon lempeä läikähdys, uniekan pöllähdys”. Lempein sävyin kuvitettu pahvisivuinen lorukirja opastaa vauvan kanssa yhteisiin rauhallisiin hetkiin, joissa kielitaju alkaa kehittyä.

Minun loruni, äänikirja

Vanhoja klassikkolastenloruja, jotka kuulee myös ääneen luettuna nappia painamalla. Näitä vauvalle lukiessa nostalgia valtaa mielen. Mukana myös muutamia leikitysohjeita ja värikkäitä kuvia.

Leslie Patricelli: Kiukuttaa

Patricelli kuvaa hauskan aidosti taaperon tunne-elämää. Mitä jos kiukuttaa? Millä saisi kiukun pois. Isomman kanssa kirjasta voi etsiä apua tunteiden käsittelyyn; pikkuisen kiukkunyytin vanhemmat taas saavat vertaistukea.

2 v.

Liisa Kalli ja Eppu Nuotio: Oho miten taitavasti

Lastenkirjakonkareiden Liisa Kallion ja Eppu Nuotion uusi pirteä ensikirjasarja Oho seuraa taaperon arkea ja ympäristön tutkiskelua. Kirjassa Oho miten hyvää! maistellaan ja kirjassa Oho miten taitavasti! otetaan ensimmäisiä askelia. Pienempienkin vauvojen perheeseen.

Kuka istuu pytyllä?

Riemukas pahvisivuinen vessaharjoittelukirja hauskoilla eläinhahmoilla. Mukana on luukkuja, joiden takaa paljastuu eläimiä. Opetusta ja vessahuumoria taaperolle samassa paketissa.

101 dinosaurusta

Tässä ensikirjassa pääsee sekä etsiskelemään kuvista erilaisia dinosauruksia ja opetetaan dinofanille myös iso liuta erilaisten dinosaurusten nimiä. Pahvisista sivuista huolimatta toimii myös vanhemmallekin pikku harrastajalle, koska jopa tällainen iso entinen dinofani oppi tästä paljon.

3 v.

Pete Riski: Maailman yksinäisin pieru

Värikäs ja nopealukuinen kuvakirja kertoo ystävyydestä – ja tietysti pieruista. Kuuluu töräys ja maailmaan syntyy uusi pieni pieru, mutta miksi kukaan ei oikein pidä siitä? Aihevalinta osuu takuulla pienten nauruhermoon.

Marc-Uwe Kling: YksisarvEinen

Loistava kuvakirja niin uhmaikäisille kuin yksisarvisintoilijoillekin. Hauska ja ilkikurinen tarina yksisarvisisesta vastaa kaikkeen ei, eikä halua muiden tavoin kirmailla kukkakedoilla. Iloa ja oivalluksia sekä pienemmille että vähän isommillekin.

Deborah Marcero: Purkissa

Kauniisti kuvitettu kuvakirja keräilemisestä ja ystävyydestä. Leevi kerää asioita purkkeihin, mutta mitä hän voi tehdä kun perhe on muuttamassa ja kaveri jäämässä toiselle paikkakunnalle? Sympaattisia pupuhahmoja, kuvissa yksityiskohtaista tutkiskeltavaa.

4 v.

Sanna Mander: Pikku pikku noitani

Räväkästi kuvitettu tarina Harrista, jolla on oma pikkuruinen tulitikkurasiassa asusteleva noita. Lempeästi ja huumorilla käsitellään muun muassa tunteiden käsittelyä ja eroperheen arkea. Onko meillä kaikilla olkapäällämme kuiskimassa rusinantuoksuinen pikkuruinen noita?

Susanna Silvander-Rosti: Sulon ja Elsin uudet naapurit

Värikäs kuvakirja, jossa esitellään monimuotoisesti erilaisia perheitä. Kaksoset Sulo ja Elsi muuttavat äiteineen uuteen kotiin ja käyvät tutustumassa naapureihin. Leikkisästi ja hyväntuulisesti tuodaan ilmi, miten erilaisissa perheissä on kuitenkin paljon yhteistäkin.

Nuku hyvin iloisia iltasatuja pienille

Lyhyitä juuri nukahtamishetkiin sommiteltuja satuja kotimaisilta laatutekijöiltä kuten Riikka Ala-Harja, Magdalena Hai ja Hannele Lampela. Nenäkarvat, kadonneet sukat, herkkumaat ja sängyn alla asuvat möröt kutkuttavat mielikuvitusta, mutta eivät pelota liikaa. Upea värikäs kuvitus.

5 v.

Mariska: Kummat ja kammot

Kuuluisan laulaja-lauluntekijän uudessa puhekielimäisessä lorukirjassa piereskellään yksisarviselle sekä törmätään noitiin ja peikkoihin. Hauska ja jännittävä vuorottelevat. Värejä hehkuja ja mielikuvituksellinen kuvitus Reetta Niemensivulta ja Aapo Ravanttilta.

Emilia Aakko: Kaiho-kotitonttu ja karanneet kärsiväiset

Hauskoja kommelluksia ja vakavampia aiheita yhdistävä satukirja yhdessä ääneen luotettavaksi. Sata vuotta omissa oloissaan viettänyt Kaiho tuuraa Koikkalaisten perheen kotitonttua, kun arkkuun piilotetut kärsiväiset karkaavat ja perheen isä masentuu.

Satu Varjonen: Voihan nenä!

Mari Luoman pirteästi kuvittamassa sadussa noitatyttö Telma lähtee kouluun ja joutuu kiusatuksi isosta nenästään. Seuraa hauskoja taikakommelluksia ja lempeitä opetuksia erilaisuuden hyväksymisestä ja ystävystymisestä.

6 v.

Pia Krutskin: Kaupunki Kukaties

Finlandia junior -ehdokkaana oleva upea lastenrunokirja tarjoaa sekä hauskoja ja oivaltavia loruja että Jani Ikosen lumoavaa kuvitusta. Tässä kirjassa runous ei jämähdä menneeseen vaan tallustaa kaupungin katuja ja houkuttelee lukijaa ilottelemaan kielellä. Mitä on runomatikka ja mikä kaupungin hiljaisin asia?

Ursula Mursu: Myrtti ja noitatukka

Myrtti pääsee tädin kanssa syntymäpäiväkseen huvipuistoon, kun kummitusjuna viekin hänet ja hänen puhuvan muurahaiskarhupehmolelunsa hauskaan ja jännittävään noitien maailmaan. Värikkäästi kuvitettu lempeä lastenfantasiakirja sopii hyvin yhteisiin lukuhetkiin.

Riina Katajavuori: Oravien sota

Räväkästi kuvitettu kuvakirja kertoo Suomen sisällissodasta oravahahmoilla lapsille sopivalla tasolla. Mikä saa oravaveljekset taistelemaan keskenään? Tekstiä on niin vähän, että kirja sopii pienemmillekin vähemmän herkille lapsille. Jälkisanoissa myös ohjeita, miten käsitellä sotia lasten kanssa.

7 v.

Roope Lipasti: Aavepartio yksin kotona

Lukupalojen helppolukuiset hirviösarjat kuten Yökoulu ja Painajaispuoti ovat keräänneet suosiota. Nyt tulee myös Mari Luoman värisyttävän hauskasti kuvittama Aavepartio. Kolme sisarusta on yksin kotona, kun ullakolta alkaa rynniä taloon muumio, vampyyri ja ihmissusi.

Anna Hallava: Liljan yksisarviset

Roosa Hepomäen pastellisesti kuvittama helppolukuinen kirja tytöstä, joka on perinyt tallillisen yksisarvisia. Sympaattiset ja persoonalliset yksisarviset eivät ole täydellisiä, vaan yhdellä on tapana piereskellä ja toisella laulaa nuotin vierestä.

Marko Hautala: Lauri Luu ja riivattu lukukoira

Kauhukirja rohkaisemaan niitä, joille lukeminen tuntuu vaikealta. Lukuhaluton Lauri tulee kirjastoon tapaamaan lukukoira Lamppua, kun Laurin käsiin päätyy vaarallinen kirja, jota kenenkään ei pitäisi lukea ääneen. Saako Lauri riivatun lukukoiran aisoihin?

8 v.

Pilke Salo: Setvijäkerhon salakokous

Uusi etsiväsarja Superluokka yhdistää supersankareita ja salapoliisihommia. Sohvin luokalla kaikilla muulla on supervoimia, mutta silti juuri Sohvin nokkeluutta tarvitaan, kun he perustavat Setvijäkerhon selvittämään koulun salaisuuksia.

Päivi Lukkarila: Kerrostaloponi Kemppainen

Humoristinen lastenkirja heppahulluille. Mitä jos saisi kerrostalokotiin omaan huoneeseensa ponin? Auran unelma toteutuu, mutta puhuva poni Kemppainen ei ole aivan sellainen, kuin Aura oli kuvitellut.

Margit Auer: Maagisten eläinten koulu

Mustavalkokuvitettu sarja fantasian ja eläinten ystäville. Talvitien koulun oppilaat saavat yksi kerrallaan kumppaneikseen maagisia eläimiä, jotka osaavat puhua ihmisystävälleen ja jotka ulkopuolisten aikuisten silmiin näyttävät vain pehmoleluilta.

9 v.

Elina Rouhiainen: Valkeantuoja

Aloittaa uuden seikkailullisen ja napakan Kaisa Rannan syksyisesti kuvittaman fantasiasarjan Nelimaa. Taaro lähtee etsinäretkelle löytääkseen itselleen kumpaksen eli eläinkumppanin, kun häntä syytetäänkin maagisen Valkeantuojan varastamisesta. Taaro on lähdettävä etsimään varasta ja kadonnutta taikaesinettä.

Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki

Mustanhumoristinen, Roald Dahlin kirjoja muistuttava hirviötarina. Ebenezerin ullakolla asuu hirviö, joka antaa Ebenezerille ikuisen elämän eliksiiriä, mutta yhdellä ehdolla: hirviö on ruokittava. Ja nyt hirviö haluaisi syödä lapsen. Mutta hennooko Ebenezer syöttää Helmikkiä hirviölle?

David O´Connell: Karkkitehtaan kummitus

Jali ja suklaatehdas yhdistyy kummitusjuttuihin uuden Hämäränhyssyn mysteerit -sarjan avauksessa. Archie perii salaperäisen makeistehtaan, mutta onko sen edellinen omistaja jäänyt kummittelemaan? Archien on selvitettävä tehtaan salaisuudet ja samalla varottava perintöä havittelevia sukulaisia.

10 v.

Mike Pohjola: Maailman hauskin

11-vuotias epäsuosittu tubettaja Vilho pääsee yllättäen mukaan telkkarin sketsiohjelmaan, jossa pitäisi heittää vitsejä ja esittää sketsihahmoja. Putousta käsikirjoittanut Pohjola päästää kulisseihin katsomaan, millaista televesiotyö oikeasti on.

Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat

Lumoava lukutoukkien kirjaseikkailu. Tilly alkaa nähdä isovanhempiensa kirjakaupassa hahmoja, jotka tuntuvat lehahtaneen suoraan kirjan sivuilta? Voisiko kirjojen maailmoihin ihan oikeasti päästä matkaamaan?

Tui T. Sutherland: Viiden poikasen ennustus

Soturikissafanien ykkösvalinta. Tulisiivet -lohikäärmesarjassa vain viisi ennustettua poikasta voivat tuoda keskenään sotiville lohikäärmeille rauhan, mutta toiset eivät tahdo rauhan koskaan koittavan. Väkivaltaista ja toiminnanmelskeistä pitäville. Katsasta myös Cavallonin kronikat.

11 v.

Eva Frantz: Yön kuningatar

Värisyttävä historiallinen kummitustarina, joka sijoittuu vuoden 1915 Helsinkiin. Viktor on muuttanut kaupunkiin oopperalaulajaäitinsä kanssa, joka on saanut roolin Yön kuningattarena. Onko rooli kirottu, kun niin moni sitä esittänyt on joutunut onnettomuuksiin? Mitä ovat Viktorin kuulemat aavemaiset äänet?

Timo Parvela: Varjot 1, Helähdys

Kepler62 -sarjan tyylillä kuvittaja Pasi Pitkänen yhdistelee tummia sävyjä uuteen nopealukuiseen kauhufantasiasarjan aloitukseen. Pete pyytää joulupukilta, että hänen ystävänsä paranisi ja antaa vastineeksi varjonsa, ennen kuin huomaa, että kauppa olikin hyvin vaarallinen.

Oskar Källner: Tähtiin temmatut

Star Warsia ja Kepler62 -sarjaa yhdistävä avaruusseikkailu värikuvin. Alicen ja Eliaksen äiti katoaa ja isää syytetään murhasta. Seuratessaan äitinsä jälkiä Alice ja Elias päätyvät avaruusalukseen ja saavat selville, että äiti onkin siepattu, eikä mikään ole aivan sitä miltä näyttää.

12 v.

B.B. Alston: Amari ja yön veljet

Uusi suosittu fantasiasarja yhdistää taikakouluja ja Men in Blackia. Amari ei suostu uskomaan, että hänen veljensä olisi kuollut. Kun hän saa tietää, että veli kuului salaperäiseen virastoon, jonka agenttien tehtävä on pitää taikuus muilta ihmisiltä piilossa, Amari yrittää pääsykokeisiin etsiäkseen veljeään. Mutta Amarilla paljastuukin olevan voima, jollaisia on vain pahoilla yön veljillä.

Suvi Nurmi: Unissamatkaaja

Aikamatkaseikkailusarja Routalan avaus. Essi näkee oudon todellisia unia, joissa hän astuu kotitalonsa menneisyyteen. Mutta ovatko ne sittenkään pelkkiä unia? Essi saa tietää, että suvulla on kykyjä aikamatkailuun ja että ne myös liittyvät äidin katoamiseen.

Mari Luoma: Romeo ja hirviöt

Hauska alakoulun viimeisille luokille sopiva hirviösarjakuva, joka yhdistelee huumoria ja jännitystä. Romeon suvun perintö on luvattu sille, joka uskaltaa opiskella oudossa kartanon sisäoppilaitoksessa, jonka opettajissa on jotain vinksallaan.

13 v.

Aniina Mikama: Myrrys

Historiallinen romaani, joka sijoittuu muinaisten metsien saloihin. Orpopoika Niilo kokee kovaa kohtelua talossa, jossa hän on kasvattina, eikä tiedä, mitä hänen vanhemmilleen oikein tapahtui. Eräänä päivänä tietäjä vaatii hänet oppipojakseen.

Mikko With: Saakelin satanen

Humoristinen nuorten veijariromaani. Uunolla on puoleen yöhön aikaa ryöstää lähikauppa saadakseen sieltä käteensä tietyn satasen setelin ja samana iltana pitäisi vielä olla pikkuveljen lapsenvahtina.

Joonas Riekkola: Silkkomaahan kadonneet

Dystooppinen scifiromaani ekokatastrofin jälkeisestä Suomesta. Ilveksen vanhemmat ovat kadonneet hirviöitä kuhisevaan Silkkomaahan ja hän lähtee heitä etsimään mukanaan metallinen muukalainen Aino. Toiminnallista ja napakkaa seikkailua.

14 v.

Mintie Das: Kuolleetkin ghostaa

Trillerimäinen aavefantasia. Intialaistaustainen Violet on aina nähnyt sukunsa soturikuningattarien aaveita, mutta tahtoo livetä heidän opetuksestaan. Sitten koulun suosituin tyttö murhataan ja hänen aaveensa ilmestyy Violetille. Violetin on selvitettävä murha, tai pian hän itse menettää henkensä.

Veera Salmi: Olin niinku aurinko paistais

Leikittelevä mutta selkeälukuinen säeromaani koronakeväästä 2020. Gabriel joutuu huolehtimaan yksin itsestään ja siskostaan, kun sairaanhoitajaäiti makaa huoneessaan oven takana. Etäkoulu ei kiinnosta vaan sen sijaan kiinnostaisi ihastus samalla luokalla, mutta uskaltaako häntä tavata?

Emiko Jean: Tokion prinsessa

Japanilainen prinsessapäiväkirjat. Izumi on asunut ikänsä amerikkalaisen äitinsä kanssa, eikä ole tuntenut isäänsä. Nyt Izzy saa tietää, että isä on Japanin kruununprinssi. Izzy saapuu Japaniin opettelemaan kieltä ja hovitapoja, mutta skandaaleja on vaikeaa välttää, etenkin kun henkivartija on liian komea.

15 v.

Aiden Thomas: Hautausmaan pojat

Omaperäistä sateenkaarilatinoaavefantasiaa. Yadrielin perhe ei oikein sulata sitä, että hän on transpoika, joten Yadriel joutuu tekemään perinteisen rituaalin salaa. Hän saa kutsutuksi paikalle väärän aaveen Julianin. Todistaakseen kykynsä Yadrielin olisi autettava aavetta, mutta se on helpommin sanottu kuin tehyt.

Dess Terentjeva: Ihana

Finlandia junior -ehdokkaana oleva nimensä mukainen sateenkaarisäeromaani. 15-vuotias Lilja on panseksuaali ja huomaa olevansa ihastunut isän uuden naisystävän muusukupuoliseen lapseen. Teemoina ihastuminen, suomenvenäläisyys ja erilaisuuden hyväksyminen.

Leah Johnson: Jos vain kruunun saisin

Nykypäivän tuhkimotarina. Saadakseen stipendin yliopistoon Lizin pitäisi tulla valituksi koulunsa tanssiaisten kuningattareksi. Tähän asti valituksi tulleet ovat olleet rikkaita, valkoisia ja suosittuja, eikä Liz ole näistä mitään. Lisäksi eräs toinen kuningatarkandidaatti herättää muita kuin kilpailullisia tunteita.

16 v.

Holly Bourne: Vuosikirja

Voimauttava kirja kiusaamisesta ja selvitymisestä. Paigen isä pitää perhettä pelossa ja koulussa suosittu tyttöporukka kiusaa muita ilman seuraamuksia. Suositut kiusaajat värväävät Paigen mukaan tekemään vuosikirjaa, mutta Paigen mitta on täysi.

Karen M. MacManus: Kaksi voi säilyttää salaisuuden

Suositun Yksi meistä valehtelee -nuortendekkarin tekijältä. Elleryn ja Ezran molempien perheet ovat linkittyneet kaupungissa vuosia aiemmin tapahtuneisiin katoamiseen. Nyt koulun tanssiaisten kuningatarta uhataan ja vain Ellery ja Ezra voivat selvittää totuuden.

Jason Reynolds: Minuutin mittainen ikuisuus

Ravisuttava säeromaani kostosta ja kuolemasta. Kirja sijoittuu yhteen hissimatkaan, jonka Will kulkee ase mukanaan ampuakseen veljensä murhaajan. Hissimatkan aikana käydään läpi Willin menneisyys ja päätetään hänen tulevaisuutensa.

17 v.

Salla Simukka: Matalapaine/Korkeapaine

Kauniin kuulas tarina kahden tytön rakkauden kesästä. Napakassa kääntökirjassa Varpu ja Saga saavat molemmat omat näkökulmansa esiin eri puolilta kirjaa. Ensirakkauden lisäksi vakavampia teemoja ja lukijan odotusten rikkomista.

Juno Dawson: Ihmemaa

Moderni huumehöyryinen Liisa Ihmemaassa. Transtyttö Alicen käymässä eliittikoulussa katoaa Bunny-niminen oppilas ja Alice päätyy häntä etsiessään rikkaiden nuorten salattuihin bileisiin. Teemoina mm.mielenterveys, seksuaalisuus ja sukupuoli.

Angie Thomas: Betoniruusu

Viha jonka kylvät -bestsellerin esiosa. Jengipoika Maverick huomaa seitsemäntoistavuotiaana tulleensa vahingossa isäksi ja vauva vieläpä jää hänen huolehdittavakseen, kun äiti karkaa eikä suostu pitämään yhteyttä. Uskaltaako Maverick käyttää rikollisia keinoja huolehtiakseen lapsesta, tai onko hänellä edes vaihtoehtoja?

18 v.

Sini Helminen: Hurme

Mustanhumoristinen aavefantasia. Seela muuttaa Helsinkiin opiskelemaan ja auttelee samalla enon hautaustoimistossa. Pieleen menneiden treffien jälkeen treffikumppani löytyykin ruumishuoneelta ja alkaa kummitella. Sivussa sateenkaarirakkautta.

J.S. Meresmaa: Khimaira

Raikas ja lyyrinen itsenäinen säeromaanijatko-osa ylistetylle Dodolle. Suomenvenäläinen Sara ei ole uskaltanut kertoa vanhoilliselle äidilleen lesboudestaan eikä todellakaan polysuhteesta, jossa elää. Sara, hänen tyttöystävänsä Iina ja Iinan poikaystävä muodostavat kolmikon, joka ei ole mikään tarujen hirviö.

Nelli Kenttä ja Katri Norrlin: Vitun ruma

Somevaikuttajat Nelli Kenttä ja Katri Norrlin pohtivat ulkonäköpaineita ja etenkin niiden suhdetta Instagramiin. Mukana on haastatteluja monilta julkkiksilta ja erilaisia näkökulmia aiheeseen.

19 v.

Siri Pettersen: Rautasusi

Korpinkehät -trilogian uuden eeppisen fantasiasarjan avaus. Juvan suku kuuluu ennustuskykyisiin verenlukijoihin, mutta hän mieluummin metsästää susia, joiden verellä pohjoinen kaupunki saa taikaportit toimimaan. Kunnes suvun salaisuudet ja ruumiiden vyöry pakottavat Juvan vaihtamaan suuntaa.

Riina Mattila: Silmät avatessa on edelleen pimeää

Koskettava romaani mielenterveydestä, ystävyydestä ja itsemurhasta. Ystävysten Viljan ja Joelin suhdetta varjostaa Joelin ailahteleva kaksisuuntainen mielialahäiriö. Sitten Joel tekee itsemurhan. Vilja yrittää ymmärtää ja selvitä.

Christopher Paolini: Infinitum, Tähtien meri

Toiminnallinen scifiseikkailutiiliskivi. Tutkija Kira törmää vieraalla planeetalla esineeseen, johon hänen ei olisi kannattanut koskea ja sulautuu yhteen ulkoavaruuden tietoisen puvun kanssa. Samaan aikaan avaruusolennot hyökkäävät.

20 v.

Amanda Gorman: Kukkula jolle kiipeämme

Nyt myös Laura Eklund Nhagan ja Aura Nurmen suomennoksena nuoren runoilijan Joe Bidenin virkaanastujaisiin laatima runo, joka vavisutti maailmaa. Gorman näyttää, että runous voi olla myös aktivismia.

Dara McAnulty: Nuoren luonnontutkijan päiväkirja

15-vuotiaan luontoaktivisti Daran päiväkirjat kertovat sekä hänen luontohavainnoistaan, aktivismistaan että elämästä autismin kirjolla. Kirja on kirjoitettu kypsällä, romantiikan ajan kirjailijoiden luontokuvaukset mieleen tuovalla kielellä.

Emma Luoma: Perhosten aika

Pandemiadystopia kauhumaustein. Kuopio joutuu outojen, ihmisille hengenvaarallisten toukkien valtaan ja lopulta niistä kasvaa vielä pelottavampia perhosia. Viima ja hänen ystäväjoukkonsa yrittävät selvitä ja joutuvat samalla selvittelemään vanhoja kaunoja.

21 v.

Susinukke Kosola: Turkoosi vyöhyke

Moderni, raadollisen rehellinen runoelma, joka on kirjoitettu meidän aikamme kielellä. Teemoina kaupallisuuden vastustaminen, ahdistus maailman tilasta, ystävyys, yksinäisyys.

Joanna Heinonen: Veren väki

Jyväskylän opiskelijaelmään sijoittuva nuorten aikuisten vampyyriromaani, joka sekoittaa kauhua ja erotiikkaa. Ajalehtiva Kiira ei halua vielä vakiintua ja eroaa pitkäaikaista poikaystävästä, kun joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

Kolu et Simukka: Satalatva

Moderneja uudellentulkintoja Kalevalasta. Miltä näyttävät Kalevalan maailman pörssikurssit tai Tinder? Mukana iso joukko nimekkäitä kirjailijoita Johanna Sinisalosta Emmi Itärantaan.

22 v.

Aura Nurmi: Leijonapatsailla

Proosaa ja runoutta yhdistävä feministinen runoelma nuoruudesta, hyväksikäytöstä ja aikuistumisesta. Kiihkeää ja rehellistä tekstiä.

Holly Bourne: Teeskentelyä

Aikuisille suunnattu viihderomaani, jossa on kirjailijan muun tuotannon tavoin vahva feministinen leima. Miehistä huonoja kokemuksia saanut April alkaa deittailla valehenkilöllisyydellä, mutta entä jos tällä kertaa treffikumppani ansaitsisikin muuta?

Jacqueline Wilson: Ruskea tyttö unelmoi

Omaelämäkerrallinen säeromaani ruskeana tyttönä kasvamisesta 60-luvun Yhdysvalloissa. Rotuerottelu on päättynyt mutta rasismi ei. Vaatii rohkeuttaa kasvaa vahvaksi.

23 v.

T.J. Klune: Talo taivaansinisellä merellä

Liikuttava aikuisten satumainen fantasia. Tiukasti säännöistä kiinni pitävä sosiaalityöntekijä Linus päätyy tarkastamaan saarella sijaitsevaa erikoista orpokotia. Eräs lapsista on antikristus, toinen limakasa eivätkä muutkaan ole tavallisimmasta päästä. Linus on järkyttynyt, mutta lopulta hänen sydämensä sulaa.

Julian Quinn: Salainen sopimus

Netflix-sarjana tunnetun historiallisen romantiikkasarjan ensimmäinen osa. Daphne Bridgerton astuu seurapiireihin aikomuksenaan löytää aviomies, mutta homma ei suju. Avuksi käy morsiantarjokkaita välttelevä herttua, jonka kanssa Daphne alkaa valeseurustella.

Anne Muhonen: Älä unohda minua

Sekä nuorille että aikuisille sopiva herkkä sarjakuvaromaani. Kukkakauppias Hillan vaivoiksi tulee vastahakoinen teini-ikäinen tettiläinen Eero. Syntyy epätodennäköinen yhteys ja Hilla joutuu kohtaamaan menneisyytensä.

24 v.

Madeline Miller: Kirke

Odyseiasta tutun antiikin myyttisen velhottaren tarina vihdoin hänen omasta näkökulmastaan. Feministinen tarina noidasta, joka kulkee omaa polkuaan. Sopii erityissesti antiikista innostuneille.

Anni Nupponen: Täydelliset sotilaat

Eroottis-romanttinen avaruusscifiromaani. Majuri Richard ja omapäinen sotilas Ellen kohtaavat tukikohdassa ja heidän välillään kipinöi. Rakkaus ei kuitenkaan ole helppoa, kun sotilasroolit ja aiemmat kokemukset tulevat tielle. Pehmeämpää, kauniisti kirjoitettua scifiä.

Jan Erola et al: Kevät ilman kosketusta

Eroottisia koronakevään 2020 innoittamia novelleja. Tekijöinä muun muassa Katja Kettu ja Jaakko Yli-Juonikas, joskin se, kuka tekijöistä on kirjoittanut minkäkin novelleista, pidetään salassa.

Nuorten selkouutuksia:

Satu Leisko: Avaruuden rajalla

Varhaisnuorista isompiin sopivaa selkoscifiä elävästä avaruusaluksesta.

Marja-Leena Tiainen: Musta enkeli

Rakas Mikael -kirjan selkoversio, joka kertoo teiniraskaudesta.

George Orwell: Eläinten vallankumous

Tuomas Kilven selkomukautus scifiklassikosta.

George Orwell: 1984

Tuomas Kilven selkomukautus dystopiaklassikosta.

Frantz Kafka: Muodonmuutos

Tuomas Kilven selkomukautus klassikkonovellista.

Lasten selkouutuksia:

Siri Kolu: Me rosvolat

Hanna Männikkölahden selkomukaelma suositusta lasten rosvoseikkailusta.

Silja Vuorikuru: Titanic, Maailman suurin laiva

Piirros- ja valokuvin kuvitettu selkotietokirja Titanicista.

Mimmu Tihinen: Kalevin kesätarina

Kesäinen alakoululaisten selkokirja ystävyydestä, kiusaamisesta ja yhteistyöstä.

Lena Frölander-Ulf: Nelson Tiikeritassu

Riikka Tuohimetsän selkomukautus palkitusta lastenkirjasta.

Elina Karjalainen: Uppo-Nalle

Silja Vuorikurun selkomukautus lastenklassikosta.

2 Comments Add yours

  1. Olisinpa löytänyt tämän listan ennen joulua! Toivottavasti ensi vuonna tulee samanlainen listaus niin tietää, että mitä käy hakemassa kirjakaupasta pukinkonttiin 🙂

    Like

    1. Olen tehnyt näitä jo parina viime vuotena, joten eiköhän ensi jouluksi ole myös tulossa. 😊

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s