Se joka jäi kesken: Jane Austenin Sanditon

Olen Jane Austen -fani ja rakastan etenkin Ylpeyttä ja ennakkoluuloa, Järkeä ja tunteita ja Emmaa, jotka onkin tullut luettua monesti ja nähtyä lukuisia adaptaatioita. Pienoisromaani Lady Susan ja siitä tehty elokuva Tahto ja toiveetkin on tuttu, mutta kahdesta keskeneräiseksi jääneestä teoksesta The Watsons ja Sanditon edellinen ei ole jättänyt kovin vahvoja muistikuvia ja jälkimmäistä en muista lukeneeni koskaan. Siispä päätin korjata tämän aukon yhden mielikirjailijoistani tuotantotuntemuksessa, kun Helmet-lukuhaasteeseen piti lukea kirjailijan kuoleman jälkeen julkaistu teos.

Sanditon on ollut viime vuosina uudessa nosteessa tv-sarjaversion ansiosta ja sekä sarjassa että suomennoksessa tarinaa on jatkettu omin päin: Austen ei nimittäin ehtinyt kirjoittaa itse kuin yksitoista ensimmäistä lukua. Halusin kuitenkin lukea mieluummin Austenin originaalin alkukielellä, vaikka kokemus jäi pakostikin tyngäksi. Ja tunnustetaan, eipä näin keskeneräisestä kirjasta kovin paljon irti saa muuta kuin austenilaisen miljöön ja henkilöhahmoihin tutustumisen fiilistelyä. Kuitenkin jo aloituksesta voi sanoa, että tuskin tästä olisi toista Ylpeyttä ja ennakkoluuloa tullut. Romaani lähtee nimittäin liikkeelle verkkaisen kiertäen ja kaartaen Mr Parkerista, joka vaimoineen eksyy vaunuilla väärälle seudulle ja vahingossa tutustuu päähenkilö Charlotten perheeseen.

Varsinainen juoni edistyä, kun Charlotte lähtee Parkerien luokse Sanditoniin, josta Mr Parker haaveilee tekevänsä vielä kunnon kylpyläturistirysän. Erityistä kiinnostusta herätti minussa heti seudun wanabe-Lady Catherine de Bourgh: seitsenkymppinen leski Lady Denham, joka on avioitunut kahdesti ja vieläpä kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen ja hankkinut edesmenneiltä miehiltään sekä arvonimen että omaisuutta, jonka perässä nyt pyörii joukko sukulaisia. Seudulle on myös mahdollisesti saapumassa Intiasta perijätär ja saapumassa lienee myös eräs huliviliherrasmies sekä sisaruskolmikko, josta vähintään osalla sairaalloisuus on enemmän luuloteltua sorttia.

Henkilöhahmoissaan Austen olisi varmasti taas käyttänyt viiltävää terää, mutta valitettavasti emme näin lyhyessä aloituksessa pääse tutustumaan heihin kovin hyvin. Ainakin opportunismin ja valesairauden teemoja olisi varmaankin ollut tulossa, todennäköisesti myös viettelystä ja romansseja, joista nyt jäin paitsi. Keskeneräisyyden vuoksi suosittelen Sanditonia lähinnä suurimmille Austen-fanaatikoille, jotka haluavat lukea vaihteeksi jotakin uutta.

Helmet-lukuhaaste: 30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen

Arvio: **1/2

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s