Herkullista hirmuilua Roald Dahlin ystäville: Jack Meggitt-Phillipsin Hirviö ja Helmikki

Jack Meggitt-Phillips: Hirviö ja Helmikki. WSOY, 2021. Suomentaja: Marja Helanen.

Jack Meggitt-Phillipsin Hirviö ja Helmikki tarjoaa huumorintajultaan mustanpuhuville lukijoille varsinaisen herkkupalan. Isabelle Follathin goottilainen kuvitus vahvistaa Roald Dahlia ja Tim Burtonia yhdistävää tunnelmaa. Juonellisesti Meggit-Phillips ammentaa paljon Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuvasta: toinen pääosista on ikuisesti nuori ja komea Ebenezer Pinset, joka saavuttaa kaiken haluamansa synkän salaisuuden avulla, jota hän piilottelee ullakolla verhojen takana. Muotokuvan sijaan verhojen takana lymyää ihka-aito hirviö, joka vaatii Ebenezerilta yhä harvinaisempia ja epäeettisempiä herkkuja syödäkseen. Kirjan tapahtumat vyöryvät käyntiin, kun Ebenezer on 511-vuotias ja hirviö haluaa hänen toimittavan itselleen lapsen, jonka hirviö voisi hotkia suihinsa.

Kirjoitustyyli ja kuvitus ovat hauskoja, mutta alkupuolella kirjaa oli vaikea tuntea sympatiaa Ebenezeria tai edes hirviön uhriksi aiottua orpotyttöä Helmikkiä kohtaan. Ebenezer nimittäin valitsee orpokodista tahallaan mahdollisimman huonosti käyttäytyvän ja ilkeän lapsen, jotta ei tuntisi ihmisuhrista niin huonoa omaatuntoa. Kun Ebenezer ja Helmikki erittäin väärällä jalalla alkaneen tutustumisensa jälkeen oppivat toisistaan enemmän, he samalla kasvavat ihmisinä, ja samalla myös lukijan sydän alkaa sulaa. Mutta mitä tehdä, kun Ebenezerin henki on kiinni hirviön hyvästä tahdosta ja hirviö ei suostu ottamaan korvaukseksi Ebenezerin tarvitsemasta eliksiiristä mitään muuta kuin Helmikin?

Hirviö ja Helmikki sopii erityisesti kakkosluokkalaisista viitosiin, mutta nuorempienkin ilkikuristen hirviöfanien kanssa kirjaa voi kyllä ahmia. Kauhua enemmän varoitusta kaipaavat eläinrakkaat lukijat, joista osalle hirviön sisuksiinsa popsimat lemmikit voivat olla liikaa. Dorian Grayn muotokuvan lisäksi vaikutteita näkyy Little Shop of Horrors -elokuvan omistajaansa kammottavan nälkänsä ruokkimiseen maanittelevasta hirviökasvista. Kokonaisuus on jännittävä, anarkistinen ja ilkeämielisen humoristinen, eikä taatusti huku muiden söpöillä hirviöillä kauhunnälkäisiä houkuttelevien lastenkirjojen joukkoon. Addams Familyn ystävien tähän kannattaa tutustua; hellämielisempien ehkä parempi pitää etäisyyttä.

Arvio: ****

Helmet-lukuhaaste 2021: 46. Kirjassa syödään herkkuja

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s