Sydämellistä sähellystä: Terry Prachettin Vartijat hoi

wp-15976446109304014847291325026693.jpg
Terry Prachett: Vartijat hoi! Karisto, 2001. Suomentaja: Marja Sinkkonen. 

Humoristisen fantasian kuninkaan Terry Prachettin Kiekkomaailmaan sijoittuvat kirjat ovat pitkään olleet minulle vaikea pala. Rakastan kyllä Prachettin yhdessä Neil Gaimanin kanssa kirjoittamaa maailmanloppuparodiaa Hyviä enteitä, mutta Kiekkomaailmakirjat ovat jättäneet minut melkoisen kylmäksi. Olen lueskellut sarjasta kirjoja sieltä täältä, arvostanut Prachettin terävää fantasiakliseille ja meidän maailmamme ilmiöille naureskelua, mutta hahmot ovat jääneet minulle etäisiksi. Prachettin maailma on niin barokkimaisen pöhöttynyt, likainen, kihisevä ja ja runsas, että kirjojen lukeminen on jättänyt minut usein uupumuksen tilaan. Eniten minua on miellyttänyt hänen kuuluisa Viikatemieshahmonsa.

Nyt sitten tekeillä olevan tv-sarjan innoittamana päätin kokeilla kirjaa Vartijat hoi, joka on ensimmäinen Ankh Morporkin kaupungin vartiostosta kertovat kirja. Ja syystä tai toisesta, tällä kertaa löysin henkilöhahmoja, jotka sulattivat sydämeni ja vetivät mukaansa Ankh Morporkin sekaisille kaduille. Prachettin Kiekkomaailma seisoo neljän elefantin varassa jättimäisen kilpikonnan päällä, joka vaeltaa avaruudessa. Maailmaa kansoittavat velhot, ihmiset, kääpiöt ja kaikenkarvaiset olennot. Ankh Morporkin kaupunki on kaoottinen ja moraaliton paikka, mutta Prachettin huumori saa likaojatkin säihkymään. Vartioston miehet ovat kaupunkilaisten halveksimia ja vaatimattomia reppanoita, mutta joutuvat ensi kertaa sankarihommiin, kun kaupunkiin ilmestyy lohikäärme.

Aluksi keskeisin hahmo kirjassa on kääpiöiden kasvattama ihmispoika Porkkana, kirkasotsainen ja totinen, itseään kääpiönä pitävä hongankolistaja, joka lähtee Ankh Morporkin kaupunkiin liittyäkseen vartiostoon. Porkkanan rinnalla kuitenkin seurataan myös kaupungissa juonittelevia hömelöitä salaseuralaisia sekä vartioston lähinnä järjestyksenpidon suhteen luovuttaneita muita vartijoita. Sympaattisten altavastaajahahmojen lisäksi Vartijat hoi iski kahteen herkkään kohtaani: siinä oli lohikäärmeitä ja kaunista puhetta kirjastojen merkityksestä. Yhdessä vaiheessa vartiostoon nimittäin tulee mukaan velhojen Näkymättömän yliopiston kirjastonhoitaja, joka vain sattuu olemaan oranki. Erityisesti miellyin myös lohikäärmehulluun Lady Ramkiniin. Tämän kirjan näkisin lukevani vielä uudestaankin, ja täytynee etsiä lisää vartioston seikkailuista kertovia Kiekkomaailman osia.

Helmet-lukuhaaste 2020: 40. 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s