Syvällinen satufantasia: Magdalena Hain Neiti Kymenen ihmeellinen talo

wp-15970717628731998267217282372699.jpg
Magdalena Hai: Neiti Kymenen ihmeeelinen talo. Otava, 2020. 

Lasten ja nuortenkirjallisuuden maaginen moniottelija Magdalena Hai kirjoittaa taitavasti kauhua ja fantasiaa sekä perheen pienemmille että YA-yleisölle. Neiti Kymenen ihmeellinen talo muistuttaa hänen edellisestä tuotannostaan eniten kiiteltyä fantasiasatua Kurnivamahainen kissa, jossa oli myös uutuuden tavoin kuvitus Teemu Juhanin käsialaa. Molemmissa teoksissa on myös satumainen tunnelma ja tärkeitä symbolisia tasoja. Siinä missä Kurnivamahainen kissa pohdiskeli ahneuden ja ympäristötietoisuuden kysymyksiä, Neiti Kymenen ihmeellinen talo koskettelee herkkävireisiä muistin, katumuksen ja perhe-elämän ylä- ja alamäkien aihepiirejä.

Neiti Kymenen ihmeellisen talon kuvitus ja jo kansikuva ovat aivan lumoavia, kertojanääni on hauskan persoonallinen ja luvut ovat kätevän lyhyitä. Silti kirja ei sovellu aloittelevan lukijan käteen, vaan omimmillaan se on perheen kanssa yhdessä luettuna ja makusteltuna tai viisaiden alakoululaisten itsenäisenä lukemistona. Metatasot ja symboliset tasot eivät nimittäin asetu kirjassa yksinkertaisemman tarinan yläpuolelle, vaan niille on kiipeiltävä jo juonta seuratakseen. Alle kouluikäisille yhdessä lukiessa tosin ei varmastikaan haittaa, jos aivan kaikki ei vielä avaudu.

Neiti Kymenen ihmeellisen talon tarina alkaa, kun lapsia inhoavan Neiti Kymenen oven taakse ilmestyy sottainen poika, Pekka, joka on kadottanut jotakin. Neiti Kymene asuu salaperäisessä talossaan yksin seuranaan härkätaistelijan aave ja liuta kaunokirjallisesti nimettyjä apinoita. Neiti ei koskaan astu ulos ovestaan, jonka takana vaanivat tiikerit. Mutta Neiti Kymenekin on kadottanut jotakin, vaikka hän ei sitä itse tiedostakaan. Pekan perässä taloon ilmestyy häntä etsimään kaksi tyttöä, ja pian lapset avaavat sellaisia ovia Neiti Kymenen menneisyyteen, joita hän on yrittänyt pitää visusti lukittuna. Kerronnassa on keveyttä, mutta se ei silti kaihda rumia ja painavia tunteita, joita lastenkirjallisuudessa harvoin uskalletaan tuoda esiin. Teemu Juhanin tunnelmallisesta kuvituksesta ei voi sanoa muuta pahaa sanaa kuin sen, että sitä olisi saanut olla vielä enemmänkin.

Helmet-lukuhaaste 2020: 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos

Arvio:****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s