Possuista ja ystävyydestä: Kaisa Paaston Anni kaverinkesyttäjä

wp-15855864379926438976390356891532.jpg
Kaisa Paasto: Anni kaverinkesyttäjä. Tammi, 2020. 

Kaisa Paaston esikoisteos, uusi lastenkirja Anni kaverinkesyttäjä, on kansikuvaltaan ja kuvitukseltaan raikkaan pastellinen, mutta humoristisen kuvituksen rinnalla kirjassa on myös synkeämpiä ja syvällisempiä sävyjä. Aihepiiri on lastenkirjalle tavallinen: ystävystyminen ja lemmikit. Valoisuudesta huolimatta Paasto ottaa esiin yleensä lastenkirjoissa vaietun ystävystymisen vaikeuden. Tavallisesti lastenkirjallisuudessa riittää, että ujo lapsi uskaltautuu tutustumaan toisiin ja välittömästi helppo ja iloinen ystävyys on käden ulottuvilla. Paaston päähenkilö Anni osoittaa, ettei lemmikkien tai uusien tuttavien kesyttäminen käy aina tuosta vain.

Annin paras ystävä hiekkalaatikolta saakka on muuttanut maasta. Anni harvinaisen kypsästi ymmärtää, ettei hänen ole koskaan aiemmin tarvinnut opetella tutustumaan muihin tai kaverustumaan, eikä se tunnu nyt helpolta. Luokalla on uusi tyttö Riia, mutta häneen on vaikea ottaa yhteyttä ja onko heillä lopulta mitään yhteistäkään? Ehkä Anni on vain liian outo. Koulussa hän aina jäätyy, eikä osaa olla samalla tavalla vapautunut kuin kotona. Kaverittomuuden lisäksi ongelmia aiheuttaa lemmikkipossu Vaappu, joka ei oikein sopeudu uuteen kotiinsa ja arastelee Annia. Possun ja luokkatoverien kanssa lähentyminen vertautuvat toisiinsa, eikä Paasto arkaile osoittaa Annin surua tilanteesta.

Anni kaverinkesyttäjä sopii parhaiten alakoululaisille kakkosluokkalaisista nelosiin. Hauskoista hetkistä huolimatta se on melko rauhallinen kirja, joka ei sovellu raisumpien kesyttämiseksi kirjojen ääreen. Parhaiten se iskee varmasti eläinkirjojen ystäviin ja tarjoaa lohtua ja vertaistukea niille, joille kaverien saaminen ei ole helppo nakki. Kirjan sanoma on lempeä ja siinä myös kuvataan lastenkirjalle harvinaisen harmonista sisarussuhdetta Annin ja hänen jo aikuisen isoveljensä välillä. Erityiskiitokset vielä Mari Ahokoivun värikkäästä ja pirteästä kuvituksesta.

Helmet-lukuhaaste 2020: 45. Esikoiskirja

Arvio: ***1/2

Tämä kirja oli arvostelukappale (nyt kun kirjasto on suljettu, otan tavallisesta poiketen niitä vastaan). 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s