Metoo saapuu teatteriin: Elina Kilkun Ihana tyttö

20200316_113253
Elina Kilkku: Ihana tyttö. Bazar, 2020. 

Elina Kilkun Ihana tyttö on ravisuttava Metoo-ajan nuortenromaani teatterimaailman väärinkäytöksistä, joka imee ahdistaviin sisuksiinsa ja päästää vasta viimeisillä sivuilla irti. Päähenkilön, näyttelijän urasta haaveilevan epävarman ja yksinäisen 15-vuotiaan Reetan, mielenliikkeet kuvataan aidosti ja rehellisesti ja vaikka aihetta myös alleviivataan ja kärjistetään, Reetta ei silti tyydy uhrin rooliin. Keski-ikäinen teatteriohjaaja Jarmo, joka romaanissa väärinkäyttää asemaansa voidakseen seksuaalisesti hyväksikäyttää alaikäisiä, tuo mieleen monet lehtiotsikot. Reetta janoaa nuoruuden epätoivolla rakkautta ja hyväksyntää ja lukija seuraa lähestyvää katastrofia pystymättä sulkemaan silmiään.

Reetan vanhemmat ovat eronneet, äiti katkeroinut ja paras ja ainoa ystävä muuttanut maasta. Hänen itsetuntonsa on alamaissa, kun hän näkee paikallisen teatterin hakevan näyttelijöitä uuteen musikaaliin Ihana tyttö. Reeta ei ole aivan tarpeeksi vanha mukaan, mutta intohimo teatteriin puskee häntä eteenpäin ja hän saa pääroolin. Reetta ihailee ohjaajaa Jarmoa, onhan hän aikuinen ja töissä oikeassa teatterissa, ja pelkästään imarreltu, kun Jarmo alkaa osoittaa hänelle huomiotaan. Mutta sitten Jarmo alkaa tahtoa enemmän, juottaa Reettaa känniin ja väittää olevansa eroamassa vaimostaan. Todellinen rakkaus, voiko se olla jotain sellaista, minkä takia täytyy oppia valehtelemaan?

Ihana tyttö on häiritsevä, ajatuksia herättävä romaani, jolla on annettavaa sekä itseään etsiville teineille että tämän maailman rumuudelta silmänsä sulkeville aikuisille. Lopetus hieman kikkailee, mutta pidin sitä silti ironisena ja voimauttavana. Teatterimaailman kuvaus on realistista ja bongailin sieltä harrastusajoilta tuttuja lämmittelyleikkejä. Sen sijaan Reetan kiinnostus musikaaleihin tai se, että esitettävä näytelmä oli juuri musikaali, vaikutti näin musikaalifanin näkökulmasta jälkikäteen tehdyltä ohuelta päälleliimaukselta, siltä, että kirjailija itse on orientoituneempi puhenäytelmiin eikä ole kovin perehtynyt alaan. Kaikkiaan kirja oli poikkeuksellisen vangitseva ja sen ihmissuhteiden ja yksinäisyyden kuvaus viiltävää.

Helmet-lukuhaaste 2020: 49. Vuonna 2020 julkaistu kirja 

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s