Ilmastoystävällisiä matkakohteita: 30 vinkkiä fantasiamaailmoista, joihin voit matkata ilman hiilipäästöjä

  1. Keskimaa (J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta)

img_20190309_1408101723959334123603323.jpg

Suosittu matkakohde, jota turistit eivät kuitenkaan ole onnistuneet pilaamaan. Nauti Konnun idyllisen maaseudun rauhasta, opastetusta retkeilystä halki monimuotoisten metsien, vuoristojen ja soiden sekä levähdä haltioiden kauniissa ja eksoottisissa kaupungeissa. Myös jännitystä ja seikkailua on tarjoilla adrenaliinia kaipaaville. Muutaman haltiakielen sanan osaaminen on eduksi, mutta ilmankin pärjää.

Plussaa: Keskimaassa pääset viivähtämään pidemmän aikaa ja lomapakettiin kuuluu myös kartta. Näihin upeisiin maisemiin palaa mielellään yhä uudelleen. Gondorin ja Rohanin seudulla on tarjoilla samassa paketissa kaupunkiloma uljaassa Minas Tirithissä sekä poniratsastusta henkeäsalpaavan viehättävissä maisemissa.

Miinusta: Örkkien hyökkäysten takia alueella on levotonta ja paikallinen eläimistö voi myös olla vaaraksi (esimerkiksi hämähäkit ovat valtavan kokoisia). Pitkillä retkillä haltioiden matkaleipä lembas voi alkaa maistua yksitoikkoiselta. Mitään rihkamahiluja ei ehdottomasti kannata tuoda Keskimaasta matkamuistoina.

2. Tylyaho (J.K. Rowling: Harry Potter -sarja)

img_20190309_1439081459544351140873464.jpg

Tällä hetkellä Rowlingin velhomaailma on yksi vilkkaimmista turistikohteista, niin suosittu, että aiheuttaa jo vastareaktioita. Legendaarisen velhokoulun kupeessa sijaitsevassa Tylyahossa pääset nauttimaan kuuluisan velhokarkkikauppa Hunajaherttuan herkuista, maistamaan Kolmen luudanvarren kermakaljaa, kuulemaan salaisuuksia pimeyden velhoista ja hyvällä onnella pitelemään jotakuta erityistä kädestä yhdessä kylän pittoreskeista kahviloista.

Plussaa: Hauskat omaperäiset velhoyksityiskohdat, jännittävä maaginen ilmapiiri ja värikkäät asukkaat ovat tämän kohteen vahvuuksia. Täällä myös sai alkunsa ennustus, joka määräsi velhomaailman kohtalon. Vierailija päätyvät yleensä myöhemmin katselemaan tämän reissun matkakuvia ja muistelemaan sitä kaiholla.

Miinusta: Matkailijan kannaattaa olla varovainen, ettei törmää sielun ja ilon imeviin ankeuttajiin tai pahoihin kuolleista nouisseisiin pimeyden velhoihin. Lähistöllä sijaitsee myös Kielletty metsä, jossa asustaa isokokoisia ihmissyöjähämähäkkejä. Palaaminen matkan jälkeen arkeen voi myös tuntua ankean jästimäiseltä.

3. Narnia (C.S. Lewis: Narnian tarinat)

img_20190309_15022426771105740320632.jpg

Klassinen kohde etenkin lapsiperheille. Talviurheilumahdollisuuksien ja söpöjen puhuvien eläinten takia sopii erityisesti hiihtoloman viettoon. Sää voi kuitenkin muuttua äkisti, joten kesävaatteetkin on hyvä pakata mukaan. Tunnettuja nähtävyyksiä ovat muun muassa metsässä kasvava lyhtypylväs, valkean velhon linna sekä eräs vanha kivipaasi.

Plussaa: Todellista lähimatkailua, sillä Narniaan pääsee astumaan suoraan omasta vaatekaapistaan. Nähtävänä on myös monenlaista eläimistöä: esimerkiksi susia, leijonia, fauneja ja minotaureja. Kohde on myös hyvä jännittäviin aktiivilomiin koko perheelle.

Miinusta: Paikallisia makeisia ei kannata maistaa. Joulupukilta näyttävä heppu saattaa yllättäen tulla lahjoittamaan lapsillesi teräsaseita. Joitakin matkailijoita saattaa myös häiritä maan uskonnollisuus.

4. Nevermoor (Jessica Townsend: Nevermoor, Morriganin koetukset)

Nevermoor

Yksi tuoreimmista kohteistamme, joka soveltuu hyvin lapsiperheille. Nevermoorissa kannattaa ehdottomasti majoittua Jupiter Pohjoisen omistamaan loistohotelliin Deukalioniin, jossa pääsee tapaamaan muita hotellin eksoottisia asukkaita kuten vampyyrikääpiöitä. Sateenvarjoilla matkustaminen ja Meineikkaan Seuran kokeilaiden maagisten kisojen seuraaminen tuovat päiviin sopivasti jännitystä ja viihdykettä.

Plussaa: Deukalionin erimakuisia höyryjä sisältävää sauhubaaria ei kannata jättää kokeilematta. Hotellin puhuvalla jättiläiskissalla Fenestralla ratsastaminen on myös maaginen kokemus. Paikan tunnelma on viehättävä ja taianomainen.

Miinusta: Rowlingin velhomaailmaan verraten Nevermooria on syytetty halvemmaksi korvikkeeksi. Toistaiseksi kohteeseen ei ole tarjolla kuin viikonloppulomia, mutta tulevaisuudessa toivottavasti pidemmätkin matkat mahdollistuvat.

5. Kharras-Dim (Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki)

Käärmeiden kaupunki

Uudehkossa aavikkokohteessamme Kharras-Dimissa voit varmuudella päästä nauttimaan päivänpaisteesta. Eksotiikkaa ja nähtävää riittää: voit nähdä esimerkiksi käärmeitä hallitsevan prinsessan, kasvojaan vaihtavan miehen tai aitoja aavikkovelhoja. Tylsää ei näillä hiekkadyyneillä pääse tulemaan.

Plussaa: Kotimainen aurinkokohde, jossa lämpöä piisaa. Jos sattuisitkin esimerkiksi joutumaan orjaksi, ainakin tiedossa on reipasta ulkoliikuntaa eikä sateen vaaraa ole. Harvinaisuutena kauniit turkoosit käärmeet.

Miinusta: Alueella on pahoja levottomuuksia ja sodan ja ryöstöretkien uhka on todellinen. Käärmeitä pelkäävien kannattaa ehkä välttää tätä käärmeiden kaupungiksikin kutsuttua aavikkokohdetta. Ei hyvä valinta lapsiperheille.

6. Yminmaa (Siri Petterson: Odininlapsi)

Korpinkehät.jpg

Maaginen pohjoismaisen ilmaston matkakohde, jossa pääset tutustumaan peikkojen kulttuuriin, uskontoon ja yhteiskuntaan. Ei ole suositeltavaa matkustaa alle teini-ikäisen kanssa ja tekohännät ovat pakolliset, sillä paikalliset vierastavat hännättömiä. Saapuminen mukavan päästöttömästi Korpinkehien kautta.

Plussaa: Viehättävän vanhanaikainen kohde, jossa pääset sähköttomässä ympäristössä pakoon älypuhelimesi orjuudesta. Jotkut peikot osaavat olla hurmaavia ja tervehenkistä luontoreippailua ja jännitystä riittää.

Miinusta: Mikäli paikalliset huomaavat hännättömyytesi, saatat joutua lynkattavaksi. Paikallisiin sekaantuminen saattaa huhujen mukaan aiheuttaa mätänemisepidemian. Sotatilan uhka on myös olemassa.

7. Kuusi herttuakuntaa (Robin Hobb: Näkijän taru)

img_20190315_1719192249470261214799138.jpg

Vanhempi matkakohde, joka on nyt tullut uudestaan muotiin. Kuusi herttuakuntaa on keskiaikainen monarkia, jonka linnoissa voi kokea autenttista historiallista tunnelmaa, jos vain välttää kuninkaallisten juonittelijoiden ja salamurhaajien veitset. Taikuutta löytyy kahta lajia: kiellettyä eläintaikuutta ja kuningassuvun ajatustenluentaa. Lapsia ei tälle reissuille kannata ottaa mukaan, sillä tilanteet muuttuvat helposti vaarallisiksi.

Plussaa: Jos kaipaat elämääsi jännitystä ja haluat tavata komeita salamurhaajia ja mystisiä androgyynejä narreja, Kuusi herttuakuntaa on juuri oikea paikka sinulle. Kohde sopii myös loistavasti susien ja ehkä hyvällä tuurilla jopa lohikäärmeiden bongaamiseen.

Miinusta: Mukiaan kannattaa koko ajan vahtia ja pitää mukanaan vastamyrkkyä. Matka- ja henkivakuutukset eivät yleensä suostu kattamaan matkaa Kuuteen herttuakuntaan.

8. Tapiola (Sini Helminen: Kaarnan kätkössä)

img_20190315_1724222866954943086949704.jpg

Uudehko kotimainen kohde löytyy suoraan suomalaisen salon kätköistä. Tapion valtakunnan paalumuurien sisältä löytyvät metsänneitojen asuinsijat, metsän emännän Mielikin kasvihuoneet ja sää on muuta Suomea leppoisampi. Seikkailullisempi matkailija voi pistäytyä lähistöllä hiisien valtakunnassa Hiitolassa, jossa voi nähdä muun muassa, Hiiden tuliharjaisen hevosen ja lemmikkikäärmeet.

Plussaa: Tapiolaan voi ottaa mukaan perheen varhaisnuoretkin, mutta toisaalta kohde sopii hyvin kahdenkeskiselle lemmenlomalle. Luontoympäristö rentouttaa mukavasti työkiireiden keskellä. Trendikäs lähimatkailukohde, jonne matkat sujuvat hujauksessa ja joka sopii erityisesti sateenkaarimatkailijoille.

Miinusta: Komeisiin muukalaisiin on syytä suhtautua varauksella, tai saattaa joutua hiisien orjaksi. Tapiolan metsänneidot taas saattavat suhtautua vihamielisesti miespuolisiin matkailijoihin.

9. Seleesia (Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia)

Aleia

Seleesiaan pääsee mukavasti kulkemalla junalla Dwyrin mantereen poikki ja sitten loppumatkan laivalla. Pääset samalla nauttimaan sekä tavanomaista keskiaikaista miljöötä modernimmista mukavuuksista että viehättävästä historiallisesta tunnelmasta. Maagiset seleesit ja heidän kiehtova kulttuurinsa herättävät vaativammankin maailmanmatkaajan kiinnostuksen. Auringonpalvojien iloksi aurinkoja on tässä maailmassa peräti kaksikin kappaletta.

Plussaa: Jännittävät takaa-ajot, revolverien pauke, korsetit, salaisuudet ja taikuus mahtuvat kaikki samaan maailmaan eikä niitä tarvitse lähteä etsimään useammalta eri lomalta. Mahdollisuus kohdata komeita seleesiherrasmiehiä ja rehtejä varkaita.

Miinusta: Raportteja mahdollisesti alkavasta sodasta kannattaa seurata tarkkaan ennen matkalle lähtemistä. Maan tiedostusvälineisiin ei myöskään voi täysin luottaa. Isoja lintuja pelkäävien kannattaa suunnatta toiseen matkakohteeseen.

10. Westeros (George R.R. Martin: Tulen ja jään laulu)

img_20190315_1731587025397547982959461.jpg

Yksi aikamme suosituimmista matkakohteista, huolimatta Westerosin erittäin huonoista lukemista turistien tapaturmien ja kuolemien suhteen. Erityisesti Seitsemän kuningaskunnan linnat ja pohjoista vartioiva mahtava Muuri ovat näkemisen arvoisia nähtävyyksiä. Bordelleineen etenkään Kuninkaansatama ei ole mikään koko perheen matkailukohde. Valtajuonittelut takaavat, että matkastasi ei tule ainakaan tylsä.

Plussaa: Hyvällä onnella saatat päästä näkemään paitsi hurjasusia myös lohikäärmeitä, jos vain säilytät pääsi riittävän kauan. Paikallisia hääjuhlia voi luonnehtia värikkäiksi, ainakin jos lasketaan vain yksi väri.

Miinusta: Henkivakuutus kannattaa olla kunnossa ja varata talvivaatteita mukaan, sillä talvi on kuulemma tulossa. Talvet voivat olla erittäin kylmiä, kestää vuosikymmeniä ja tuoda mukanaan zombeja. Paikallisten vieraanvaraisuuteen ei myöskään kannata aina luottaa.

11. Royaume (Magdalena Hai: Kolmas sisar)

Kolmas sisar

Ikihämärälle noitaplaneetta Royaumelle pääsee energiatehokkaasti portaaleja pitkin. Varsinkin hurmaavien hallitsijoiden Minuitin ja Auben palatsi kannattaa käydä katsomassa. Asujaimistosta on hyvä tietää, että kaikki noidat ovat naispuolisia ja panseksuaalisia. Erikoisuutena planeetalla ovat kissahybridieläimet, kuten kisspöllöt. Tavalliset kissat ovat jostain syystä kadonneet kokonaan.

Plussaa: Erittäin hyvä yöelämä, joka sopii erinomaisen hyvin sateenkaariväen biletykseen. Ennakkoluuloja ei tällä planeetalla tarvitse pelätä. Myös metsässä saattaa tapahtua yllättäviä romanttisia kohtaamisia.

Miinusta: Aurinkolomaa ei kannata Royaumesta odottaa, sillä planeetalla ei ole aurinkoa lainkaan, vaan siellä eletään ikuisessä yössä. Asukkaista ei myöskään ole aina helppoa päältä päin päätellä, keihin kannattaa luottaa ja keihin ei.

12. Tar Valon (Robert Jordan: Ajan pyörän-sarja)

img_20190315_173429404203069353105648.jpg

Kauniin Tar Valonin kaupungin merkitystä lisää se, että siellä sijaitsee taikuutta käyttävien Aes Sedaiden Valkoinen torni. Nykyäänhän Aes Sedait ovat kaikki naisia, kun Pimeän valtiaan saastutettua miehisen taikuuden lähteen kaikki miespuoliset taikuuden käyttäjät tulivat hulluiksi. Onneksi Valkoisen tornin Aes Sedait huolehtivat, että heistä ei ole enää harmia. Kaupunki on vanha ja täynnä muinaisaikaisia rakennuksia ja aarteita, joita kelpaa käydä katsomassa.

Plussaa: Tar Valoniin on mukavaa saapua ratsain, vaikka matkalle usein tuleekin yllättäviä mutkia monimuotoisissa maalaismaisemissa. Uhkapelaajan kannalta hyviä pelipaikkoja löytää helposti.

Miinusta: Huhutaan, että viimeinen taistelu lähestyy ja maailman viimeksi murtanut Lohikäärme syntyy uudelleen. Ennustetaan siis levottomuuksia ja taisteluita, joten matkavakuutusten on syytä olla kunnossa.

13. Luthadel (Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta)

Luthadelin kaupunki on erityisen kiinnostava nähdä ylhäältä katoilta ja parvekkeilta käsin. Maassa on valitettavasti ollut hyvin itsevaltainen hallinto jo vuosituhansia, siitä lähtien kuin eräs sankari lähti aikoinaan pelastamaan maailmaa ja jotakin meni pahasti pieleen. Eläväinen kaupunkielämä juonitteluineen takaa, että aika ei käy pitkäksi.

Plussaa: Paikallisena erikoisuutena ovat usvasyntyiset, taikuuden käyttäjät, jotka tekevät näyttäviä ninja-temppuja polttamalla metalleja. Kannattaa myös yrittää saada kutsu aateliston kerman loisteliaisiin tanssiaisiin.

Miinusta: Erittäin huono aurinkolomakohde, koska maa on jatkuvasti harmaan pilviverhon peittämä ja kasvit eivät ole olleet vihreitä vuosisatoihin. Seudulla esiintyy myös hyvin vaarallisia sumuja.

14. Maameri (Ursula K. Le Guin: Maameren tarinat)

img_20190315_173933__015013610734446398880.jpg

Merellisemmästä lomasta haaveilevaan kannattaa suunnata Maameren saaristomaisemiin. Harmonisen laineiden liplatuksen ja kauniin karujen maisemien lisäksi voit käydä katsomassa klassikkokohteen huippusuosittuja nähtävyyksiä kuten Atuanin holvihautoja, lohikäärmeitä tai Tylypahkaa vanhempaa velhokoulua, joka sijaitsee Roken saarella. Maamerelle voit pistäytyä viikonlopuksi tai ottaa usemman viikon pidemmän lomapaketin.

Plussaa: Saaria riittää tutkittavaksi useammallekin reissuille. Maaginen kokemus on taatusti luvassa.

Miinusta: Todellista nimeään ei kannata näillä seuduin paljastaa, sillä todellisten nimien tunteminen toimii taikuutena, joka muokkaa todellisuutta. Paikoin esiintyy myös vaarallisia levottomuuksia.

15. Punainen luostari (Maria Turtschaninoff: Punaisen luostarin kronikoita –trilogia)

Maresi

Haluat sitten hiljentyä ja vapautua somen orjuudesta tai paeta patriarkaatin vallasta, pienellä saarella sijaitseva Punainen luostari on juuri oikea paikka. Ystävälliset sisaret toivottavat kaikki naispuoliset tervetulleiksi. Elämä on yksinkertaista ja rauhallista, mutta ruoka hyvää ja kirjasto erinomainen. Harvinaisuutena ovat verisimpukat, joiden mukaan luostari on saanut nimensä.

Plussaa: Voit päästä vihkiytymää Akan, Neidon ja Äidin salaperäisiin menoihin ja ehkä jopa löytää vanhoja taikavoimia tai ystäviä koko loppuelämäksi.

Miinusta: Miehet eivät ole tervetulleita. Jotkut luostarista turvapaikan saaneet voivat myös tuoda perässään vaarallisia vihollisia.

16. Indarasia (Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous)

img_20180822_1020113952704460626222611.jpg

Todellinen ekokohde niille, jotka haluavat oppia, miten eletään harmoniassa luonnon kanssa. Loimuloiskeen idyllisessä kylässä voit nähdä laiduntavia mohmia, Magia-akatemiassa pääset muun muassa hiuksilla ja muilla ruumiin uusiutuvilla osilla tehtävän taikuuden jäljille ja kuun lisäksi planeettaa kiertää myös salaperäinen muu. Luonto on viehättävää ja suhtautuminen monimuotoiseen seksuaalisuuteen virkistävän mutkatonta.

Plussaa: Indarasissa elää tarujen mukaan mystisiä pikilapsia, joita hyvällä onnella saatat päästä näkemään. Huhuja niiden haitallisuudesta ei kannata uskoa. Indaras on paikka, jossa kukaan ei paheksu, jos lähdet uimarannalle karvat ajelematta.

Miinusta: Taikuuden valvonta-osasto Ötkyt ovat levittäneet pelkoa ja eripuraa ja kuiskitaan myös kapinallisista metsissä. Levottomuuksia tai suoranainen sotatilakin on siis mahdollisesti odotettavissa.

17. Adarlan (Sarah J. Maas: Throne of Glass)

img_20180329_112911_01__015661852113424675536.jpg

Adarlanin valtakunnan kuningas on ehkä paha ja haltiat ja taikuus ovat sieltä kadonneet, mutta kirjakaupat ja saatavilla olevat makeiset ovat sentään erinomaisia. Kuuluisa lasivaltaistuin on merkkittävimpiä nähtävyyksiä ja huhutaan, että tekeillä olisi myös viihdyttävät kisat paikallisten kurkunleikkaajien välillä. Jännitystä ja toimintaa kaipaavalle Adarlan on juuri oikea matkakohde.

Plussaa: Tanssiaiset ovat hulppeita, vaatesuunnittelijat osaavat asiansa ja hyvällä tuurilla saatat päästä pyörähtelemään itse komean huliviliprinssi Dorianin kanssa. Taikuuskaan ei välttämättä ole aivan niin poissa, jos tutkit asiaa tarkemmin.

Miinusta: Rikosten tekemistä ja kaikenlaista kapinalliselta vaikuttavaa toimintaa kannattaa välttää, sillä riskinä on joutua suolakaivoksiin. Paikalliset salamurhaajat voivat olla yllättävän nuoria ja kauniita, joten kannattaa pitää varansa.

18. Loukku (Nonna Wasiljeff: Loukkupoika)

IMG_20180227_134213.jpg

Mikäli käsityksesi hauskasta lomamatkasta on kierros Auswitchissa, tutustuminen maagisia kykyjä omaavien vankilaan Loukkuun saattaisi kiinnostaa. Dystooppista fantasiavankilaa vartioivat jäyhät tomut ja yläkerroksissa huhutaan tehtävän kauheita kokeita. Rentouttavaa kylpylälomaa kaipaavan kannattaa siis ehkä mieluummin suunnata muualle.

Plussaa: Säännölliset ruoka-ajat ja roppakaupalla jännitystä elämään. Vankilapakoa suunnitellessa voi muodostaa uusia kestäviä ystävyyssuhteita.

Miinusta: Ellet pääse pakoon, sinut saatetaan raahata yläkerroksiin eikä elinajanodotteesi ole pitkä. Vankila myös tukahduttaa mahdolliset taikakykysi.

19. Zoo City (Lauren Beukes: Zoo City, Eläinten valtakunta)

Tämä eksoottinen ja rikollista ainesta täynnä oleva eteläafrikkalainen slummi on yllättävää kyllä sopiva matkakohde eläinrakkaille, sillä synnit manifestoituvat täällä fyysisiksi eläimiksi, joita asukkaiden on jatkuvasti kuljetettava mukanaan. Koko perheen eläinmatkailuun Zoo City ei valitettavasti sovi, sillä yöelämä on todella rajua ja huumeisiin ja prostituutioon törmääminen ei ole tavatonta.

Plussaa: Räväkkää menoa ja jännitystä kaipaavalle matkailijalle Zoo City on poltteleva menomesta, jota ei kannata missata. Asukkaat ovat myös yhtä värikkäitä kuin eläimensä.

Miinusta: Kehenkään ei kannata luottaa liikaa ja alueella esiintyy harvinaisen rankkoja väkivaltarikoksia. Teitä on varoitettu.

20. Norta (Victoria Aveyard: Punainen kuningatar)

IMG_20170402_155835166

Nortan valtakuntaa hallitsevat taikakykyiset hopeaveriset ja tavalliset punaveriset muodostavat raskasta työtä tekevän rahvaan. Kannattaa siis suunnata hopeisten hoveihin, sillä niissä elämä on maagista ja juhlat hulppeita. Valitettavasti Norta on sodassa naapurivaltion kanssa ja myös punaisten kapina nostaa päätään. Epäilemättä ulkoministeriö antaa piakkoin tiedotteen joka käskee välttämään kaikkea matkustamista Nortaan, mutta sitä ennen ehtii varmasti vielä yhdelle visiitille?

Plussaa: Nortaan on saatavilla muhkeita matkapaketteja ja saatavilla on junia, lentokoneita ja muita mukavia moderneja matkustustapoja, jotka monesta muuten mainiosta fantasiamaailmasta puuttuvat. Ilmassa ei kipinöi vain taistelun sähkö vaan tilaa löytyy myös romanttiseen tunnelmointiin.

Miinusta: Sotatila voi aiheuttaa lomalle ikävää häiriötä ja joutuminen vangituksi tai tapetuksi on sangen todennäköistä. Punaverisille matkailijoille soluttautuminen hopeisten pariin on myös vaarallista ja vaikeaa.

21. Kuurankero (Elina Pitkäkangas: Kuura)

IMG_20170614_121721360_HDR

Tässä muurien ympäröimässä kaupungissa on erittäin vilkas yöelämä ja matkakohde on etenkin omiaan kuuhulluille ja ihmissusiin ihastuneille. Periaatteessa ihmissusien pääsy yritetään estää verikokeiden ja muurien avulla, mutta koskaan ei tiedä, milloin muurien sisäpuolellakin törmää karvaisempaan kaveriin. Ihmissusien veri toimii myös huumeenomaisesti kaikkein rohkeimmille bilehileille.

Plussaa: Etsit sitten adrenaliinipiikkiä tai toisenlaista vipinää, Kuurankerolla sitä on varmasti tiedossa. Rohkeimmille samoojille lähimetsä tuottaa extreme-luontokokemuksia, kun puiden siimeksessä on vältettävä sekä susia että Jahdin ansoja.

Miinusta: Sekä ihmissusia metsästävä Jahti että ihmissusien suojelua kannattava Werecare kiristävät otteitaan ja tilanne on koko ajan tulehtuneempi. Ihmissudet eli hukat ovat susimuodossaan tappavan vaarallisia ja hallitsemattomia, joten niitä ei kannata mennä silittään, vaikka kuinka tekisi mieli.

22. Imre (Patrick Rothfus: Tuulen nimi)

img_20190315_1736515606842954344795436.jpg

Suosituimpia uudempia matkakohteitamme, joka sopii hyvin aikuisille turisteille. Imren kaupungin parhaita puolia ovat legendaariset musiikkiesitykset ja sijainti suoraan vastapäätä joen toisella puolella olevaa yliopistoa, jossa opiskelijat vihkiytyvät taikuuden saloihin. Haluat sitten saada selville salaperäisen tuulen nimen tai et, tuopillinen tai pari Imren kievareissa takaa viihtyisän ja jännityksentäyteisen matkan.

Plussaa: Yliopiston alla kulkee kiinnostavia tunneleita ja seudulla voi myös tutustua kiehtoviin vanhoihin legendoihin. Pidemmillä retkillä kauemmas saattaa myös törmätä keijuihin.

Miinusta: Pienellä budjetilla matkustavalle käy helposti ohraisesti. Mystisiin hirviöihin törmääminen ei myöskään ole epätodennäköistä.

23. Cittàgazze (Philip Pullman: Universumien tomu)

img_20180712_1353271909025402366135109.jpg

Viehättävä Cittàgazzen merenrantakaupunki tarjoaa kaikkea, mitä välimerelliseltä lomalta voi toivoa: söpöjä mukulakivikatuja, hotelleja ja kahviloita sekä kaunista muinaista arkkitehtuuria. Salaperäisen ulottuvuuksien välille reikiä tekevän veitsen avulla Cittàgazze on saanut vohkittua rikkauksia eri maailmoista ja koottua ne yhteen paikkaan. Sopiva perhelomakohde.

Plussaa: Ulottuvuuksien välinen matkailu on täysin hiilipäästötöntä, vaikka matkustuksen vaikutuksia tomun virtauksiin onkin vaikea arvioida. Omat daimonit saa kuljettaa mukana ilman erillistä karanteeniaikaa.

Miinusta: Nykyisellään kaupunki on täynnä aikuisille vaarallisia aaveita, joten se on kohtalaisen turvallinen vain lapsimatkustajille. Aikuiset ovat karanneet kaupungista ja paikalliset lapsijengit voivat aiheuttaa levottomuuksia.

24. Valenda (Stephanie Garber: Caraval ja Valenda)

img_20190118_1618064221562256139341622.jpg

Kaunis ja historiallinen Valendan kuninkaallinen pääkaupunki pääsee pian maagisen Caraval-pelin tapahtumapaikaksi, joten vaikka kutsua peliin ei olisi tullutkaan, katsojaksi kannattaa pyrkiä, sillä tiedossa on jotakin legendaarista. Valendassa myös vietetään pian kuningattaren syntympäivää, joten juhlia ja tanssia on nyt tiedossa oikein olan takaa.

Plussaa: Caraval-pelin jännitys, romantiikka ja maagiset esineet jaksavat ihastuttaa toistakin kertaa pelin näkevää matkalaista, sillä peli ei koskaan ole kahta kertaa samanlainen.

Miinusta: Caraval-peli on petollinen eikä pelin aikana silmiinsä tai sydämeensä kannata luottaa. Vaikka saisitkin säilytettyä henkesi, sydämesi ei välttämättä säily yhtä ehjänä. Ostoksilla saattaa olla odottamaasi korkeampi hinta.

25. Idris (Cassandra Clare: Varjometsästäjät ja Varjojen kaupungit)

img_20180115_0857008973433689898119988.jpg

Idris on nefilien eli enkelten sukulinjaa olevien varjometsästäjien kotimaa, jonka pääkaupunki on henkeäsalpaava Alicante. Tavallisesti nefilit elävät keskuudessamme ja tappavat demoneita, mutta Keski-Euroopassa sijaitseva Idris on turvapaikka sekä tavallisilta ihmisiltä että demoneilta, ja siellä myös riimutaikuutta voi käyttää kätevästi maallikkojen silmien ulottumattomissa. Kiinnostavia nähtävyyksiä ovat muun muassa myrkyllinen Lynin järvi sekä vanhojen nefilisukujen viehättävät kartanot.

Plussaa: Teinimatkailijoita varmasti kiinnostaa, että alkoholia saa nauttia Idrisissä jo viisitoistavuotiaana. Idrisin matka on myös osuva hetki kuumilla romanssille jos parillekin kerralla.

Miinusta: Alamaailman edustajien kuten vampyyrien, ihmissusien tai velhojen ei ole sallittua tulla Idrisiin. Suojausten pettäminen ja demonien hyökkäys ei myöskään ole poissuljettu mahdollisuus.

26. Hotelli Valhalla (Rick Riordan: Magnus Chase -sarja)

img_20170420_154541061.jpg

Hotelli Valhalla on mukavin paikka odotella Ragnarökiä. Jos päivittäisissä taistelukisoissa sattuu kuolemaan, herää kuitenkin taas illaksi henkiin loisteliaisiin pitoihin. Sisustukset ovat luonnollisesti Ikeasta. Asukkaiden joukossa pääsee kohtamaan eri aikakausien sotureiden kirjon ja hyvällä tuurilla tapaat myös viikinkijumalia sekä valkyyrioita. Humoristinen ilmapiiri helpottaa maailmanlopunkin edellä.

Plussaa: Hotelli Valhallakin on muinaisuudestaan huolimatta modernisoitunut aikojen saatossa ja ruokalistalta löytyy nykyään myös maukkaita falafeleja niille, jotka haluavat syödä perinteistä viikinkimeininkiä kasvispainotteisemmin.

Miinusta: Ragnarök on tulossa, joten maailmanloppu voi lyhentää lomaa ikävästi. Matkavakuutus ei kata hirviöiden ja jättiläisten hyökkäyksiä tai Lokin kavalia juonia.

27. Alagaëasia (Christopher Paolini: Eragon)

Matkakohteena Alageasiaa on luonnehdittu Keskimaan halpalentoversioksi. Luonto ja maasto onkin hyvin samantapaista kuin Keskimaassa: sekä kääpiöiden kaivoksia että haltioiden metsäkaupunkejä löytyy. Erityispiirteenä ovat kauniit lohikäärmeet ja heidän taikavoimaiset ratsastajansa, jotka loitsivat Maamereltä lainatulla nimitaikuudella, joka kuulostaa suomalaisten turistien korviin hauskasti ruotsilta.

Plussaa: Lohikäärmeillä lentäminen on huomattavasti lentokonetta ekologisempaa ja maagisempaa. Haltiaprinsessat eivät ole kovin kranttuja seuralaistensa suhteen.

Miinusta: Paha Galbatorix, entinen lohikäärmeratsastaja, on kaapannut vallan ja kapinallisten ja Galbatorixin joukkojen ristitulessa voi helposti harhailla keskelle sota-aluetta.

28. Merontes (J.S. Meresmaa: Mifonki -sarja)

IMG_20180104_090837.jpg

Historiasta innostuneelle matkailijalle Merontes tarjoaa autenttista tunnelmaa, hovijuonitteluja ja romantiikkaa. Lohikäärmemäisten mifonkien paluu saattaa olla pian tiedossa, joten seudulla eletään jännittäviä aikoja. Samalla reissulla kannattaa ehdottomasti käydä myös Itämantereella eksoottisessa Sudhaerissa, jossa sijaitsee eräs erinomainen antikvariaatti.

Plussaa: Merimatkoilla saattaa törmätä merirosvoihin. Sudhaerilaisilla kerrotaan joillakin olevan kumppaninaan puumia.

Miinusta: Merimatkoilla saattaa törmätä merirosvoihin. Sudhaerilaisilla kerrotaan joillakin olevan kumppaninaan puumia.

29. Fionavar (Guy Gavriel Kay: Fionavarin kuvakudos)

img_20190315_1800283516593792359606607.jpg

Rinnakkaistodellisuus, johon pääsee matkustamaan hujauksessa. Matkakohde sopii erityisesti aikuisempaan makuun. Paikalliset jumalat ovat hyvin päällekäyviä, haltioita löytyy sekä pahoja ja hyviä ja tässäkin fantasiamaailmassa ruotsintunnit ovat yllättäen avuksi matkalaiselle. Matkakohteen suosio on viime vuosina ollut laskusssa, joten matkan varaamiseen saattaa joutua näkemään vähän enemmän vaivaa.

Plussaa: Mytologioista innostuneelle maailmanmatkaajalle tai Westerosin kyllästymiseen asti kolunneelle Fionavar on virkistävä uusi tuttavuus.

Miinusta: Matkakohde ei sovi sellaisille, joilla on fobia isoista pahoista mustista joutsenista.

30. Camorri (Scott Lynch: Locke Lamoran valheet)

img_20190107_0735519158748575867515692.jpg

Camorrin hämäräperäinen kaupunki sopii sellaiselle seikkailullisemmalle matkailijalle, jolla ei ole ärräpäille herkät korvat. Perheen pienimmät kannattaa tällä matkalla jättää kotiin ja kukkaronnyöreistään pitää visusti kiinni, sillä Camorri on tunnettu kukoistavasta rikollisuudesta, viehättävistä huijareista ja petollisista varkaista. Kaupunkiin pääsee sujuvasti vesiteitse.

Plussaa: Kaupungin yöelämä on hyvin vilkasta, eikä siellä varmasti joudu viettämään tylsää hetkeä.

Miinusta: Camorrissa omaisuus, henki ja terveys ovat joka hetki ohuen langan varassa. Kaupungissa ei kannata luottaa kehenkään, käyttäytyi hän miten hienostuneesti hyvänsä.

 

 

One Comment Add yours

  1. Sanski says:

    Tää oli ensimmäinen postaus, jonka blogistasi luin ja olin niin vaikuttunut, että taidan lukea loputkin. 🙂 Kiitos, sain monia uusia vinkkejä jo luettujen fantasiaihanuuksien lisäksi!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s