Apokalyptinen sillisalaatti: Nora Robertsin Ensimmäinen vuosi

img_20190318_0850527739612001401759633.jpg
Nora Roberts: Ensimmäinen vuosi. Gummerus, 2019.

Mitäänsanomattomasti nimetty Ensimmäinen vuosi aloittaa Nora Robertsin uuden fantasiasarjan, jota takakannessa kutsutaan dystopiaksi. Eräänlaisesta maailmanlopusta huolimatta teosta ei silti voi laskea scifiksi. Post-apokalyptiseen selviytymistaisteluun yhdistyy hämmentäviä elementtejä, jotka minun esteettiseen silmääni eivät vain kuulu samalle lautaselle: keijuja, noitia, velhoja, haltioita, lääkäriromantiikkaa, rettelöiviä jengejä ja veren oksentelua. Yhtenä maailman myydyimmistä viihdekirjailijoista Roberts osaa kyllä kuljettaa tarinaa ja luoda jännitystä, mutta fantasian ystävälle lukukokemus oli lähinnä häkeltynyt.

Ensimmäinen vuosi alkaa siitä, miten Skotlannissa kivikehään osuu vahingossa eräällä metsästysreissulla verta ja jotakin vapautuu: alkaa mystinen tautiepidemia, jota kutsutaan Surmaksi, ja joka tappaa nopeasti suurimman osan ihmiskunnasta. Jäljelle jääneistä osa on tavallisia mutta immuuneja, osa muuttuu taikaolennoiksi kuten velhoiksi, noidiksi, haltioiksi ja keijuiksi. Idea on hyvin samanlainen kuin George R.R. Martinin ystävineen tekemässä Wild Cards -sarjassa, jossa avaruudesta tullut virus tappaa osan ihmiskunnasta ja muuttaa osan mutanteiksi ja supersankareiksi. Robertsin versiossa on vain vähemmän järkeä, koska taikuuteen tarvitaan usein rituaaleja, mutta jää epämääräiseksi, mistä keijuiksi ja velhoiksi muuttuneet ne yhtäkkiä oppivat.

Perusjuoneltaan Ensimmäinen vuosi sekoittaa eeppisen fantasian hyvän ja pahan välistä taistelua apokalyptiseen selviytymistarinaan. Sankarit, taikavoimia saaneet kokki Lana ja hänen kirjailijamiehensä Max, lääkärit Jonah ja Rachel mukanaan juuri synnyttänyt nainen ja kolme vauvaa, toimittaja Arlys sekä hänen keijuharjoittelijansa Fred pyrkivät kaikki pakoon kaoottisesta New Yorkista, jossa riehuu paha Armottomien jengi kiduttamassa ja raiskaamassa porukkaa. Pahuus ja hyvyys ovat mustavalkoisempia kuin yhdessäkään lukemassani Young Adult -fantasiakirjassa. Taikavoimat saaneet kääntyvät yksiselitteisesti joko hyviksi sankareiksi tai pahoiksi mustan magian harjoittajiksi ja hyvän voimat odottavat syntyvää ennustettua Valittua.

Jännitys, hyvin sympaattiset hahmot ja juoni sinällään toimivat, mutta tyyli ja eri genreistä otetut elementit jatkuvasti riitelevät keskenään. Ihmisiä kuolee oksentaen ja ulostaen verta ja seuraava kappale tunnelmoi erotiikkaa kynttilän valossa. Synkän apokalyptisen katutappelun keskellä hohtelevat keijunsiivet. Romantiikassa yleiset hulppeat talot ja puitteet riitelevät myös räikeästi maailmanlopun selviytymistaistelun näyttämönä. Ensimmäinen vuosi on myös oikeastaan vasta esiosa, koska maailman pelastava valittu pääsee siinä vasta syntymään. Epäilemättä olennaiset tapahtumat seuraavat vasta seuraavissa osissa.

 

Helmet-lukuhaaste 2019: 29. Kirjassa nähdään unia

Arvio: **1/2

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s