Game of Thronesia nuorille aikuisille: Sally Greenin Savuvarkaat

img_20190314_1347311587469126713358125.jpg
Sally Green: Savuvarkaat. Gummerus, 2019.

Sally Green on YA:n saralla kunnostautunut siinä, että hän taitavasti tarttuu suosittuihin ilmiöihin, lainaa riittävästi ja lisää vähän omaa, jotta saavuttaa itsekin bestsellerlistat. Ensin hän loi Harry Potter -fanifiktiosta synkemmän velhotarinan Puoliksi paha, johon itsekin ihastuin; nyt hän on käyttänyt innoituksenaan Game of Thronesia ja muokannut sukujen tummanpuhuvat valtaistuinjuonittelut nuoremmalle yleisölle sopiviksi uudella eeppisellä fantasia-avauksellaan Savuvarkaat. Julmat juonenkäänteet ja laajempi henkilöhahmokaarti ovat George R.R. Martinin perintöä, jopa Punaisista häistä löytyy oma versionsa, mutta kiroilua on vähennetty ja seksi poistettu. Kuten Puoliksi pahassa, myös Savuvarkaissa parhaita puolia ovat Sally Greenin mukaan tuomat sateenkaarisuhteet.

Päähenkilöitä Savuvarkaissa on viisi: Tash, Catherine, Ambrose, Edyon ja March. Catherinen hahmo on sekoitus Sansaa, Cerseitä ja Danya Game of Thronesista: kuten Sansa, Catherine on alussa naiivi romantikko, joka joutuu kasvamaan julmien kokemusten myötä; kuten Cersei hän kuuluu pahaan hallitsijasukuun ja hänen veljensä ja isänsä juonittelevat häikäilemättömästi saadakseen lisää valtaa; kuten Dany Catherine on aluksi pelinappula, jota ollaan naittamassa ulkomaille, mutta joka etsii tilanteestaan ja järjestetystä avioliitosta itselleen uusia mahdollisuuksia ja voimaantuu. Catherinen muuten vetävän tarinan heikko kohta on kliseisesti kuvattu kielletty rakkaus puhtoiseen ritari Ambroseen, joka jo pelkkien silmäysten takia joutuu karkotetuksi.

Ambrosen rooli on lähinnä rakastaa Catherinea ja selvittää kuninkaan pahoja juonia, mutta itse hahmo jää koko kaartin heikoimmaksi. Catherinen ja Ambrosen laimean trubaduurirakkaustarinan rinnalla on onneksi toinen kiinnostavampi, kytevä suhde. Kukistetun kansansa kokemia vääryyksiä kostava March kohtaa naapurimaan hallitsijan salaisen äpäräpojan, hulivilin kleptomaanin Endyonin, joka hänen pitäisi toimittaa vangiksi, mutta muita tunteita astuu peliin. Marchin kostomotiivi on todella typerästi perusteltu ja hahmo vähän hataralla pohjalla, mutta miesten välinen kipinöinti saa seuraamaan heidän kohtaloitaan jännityksellä.

Yksi raikkaimmista päähenkilökaartin jäsenistä on railakas poikatyttö Tash, demoninmetsästäjän apulainen, joka on hulluna kenkiin. Demonit ja niistä syntyvä savu ja niihin liittyvä maailmanrakennus on valtajuonittelujen ohella Savuvarkaiden parasta antia. Valtakunnan tietyille metsäalueille ilmestyvät demonit erittävät kuollessaan värikästä savua, jota rikkaat nauttivat huumeena. Demonien metsästäminen on laitonta ja vaarallista, mutta savuun liittyy myös juonelle hyödyllisiä ominaisuuksia, josta opimme kirjan myötä lisää.

Kaikkiaan Savuvarkaat on vetävä ja viihdyttävä fantasiakirja, joka ei kypsyydessä yllä esikuvansa tasolle, mutta koukuttaa kyllä kahlaamaan sarjan loppuun. Toivon, että hahmot kehittyvät lisää jatko-osissa. Greenille tuttuun tyyliin Savuvarkaat kuuluu YA:n synkempään ja raaempaan ylälaitaan, eikä sovi herkemmille nuorille. Niille, joille itse Game of Thrones on hieman liikaa, mutta jotka haluavat jotakin samankaltaista, Savuvarkaat on juuri oikea kirja.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2019: 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s