Hyytävä huvipuisto: Ella Paijan Soita minulle karusellin kelloa

Ella Paija: Soita minulle karusellin kelloa. Tammi, 2023.

Kevään odotetuin esikoisnuortenkirja oli minulle ehdottomasti Ella Paijan Soita minulle karusellin kelloa. Uudet nuortenkirjatekijät ovat viime vuosina olleet harvinaista herkkua, eikä kotimaisia nuortentrillereitäkään julkaista kovin usein. Lisäksi jo kannesta henkivä huvipuistoteema houkutteli ja toi mieleen Stephen Kingin Tervetuloa Joylandiin. Kovin vahvasti kauhun puolelle ei kuitenkaan mennä, vaan kyseessä on enemmän katoamismysteeriin, orastaviin ihmissuhteisiin ja huvipuistotyönkuvaukseen keskittynyt romaani. Pahaenteisemmät sävyt yhdistyvät värikkäinä ja iloisina hehkuviin huvipuiston valoihin.

Nerokkain oivallus Soita minulle karusellin kelloa -romaanissa on itse huvipuiston ottaminen mukaan yhdeksi kertojahahmoksi, mikä tuo aivan omanlaistaan, välillä synkempänä väreilevää tunnelmaa ja onnistuneesti saavuttaa uudenlaisen näkökulman. Huvipuiston (jota ei nimetä Särkänniemeksi, mutta joka on nimeltämainitsematon tamperelainen huvipuisto, josta delfiinit ovat juuri lähteneet) lisäksi tarinaa kerrotaan kolmen huvipuiston kesätyöntekijän näkökulmasta: Teemun, Mariannen ja Elinan, joilla on kaikilla omat ihmissuhdesotkunsa muiden huvipuistotyöntekijöiden kanssa. Huvipuiston ulkopuolista elämää ei kuvata juurikaan. Pääjuoni keskittyy pikkulapseen, joka katoaa huvipuistossa, ja jonka kohtalon tutkimisesta etenkin Marianne on kiinnostunut.

Huvipuiston ja kesätyöntekijöiden arjen kuvaus on huippuluokkaa: värikästä, aitoa ja tarkkaa. Juoni lähtee hyvin liikkeelle ja tunnelma on sopivan latautunut, mutta lopulta tarinankuljetus ei aivan lunasta niin paljon kuin lupaa. Kesätyöntekijöiden väliset suhteet on kuvattu sympaattisesti ja asioita jää sopivan realistisesti myös auki. Plussaa myös siitä, että mukana on myös tyttörakkautta. Paija kirjoittaa taitavasti ja Soita minulle karusellin kelloa on esikoiseksi omaperäinen ja viimeistelty. Odotan mielenkiinnolla, mitä hän kirjoittaa seuraavaksi.

Helmet-lukuhaaste 2023: 19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt

Arvio: ***1/2

One Comment Add yours

Leave a comment