Apua avaruudesta: Mikko Koirasen Jättiloikka Jan Valkoselle

Mikko Koiranen: Jättiloikka Jan Valkoselle. Myllylahti, 2023.

Mikko Koirasen edellinen, Topelius-ehdokkaanakin ollut nuortenkirja Nauhoitettava ennen käyttöä oli varsin hulvaton, joten tartuin mielenkiinnolla Koirasen uutuuteen Jättiloikka Jan Valkoselle. Kuten edellisessäkin nuortenromaanissa, tälläkin kertaa päähenkilö on syrjempien seutujen poika, ihastuskuviot motivoivat juonta, huumoria löytyy ja scifielementtien kanssa vähän flirttaillaan, mutta kovaksi scifiksi ei yllytä. Kuten minulle usein käy kun pidän kirjailijan esikoisesta erityisen paljon, aivan Nauhoitettavan ennen käyttöä tasolle Jättiloikka Jan Valkoselle ei suosituslistallani yllä.

Romaanin nimen mukaisesti päähenkilö on Jan Valkonen, Lieksassa asuva maalaispoika, joka on epätoivoisen ihastunut öykkärimäisen kiusaajan kanssa seurustelevaan Nitaan. Sattumusten kautta Jan saa selville, että Nita on masentunut. Jan saa päähänsä, että Nitaa voisi auttaa kylillä huhupuheita aiheuttanut Ihmenainen. Ihmenainen on vain valitettavasti kadonnut, joten Janin on pakko ryhtiä etsintätyöhön ja selvityksiä tehdessään hän ajautuu törmäämään vaarallisiin salaisuuksiin.

Koiranen kirjoittaa leppoisasti ja yhdistelee teineille samastuttavia, autokoulu-, kännisekoilu, ja ihastuskuvioita jännittävämpiin takaa-ajoihin ja Kolmannen asteen yhteyttä muistuttaviin tunnelmiin. Karin Niemen upea kansikuva sopii mainiosti romaanin sisältöön ja sopivasti vihjaa juonenkäänteistä antamatta niitä kuitenkaan ilmi. Masennuksen käsittely vähän särähti, vaikkakin sekä Jan että koko romaani yrittävät olla hyvällä asialla. Nauhoitettava ennen käyttöä jää näistä kahdesta suuremmaksi suosikikseni, mutta jään innolla odottamaan, mitä Koiranen kirjoittaa seuraavaksi.

Helmet-lukuhaaste 2023: 42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa

Arvio: ***

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s