Onko vain purjehdus tärkeää?: Leena Paasion Harmaja luode seitsemän

Leena Paasio: Harmaja luode seitsemän. WSOY, 2022.

Leena Paasion Harmaja luode seitsemän aloittaa uuden Itämeri-teemaisen nuorten trilleriparin (jännästi tänä vuonna teosparit ovatkin olleet erityisen suosittuja). Kaikki teoksessa pyörii meren ja veden äärellä: hahmot harrastavat purjehdusta ja koreografioitua uintia ja koulutehtävätkin liittyvät Itämereen ja sen suojelukysymyksiin. Paasio saa teeman kuitenkin luontevasti solmittua mukaan tarinaan ja trillerijuonesta huolimatta keskiö on paljon ihmissuhteissa ja perheessä. Hahmojen väliset ristiriitaiset ja samalla lämpimät suhteet ovat ehdottomasti kirjan parasta antia. Dekkarijuonesta on vaikea sanoa vielä viimeistä sanaa, koska se jää tässä kirjassa vielä pahasti kesken ja arvoitusten ratkaisu jatkunee sitten seuraavassa osassa.

Kilpapurjehtija Eetun tutkijaäiti on kateissa ja oletettu hukkuneeksi. Eetu joutuu huolehtimaan myllertyneestä jäljellä jääneestä perheestään, etenkin murtuneen opettajaisän laiminlyömästä pikkusiskosta, samalla kuin aloittaa huippulukiossa. Luonnollisesti Eetu alkaa epäillä, että äidin katoamisessa on jotakin mätää, ja että asia liittyisi äidin tutkimustyöhön. Selvitystyön lomassa draamaa aiheuttavat sekä ystävät että vihamiehet. Eetulla on varaa osallistua enää yhtiin purjehduskisoihin, joissa kisaavat myös hänen paras ystävänsä ja pitkäaikainen vihattu kilpakumppani. Omien murheidensa keskellä Eetun on vaikea tehdä tunnesotkuissa järkeviä ratkaisuja.

Nautin kirjasta paljon, vaikka meritutkimukseen liittyvät kohdat eivät aivan ominta alaani olletkaan. Erityisesti pidin Eetun lämpimästä suhteesta pikkusiskoonsa ja, vaikea sanoa spoilaamatta tarkemmin, oletettavasti seuraavassa osassa etenevästä romanttisesta juonesta, joka sai minut shippaamaan hahmoja yhteen oikein kunnolla, sitten kun ehkä turhankin hitaasti heräsin tajuamaan, mitä oli tekeillä (tulen olemaan vihainen, jos seuraavassa osassa homma ei etenekään toivomallani tavalla…) Harmaja luode seitsemän seisoo todella huterasti omilla jaloillaan, joten vaikka ehdottomasti aion ahmia seuraavan osan, tämän osan arvioiminen yksinään on hieman vaikea tehtävä.

Helmet-lukuhaaste 2022: 25. Kirjan nimessä on ilmansuunta

Arvio: ***1/2

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s