Rakastettu pään sisässä: Eve Lumerton Unitytöt

Eve Lumerto: Unitytöt. Nysalor, 2021.

Eve Lumerton esikoiskirja Unitytöt edustaa harvinaista New Adult -kirjallisuutta, joka usein kuvaa aikuiselämän alkua ja opiskelua ja sopii erityisesti vanhemmille nuorille ja nuoremmille aikuisille. Toinen poikkeuksellinen piirre kirjassa on se, että vaikka Unitytöt on toiseen maailmaan sijoittuva fantasiakirja ja vieläpä muhkea sellainen, kyse on rauhallisesta ihmissuhteisiin keskittyvästä kirjasta, jossa eeppinen rymistely loistaa poissaolollaan. Toinen päähenkilöistä, Aiju, on myös erityisherkkä, mikä on kirjallisuudessa harvinaista. Teos edustaa myös sateenkaarifantasiaa, joka onneksi on viime vuosina roimasti kasvanut lajityyppi. Kirjaa voisi luonnehtia romanttiseksi, vaikka mukana onkin myös toksisen ihmissuhteen kuvausta.

Unityttöjen fantasiamaailman omaperäinen piirre ovat laulunielijät, musiikista elävät ruumiittomat olennot. Tällainen on toinen päähenkilöistä Venna, joka on pitkään elänyt tuulikellossa ja karttanut ihmisiä. Kun hänen on muutettava, hän asuttautuu herkän Aijun päähän ja huomaa kummastuksekseen, että Aiju pystyy poikkeuksellisesti aistimaan hänen läsnäolonsa. Aiju lähtee opiskelemaan maagiseen kouluun ja Venna seuraa hänen mukanaan. Aijun ja laulunnielijän välillä alkaa syntyä ystävyyttä ja sitten muutakin, mutta pakkaa sekoittaa vanhempi opiskelijatyttö, jonka kanssa Aiju alkaa seurustella ja pian kuvio muuttuu oudoksi kolmiodraamaksi, jossa puhtaammat ja toksisemmat ihmissuhteet, salaisuudet ja petokset mylläävät.

Lumerton fantasia on omintakeista, rauhallista ja monet unikohtaukset (Aiju ja Venna voivat parhaiten kohdata toisensa unessa) tekevät siitä vielä unenomaisempaa. Tyttöjen välisen rakkauden ja ihmissuhteiden kuvaus on monitahoista. Lumerto osoittaa, että fantasiaa voi tehdä monella tavalla ja että toiminta voi kirjaimellisesti tapahtua myös vain hahmojen pään sisällä. Kirja sopiikin parhaiten mietiskelevämmän fantasian ystäville ja niille, jotka etsivät genreen jotakin uutta ja erilaista. Vähän paremmin teos olisi silti mielestäni toiminut, josta sitä olisi tiivistänyt, sillä nyt draaman kannalta oli myös tyhjäkäyntiä.

Arvio: ***

Helmet-lukuhaaste 2022: 42. Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s