Kirjallisuudellisuuden syövereissä: Veera Salmen Oboin kirja

Veera Salmi: Oboin kirja. Otava, 2022.

Veera Salmen erityisesti varhaisnuorille ja sitä vanhemmille kirjallisuusfanaatikoille soveltuva uutuus Oboin kirja sai minussa aikaan niin voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita, että tämä arvio on poikkeuksellisen hankalaa tehdä. Lähdetään kuitenkin taustoituksesta: Veera Salmi on menestyksekäs lasten- ja nuortenkirjailija, jonka tuotannosta suosituin on ollut kieli-ilotteleva Puluboi ja poni -sarja, jonka osat ovat tähän asti olleet hänen kirjoistaan myös omat suosikkini. Oboin kirja on kuitenkin jo nyt minulle hänen tärkein kirjansa, jota osittain rakastin, vaikka siinä oli myös ratkaisuja, joista en pitänyt yhtään.

Oboin kirja on samaan aikaan varhaisnuorten dystopia, lukemisen, kirjojen ja kulttuurin puolustuspuhe sekä kiehtova metafiktiivinen labyrintti, jota parhaiten voi verrata Michael Enden Tarinaan vailla loppua. Nuori Oboi karkaa vankilasta, jossa on kasvanut tuntematta maailmasta juuri mitään. Hän saa huomata olevansa keskellä dystooppista kaupunkia, jonka asukkaat tuijottavat ranteisiinsa muistamatta eilistä tai osaamatta lukea. Oboi ei ole kiinnostunut tarinoista ja muista höpöjutuista, enemmän häntä kiinnostavat tietokirjat, mutta hänen edessään aukeaa seikkailu, joka osoittaa tarinoiden mullistavan voiman.

Mikä minua sitten tässä upeasti kirjoitetussa mielikuvituksellisessa kirjassa tökki? Se oli selitys dystopiamaailman synnystä, joka jätti suuhuni todella pahan maun. Nimittäin uhkaava järjestö on siinä asentanut viruksen lepakoihin, joista se sitten leviää ihmisiin ja antaa tekosyyn asentaa heihin aivopesevät sirut. Tällainen koronasalaliittoteorioihin viittaaminen on ehkä ajankohtaista, mutta tarina ja sen sanoma olisivat toimineet minusta todella paljon paremmin ilman sitä, ja se häiritsi minua niin paljon, että oli ensin vaikea keskittyä taas nauttimaan kirjasta. Sillä erittäin nautittava, upottava ja älykäs kirja Oboin kirja muilta osin on.

Metafiktiivinen fantasia, jossa voi törmätä kaunokirjallisiin suosikkihahmoihinsa ja hämätä metatasojen sokkeloissa, on kaltaiselleni lukulohikäärmeelle suurinta herkkua. Oboin kirja todellakin piti otteessaan ja jaksoi yllättää, herätellä turruttavien lukupinojeni keskellä unohtuneempiakin lukunautintohermoja. Parhaiten kirja toimii mahdollisimman vähällä ennakkotiedolla, joten tämän enempää en tahdo spoilata, mutta suurille lukijoille Oboin kirja on valuvioistaan huolimatta ja ikään katsomatta ehdoton valinta.

Helmet-lukuhaaste 2021: 31. Kirjassa on jotakin sinulle tärkeää

Arvio: ****

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s