Tuoretta vampyyriverta pelipoikatwistillä: J.S. Meresmaan Kenties tapan sinut vielä

J.S. Meresmaa: Kenties tapan sinut vielä. Karisto, 2022.

J.S. Meresmaa yllättää jatkuvasti tuotantonsa monipuolisuudella. Viime vuosina eeppisistä fantasiakirjajäteistä keveisiin suosittuihin säeromaaneihin hypännyt kirjailija on nyt vastannut kirjavinkkareiden rukouksiin napakasta, aiheeltaan jännittävästä fantasiasta poikapäähenkilöllä; laji jota on saanut kaivella kivien ja kantojen alta. Meresmaan uusi Kenties tapan sinut vielä on aallonharjalla vampyyrien uudessa tulemisessa. Twilightin jälkeen markkinat olivat pitkään seksikkäiden verenimijöiden ähkyssä, jonka jälkeen kaltaiseni vampyyrifanit ovat joutuneet jo jonkin aikaa viettämään kuivaa kautta. Nyt kuitenkin vampyyrit ovat taas täällä, eivätkä haise yhtään ummehtuneilta vaan genre on taas saanut tuoretta verta.

Kenties tapan sinut vielä kertoo ammattikoulua käyvästä Aleksista, joka tavoittelee tosissaan e-urheilijan uraa. Nörttipoika törmää jäätelöbaarissa outoon tyttöön Noraan, ja kun Nora houkuttelee hänet mukaansa tyhjään betonibunkkeriin, Aleksin hälytyskellot alkavat soida. Nora on vampyyri ja selvästi valinnut Aleksin seuraavaksi ateriaksi. Vaikka kirjassa on ihastustakin ilmassa, kuluneilta Twilightin romantiikkakaavoilta vältytään jännärimäisellä rakenteella, uutta virtaa tuovalla pelinäkökulmalla sekä aimo annoksella hirtehistä huumoria. Kirja toimii parhaiten, jos juonesta ei etukäteen tiedä tämän enempää, joten mainitsen vain, että Anne Ricen perintö on selvästi näissäkin vampyyreissa nähtävissä.

Vampyyrifanina olisin halunnut lukea tätä enemmänkin, ja kirja tuntui loppuvan liian pian. Vaikka ammattimainen vinkkari minussa tietysti kiittää poikkeuksellisen lyhyestä mitasta, joka on siunaus etenkin heikosti lukevien saattamiseksi kirjojen ääreen. Pistänkin toivoni siihen, että kirjalle tulee jatko-osia, jotta pääsen ahmimaan tarinaa lisää. On ikävää jäädä nälkäiseksi, mutta kaikki nälkä ei ole pahasta. Joskus minun on uhrattava oma verenjanoni ja ajateltava tärkeintä päämäärää, eli uusien viattomien lukuhaluttomien saattamista kirjallisuusjanon valtaan.

Arvio: ****

Helmet-lukuhaaste 2022: 49. Kirja on julkaistu vuonna 2022

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s