Eläintohtorityttö: Matt Haigin Eevin eläinmaailma

Matt Haig tunnetaan erityisesti sekä aikuisille kirjoitetuista lohtubestsellereistä että jouluisista lastenkirjoistaan (niistä tunnetuin, Poika nimeltä joulu, tuli juuri elokuvaversiona Netflixiin). Eevin eläinmaailma aloittaa uuden erittäin paljon tohtori Dolittle -eläintohtoritarinoita muistuttavan lastensarjan, jonka pääosassa on eläinten kieliä ymmärtävä Eevi. Kirjassa on huumoria, lämpöä, seikkailua ja hauskoja eläimiä, mutta lopputulos on enemmän mukiinmenevä kuin yhtä vetävän hulvaton kuin vaikkapa Poika nimeltä Joulu.

Eevi on pienestä asti osannut puhua eläimille, mutta isä haluaa hänen salaavan kykynsä ja olevan käyttämättä kykyään. Eevi saa tietää, että myös hänen äidillään on ollut sama kyky ja se on johtanut hänen kuolemaansa. Eevi ei kuitenkaan pysty sulkemaan korviaan, kun eläimiä on pulassa. Kaupunkiin saapuu myös paha salaperäinen muukalainen, jolla on kyky hallita eläimiä. Seikkailut johtavat Eevin muun muassa leijonanhäkkiin ja pelastushommiin.

Eevin eläinmaailma sopii alakoululaisille, erityisesti kolmosista vitosiin. Raikas kuvitus ja väljä taitto nopeuttavat lukemista, mutta itse kirja on esineenä niin iso, että heikommin lukeville on kynnys tarttua siihen muuten kuin yhdessä kotona luettuna. Mukana on tärkeitä eläintensuojeluteemoja ja eläinten ystäville sarja onkin eniten omiaan. Asetelma on jo monesti nähty sitten Loftingin Dr Dolittlen (suomeksi tohtori Tattinen), mutta uusille sukupolville vanhat tarinakaavat toimivat uusin maustein.

Helmet-lukuhaaste 2021: 32. Kirjan kansikuvassa tai takakansitekstissä on kissa.

Arvio: ***

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s