Joulupukkikauhua varhaisnuorille: Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen Helähdys

Megasuosituista Ella- ja Kepler62-sarjoistaan tunnettu lastenkirjailijatähti Timo Parvela on aiemmin kirjoittanut myös Kalevalasta ammentavan varhaisnuorten fantasiasarjan Sammon vartijat ja palaa nyt fantasian pariin kuvittaja Pasi Pitkäsen keralla. Varjot -sarja muistuttaa sekä runsaan kuvituksen hyödyntämisessä että kohderyhmältään hittiscifisarjaa Kepler62. Parasta kohdeyleisöä ovat 10-11 -vuotiaat, joille paksut ja pitkät fantasiakirjat tuntuvat vielä olevan liikaa. Heikommin lukevalle seiskallekin sarja saattaa maistua, mutta kauhusävytteisyydestä huolimatta joulupukin ja tonttujen läsnäolo juonessa voi osalle isommista olla turhan karkoittavaa.

Helähdys aloittaa sekä kuvitukseltaan että juoneltaan tummasävyisen ja jännitystä ja fantasiaa yhdistelevän Varjot -sarjan. Peten hyvä ystävä on sairas ja viimeisenä oljenkortenaan hän kuiskaa ostoskeskuksen joulupukille toiveen, että ystävä paranisi. Yöllä Peten luokse ilmetyy uhkaava tonttu, joka lupaa toteuttaa Peten toiveen, jos hän antaa vastineeksi varjonsa. Pete suostuu kauppaan: mitä hyötyä varjosta on tähänkään asti ollut? Jälkikäteen Pete ymmärtää menettäneensä enemmän kuin uskoi ja saa tietää salaperäisestä varjojen uhasta. Peten tarinan rinnalla on välillä välähdyksiä pohjoisesta tonttujen maailmasta.

Kuvitus on hehkuva ja jännittävä ja juoni rullaa toimivasti eteenpäin ja tarjoaa sopivasti käänteitä ja väristyksiä. Toimivinta Parvelan kieli on kuitenkin hänen erityisalallaan huumorissa ja vakavammissa kirjoissa, kuten tämä, jotkin etenkin dialogit tuntuvat hieman kököiltä. Helähdys on vasta avaus ja odotan mielenkiinnolla, miten juoni jatkuu. Vinkkarina olen vähän huolissani, miten joulupukki ja tontut -aiheiden lapsellinen leima vaikuttaa kysyntään, kun kysymys on kuitenkin Paxin tavoin kauhufantasian ystäville sopivasta sarjasta. Aika näyttää, onko huoleni turha. Parvelan ja Kepler62 -sarjan maine saattavat painaa tarpeeksi ylittääkseen tämän esteen.

Helmet-lukuhaaste 2021: 21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan

Arvio: ***1/2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s