Saarifantasia myrskyissä: Catherine Doylen Kadonneet merenväkiset

Catherine Doyle: Kadonneet merenväkiset. Suomentaja: Leena Ojalatva. Kumma, 2021.

Myrskynvartijan saari aloitti Catherine Doylen viehättävän varhaisnuorten fantasiasarjan, jossa irlantilainen magia yhdistyy suolapärskeiseen saariseikkailuun. Jatko-osa Kadonneet merenväkiset tuo mukaan vielä edellistä osaa tummempia sävyjä ja väkivaltaisempia käänteitä, mutta lempeä huumori ja persoonalliset henkilöhahmot pitävät yhä letkeyttä yllä. Sarja ansaitsisi ehdottomasti enemmän huomiota ja lukijoita Suomessa, ja sopii erinomaisesti fantasiannälkäisille kolmosluokkalaisista kuutosiin.

Ensimmäisen osan tavoin Kadonneet merenväkiset sijoittuu maagiselle Arranmoren saarelle. Saaren edellinen kynttilöiden ja säiden taikuutta hallinnut myrskynvartija on nyt jättänyt tehtävän pojanpojalleen Fionnille, jota taika ei tahdo totella. Tilanne on vaikea, etenkin kun muinainen paha uhkaa taas nousta ja Fionnin ainoa mahdollisuus olisi löytää kadonneet merenväkiset saarelaisten avuksi. Toimintaseikkailun ja etsintäretken ohella Doyle keskittyy perhe- ja kaveruussuhteisiin kaikessa kauneudessaan ja kamaluudessaan. Ärsyttävä sisko Tara ei vieläkään usko Fionniin ja aina niin lupsakka ja viisas vaari alkaa unohdella asioita.

Doylen kirjoissa kieli on kaunista ja elävien vertausten höystämää, seikkailun siitä häiriintymättä. Kepeästä yleissävystä huolimatta kirjoissa on myös sydäntä ja Arranmoren saaren suolaisen tuulen pystyy melkein maistamaan kielellään. Jossain kohdissa pikkumaisemmat ihmissuhdeongelmat ja kepeä seikkailunjanoinen asenne ovat vähän ristiriidassa kovenevien panosten ja maailmanlopun uhan kanssa. Kadonneet merenväkiset on yhtä kaikki nautittavaa seikkailufantasiaa, joka silti onnistuu liikkumaan monia kaltaisiaan syvällisemmissä vesissä.

Arvio: ****

Helmet-lukuhaaste 2021: 38. Kirja on käännetty hyvin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s