Tappavaa ilkeyttä: Heidi Silvanin Tyhmästi tehty

Heidi Silvan: Tyhmästi tehty. Myllylahti, 2021.

Heidi Silvanin aiemmat hyväntuuliset kirjat ovat viistäneet nuortenkirjallisuuden ikäluokan alalaitaa tai olleet suoraan suunnattu varhaisnuorille. Psykologinen, trillerimäinen ja julma uutuus Tyhmästi tehty eroaa rajusti hänen aiemmasta tuotannostaan ja kuuluu selvästi nuorten aikuisten puolelle. Pääosassa on 15-vuotiaiden tyttöjen kolmikko, joka vannoo toisilleen ikuista ystävyyttä ja uskollisuutta, mutta pinnan alla kytee piittaamattomuutta ja vihaa. Teinisurma on raju ja ajankohtainen aihe, joka pitää jännityksen yllä silloinkin, kun kesäisen kännäilyarjen kuvaus käy hieman toisteiseksi.

Rohkeampaa ilkeiden harmaiden päähenkilöiden kirjoittamista harvemmin nuortenkirjallisuuden puolella näkee. Ensimmäisestä sivusta alkaen tiedämme, että joku tulee kuolemaan ja Silvan valottaa päiviä ja hetkiä, jotka johtavat surmatekoon. Kolmiapilan keskiössä on kaunis, poikien palvoma Josefiina, jonka kannoilla eloisa Iris ja rauhallisempi Elsa kulkevat. Perheet eivät mahda tytöille mitään, kun he suunnittelevat kesäksi puistokaljoitteluja ja pyörittävät muita pikkusormensa ympärille. Iriksen ja Elsan Josefiinaa heikommat taustat aiheuttavat katkeruutta, joka leimahtaa minkäs muun kuin pojan takia.

Tyhmästi tehty on vetäväjuoninen ja karu kirja teiniyden synkistä puolista. Mean Girlsin tytöt vaikuttavat Silvanin hahmojen rinnalla söpöltä tyttökerholta. Juoni toimii mainiosti ja taustatietoja paljastuu sopivasti tupoittain. Kerronta vaihtelee tyttöjen välillä, ja itse olisin toivonut sen mieluummin pysyvän vain tyttökolmikossa, enkä niin paljon pitänyt siitä, että käytettiin myös lyhyitä väläyksiä muiden hahmojen näkökulmiin, mutta tämä on toki makukysymys. Tämä kirja herättää varmasti ajatuksia ja tulen kyllä ilolla ottamaan sen mukaan yläkoulun vinkkauspakettiin.

Helmet-lukuhaaste 2021: 7. Kirjassa on kaveriporukka

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a comment