Avaruuseuroviisut: Catherynne M. Valenten Space Opera

Catherynne M. Valente: Space Opera. Saga Press, 2018.

Catherynne M. Valentelta on suomennettu vain hänen herkullinen saturomaaninsa Tyttö joka purjehti Satumaan ympäri itse rakentamallaan laivalla sekä sen jatko-osa, jolla on myös yhtä hankalan pitkä nimi. Valenten kieli ja mielikuvituksen lento ihastutti minua niin, että kun kuulin hänen kirjoittaneen myös scifiromaanin intergalaktisista euroviisuista, niin pitihän se saada lukea. Kävi kuitenkin niin, että vaikka Space Operassa oli minuun kolahtaneetkin kohtansa, kaikkiaan se oli minulle hieman liikaa, eikä ihan osunut omaan makuuni, vaikka tietyille loistokkaille lauseille hykertelinkin.

Space Opera kertoo tosiaan siitä, miten universumin vallat ovat seuraavat tähtien sodat välttääkseen päättäneet ratkaista asiat euroviisumaisella laulukilpailulla. Maa-planeetan on aika joko päästä muun tähtienvälisen maailman yhteisöön tai vaihtoehtoisesti ihmiskunta tuhotaan kokonaan. Kummin käy, sen ratkaisee maapallon oma viisuedustaja, joksi päätyy parhaat päivänsä jo nähnyt glamrokkari Decibel Jones. Kaiken kukkaraksi bändin toinen jäsen on jo ehtinyt keskiluokkaistua ja kolmas on kuollut.

Lähtökohta on siis todella lupaava ja suomalainen viisuseuraaja hihkuu jo kirjan alkusivuilla, jossa siteerataan Lordia. Valenten kirja ei kuitenkaan ole kovin tarina- tai hahmokeskeinen vaan seilailee enemmän sivupoluilla Addamsin Linnunradan käsikirjalle liftareille tapaan. Pidän Douglas Addamsista, mutta tunnustettava on, että Valenten äärimmäisen pitkät lauseet ja sivupolut ja niiden vaikea avaruussanasto kävivät minulle välillä liian vaikeiksi, niin että lukeminen alkoi olla väsyttävää. Luulin olevani tottunut lukemaan englanniksi, mutta harrastan enemmän fantasiaa, joten häpeä on omani. Olisin myös halunnut vähän enemmän euroviisuja, jotka eivät lopulta saaneet ihan niin paljon tilaa kuin toivoin.

Helmet-lukuhaaste 2021: 39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia

Arvio: ***

One Comment Add yours

  1. taikakirjaimet says:

    Valente on haastava kirjoittaja, jopa nuorten kirjoissaan. Jos haluat lukea jotain fantasiaa häneltä, pienoisromaani Six-Gun Snow White voisi olla hyvä aloittaa. Olisi tietenki mukavaa, että Valentea suomennettaisiin enemmän, mutta ei taida tapahtua.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s