Riemukas rahareissu: Mikko Within Saakelin satanen

Mikko Within nuortenkirjauutuus Saakelin satanen on veijariromaani, joka taiteilee jossakin trillerin ja komedian välimaastossa. Romaanin lähtökohta on riemastuttavan nerokas: ysiluokkalaisella Uuno Turhasella on vain yksi ilta aikaa ryöstää lähikauppa ja samaan aikaan pitäisi vielä vahtia pikkuveljeäkin. Napakkaan vauhdikkaassa seikkailussa seurataan, miten tilanteeseen ollaan päädytty ja miten siitä päästään eteenpäin.

Uunon palomiesisä on kuollut ja äiti pahoissa rahavaikeuksissa. Kavereita on vain yksi outo tapaus, koulun kingi kiusaa eikä ihastuskaan tunnu huomaavan. Onneksi Uuno saa sentään kesätöitä rautakaupassa. Eräänä päivänä ovesta saapuu salaperäinen mies ja ojentaa Uunolle satasen setelin vannottaen, että se on pidettävä tallessa tai muuten Uunolle ja tämän perheelle käy huonosti. Katastrofaalinen ja samaan aikaan hullunkurinen tapahtumaketju johdattaa Uunon keskelle rikollisten välienselvittelyä ja pulmasta toiseen.

Saakelin satasen juoni on harvinaisen näppärä ja vauhtia riittää, joskin kaikkein heikoimmin lukeville alle kaksisataasivuisessa kepeässä kirjassakin on liikaa luettavaa ja paremmille lukijoille lopetus saattaa tuntua liiankin äkkinäiseltä. Parasta yleisöä ovatkin ne, joilla lukutaito riittää, mutta lukuhalujen herättelyyn kaivataan koukkuja. Ehdottomasti kirja, joka on otettava mukaan yläkoulun kirjavinkkauspakettiin.

Arvio: ***1/2

Helmet-lukuhaaste 2021: 11. Kirja kertoo köyhyydestä

One Comment Add yours

Leave a comment