Goottilainen kartanounelma: Niina Meron Englantilainen romanssi

wp-15795458151959182049663458623941.jpg
Niina Mero: Englantilainen romanssi. Gummerus, 2019.

Romantiikantutkija Niina Meron esikoiskirja Englantilainen romanssi on herkullinen viihdekirja etenkin Britannian, romantikkorunoilijoiden ja gotiikan ystäville. Kirjallisuus- ja taideviittaukset saattavat hengästyttää kepeän harlekiinin kaipaajaa, mutta näin entiselle kirjallisuudenopiskelijalle anekdootit ja runolliset hehkuttelut Keatsistä ja Shellystä maistuivat oikein hyvin. Päähenkilö on runollisista innostuksistaan huolimatta virkistävän räväkkä rokkimimmi, pätevä ja mukaansa imevä juoni heijastelee Ann Radcliffen klassista goottilaista kirjallisuutta ja tietysti mukana on myös kuolettavan kuumia englantilaisia komistuksia.

Tatuoinneista ja romantiikan ajan runoilijoista kiinnostunut Nora saa kutsun siskonsa häihin Oxfordin kupeeseen. Sisarpuoli Heli on menossa naimisiin aidon englantilaisen lordin kanssa ja Noran pitäisi saapua hänen luokseen sukukartanoon juhlia järjestelemään. Paikan päällä Nora alkaa tonkia epäviisaasti vanhan ajan lumovoimaa hehkuvan kartanon salaisuuksia ja aatelisperheen menneisyyden kipukohtia. Kintereillä alkaa myös pyöriä kolme erilaista englantilaista unelmamiestä: puutarhurinhommia tekevä kreivinkönsikäs Matthew, goottilainen kirjallisuudentutkija Dorian Jay (Wilden ystäville jotenkin tutunoloinen nimi) sekä perinteinen poliisisarjat mieleen tuova kyläpoliisi.

Englannin luonnon heruttelevan hehkeä kuvaus, runoilija-anekdootit, viehättävät mieshahmot ja vetävä juoni tekivät Englantilaisesta romanssista harvinaisen mukavan lukukokemuksen. Muutamia esikoisen kupruja kirjassa oli: dialogi oli välillä vähän tönkköä (eikä vain päähenkilön töksäyttelevän puhetyylin vuoksi) ja välillä kerronta laahasi tai pikajuoksi. Päähenkilö oli mukavan kulmikas, mutta ärsytti minua suuresti ylimielisellä fantasianörttien ja larppaajien dissauksellaan. Siitä huolimatta Englantilainen romanssi on kauniin kuvaileva, intertekstuaalisesti iloitteleva ja hauska lukunautinto. Varmasti tartun myöskin Meron tuleviin kirjoihin.

 

Helmet-lukuhaaste 2020: 17. Tutkijan kirjoittama kirja

Arvio: ***1/2 

One Comment Add yours

Leave a comment