Lennä, poika, lennä: Juha-Pekka Koskisen Tulisiipi

wp-15802884039181268322814048322011.jpg
Juha-Pekka Koskinen: Tulisiipi. Like, 2019.

J. P. Koskisen Tulisiipi voitti Savonia-kirjallisuuspalkinnon ja sai Finlandia-ehdokkuuden, mutta teoksen saamasta ylistyksestä huolimatta tartuin siihen varovaisesti. Tiesin nimittäin, että kirja sijoittuu Neuvostoliittoon ja toisen maailmansodan aikaan, eikä minulle oikeastaan mikään aihepiiri ole niin vastenmielinen kuin kotimaisessa kirjallisuudessa yleiset natsi-Saksan, Neuvostoliiton ja sotien kuvaukset. Heti kun aloin lukea, sujuva kerronta ja sympaattiset henkilöhahmot imaisivat minut mukaansa ja oli pakko saada tietää enemmän, vaikka välillä myös teki mieli vain sulkea silmät, ettei joutuisi todistamaan edessä väistämättä olevaa pahaa. Onneksi pelkäämieni rujojen ja riipaisevien käänteiden keskellä oli myös kauniita ja hauskoja hetkiä.

Tulisiipi on kirja lentämisestä ja vapauden kaipuusta, vaikka Neuvostoliiton korruptio ja rikokset häälyvät koko ajan uhkaavana varjona taustalla. Amerikkaan muuttaneessa suomalaisperheessä kasvanut Kaarle tapaa kuuluisan lentäjän Charles Lindberghin ja hänessä syttyy palava intohimo päästä itse taivaalle. Lama-ajan vaivatessa perhe päättää muuttaa Neuvostoliiton Karjalaan ja etsiä sieltä onneaan. Kaarlea ei kiinnosta muu kuin päästä lentämään, mutta äidillä on heti omat epäilyksensä työläisten paratiisista. Kaarlen paras ystävä näkee heti, että oikea tapa selviytyä on sopeutua ja pelata uusien sääntöjen mukaan, mutta monelta muulta suomut putoavat silmiltä liian hitaasti.

Tulisiipi pitää otteessaan katkeransuloisille loppusivuille saakka. Vapauden tavoittelu tuntuu mahdottomalta: pakene, sopeudu tai kuole, vinoutunut yhteiskunta ei päästä otteestaan. Kerosiini tuoksuu, käänteet ovat vauhdikkaita ja mukana pyörii kiinnostavasti myös historiallisia merkkihenkilöitä. Hahmot tuntuvat alkupuolella vähän epäuskottavankin naiiveilta, mutta toisaalta näkökulmahenkilö on lapsi ja lukijan on helppo olla historian läksynsä lukeneena jälkiviisas. Lentämisen (ja myös avaruusmatkailun alkamisen) näkökulmat tuovat virkistävää tuoreutta paljon ja yleensä aina yhdestä ja samasta kulmasta käsiteltyihin maailmansotien ja Neuvostoliiton aihepiireihin.

Helmet-lukuhaaste 2019: 15. Fiktiivinen kertomus, jossa on mukana todellinen henkilö 

Arvio: ****

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s