Salajuonia Sisiliassa: Antti Halmeen Mafiakesä

IMG_20170717_094124371
Antti Halme: Mafiakesä. Otava, 2017.

Antti Halmeen Mafiakesä kuuluu uuden nuortentrillerien aallon laadukkaimpien ja tunnelmaltaan kepeimpien joukkoon. Ehdottomasti yläkoululaisien dekkarivinkkaukseen pätevä opus täynnä takaa-ajoja, mafiakahnauksia ja vaarallisia tilanteita. Romantiikkaa on hippusen verran ja kieli kevyesti osittain puhekielistä ja värikästä.

Pääosassa on 16-vuotias atleettinen Arttu, jonka seikkailuille on myös luvassa jatkoa. Artun rapututkijaisä ottaa pojan mukaansa Sisiliaan ja Arttu odottaa innolla hyvää ruokaa ja upeita maisemia. Valitettavasti vain isä on löytänyt uuden kauhean naisystävän Merikukan, jota Arttu kutsuu WC-Kukaksi. Perillä Sisiliassa Arttu löytää nopeasti uusia ystäviä – mutta myös uusia vihollisia. Artun kaveriporukka sotkeutuu mafiapeliin, eikä Halme säästele toiminnassa.

Mä-sä-kieli sointuu mukavasti nuortenkirjassa korvaan, mutta alkuluvuissa muutamat sanavalinnat kuten ”meitsimandoliini” saivat vähän kakomaan. Sisilia hehkuu kirjan sivuilla eksoottisena, mutta samalla kuitenkin rikollisuuteen ja yhteiskuntaan maltetaan antaa valotusta. Trillerijuoni on mukavasti höystetty sekä pelottavilla kaarteilla että humoristisemmilla suvannoilla ja mafiavehkeilyistä huolimatta yleistunnelma on aurinkoisen positiivinen. Uusioperhekipuilu toimii lämpimän kirpsakkana sivujuonteena, kun Arttu ja Merikukka yrittävät tulla toimeen. Ihastus meritutkija Aleksandraan näyttää romaanissa ehkä liikaa juonen takia päälleliimatulta.

Mafiakesä aloittaa pätevän ja kaivatun nuorten trillerisarjan, jonka kuvittelisin olevan myös yläkoulun poikien mieleen. Poikakirjoja ei nykyään todellakaan ole liikaa, mutta jos Mafiakesälle jostain miinusta pitää antaa, se on naiskuvaus. Asetelma, jossa Arttu lähtee ”pelastamaan” rikollisiin ympyröihin joutunutta Sofiaa on mieskeskeisissä dekkareissa aika kliseinen. Toisaalta Halme on yrittänyt paikata perinteistä kuviota ottamalla Artun kaveriporukkaan mukaan kaksi pippurisempaa tyttöä, jotka ovat mukana tasavertaisina kavereina, eivät vain neitoina pulassa tai ihastuksen kohteena.

Arvio: ***

Leave a comment