Kaksosten valtaistuinkamppailu: Catherine Doylen ja Katherine Webberin Kruunun tyttäret

Catherine Doyle ja Katherine Webber: Kruunun tyttäret. Suomentaja: Annukka Kolehmainen. Kumma, 2024.

Catherine Doylen ja Katherine Webberin yhdessä kirjoittama nuorten fantasiasarjan avaus Kruunun tyttäret on sujuvan vauhdikas, eikä romanttisia sivujuoniakaan puutu. Kaksosprinsessat Wren ja Rose on erotettu heti syntymän jälkeen, samana iltana kun heidän vanhempansa murhattiin. Rose on kasvanut palatsissa ja häntä on valmisteltu seuraavaksi kuningattareksi samalla kun kuninkaanhenki Willem (jonkinlainen käskynhaltija) on huolehtinut hallitsemisesta. Wren on puolestaan varttunut aavikon takana piileskelevien noitien luona ja tavoittelee itselleen sekä valtaistuinta että kostoa vanhempien kohtalosta. Kirja alkaa vipinällä, kun Wren sieppaa siskonsa ja ottaa tämän paikan palatsissa. Toistensa elämiin heitettyinä molemmilla kaksosilla on paljon opittavaa ja tietenkin kuumotusta aiheuttavia komistuksia saapuu sekoittamaan pakkaa.

Doylen ja Webberin punoma juoni rullaa mainiosti ja maailma avautuu pian lukijalle. Muinoin valtakuntaa hallinneet noidat ovat nykyään vainottuja ja Roselle on opetettu, että he ovat pahoja ja myös kuningasparin murhan takana. Wren puolestaan osaa käyttää niin aseita kuin taikakykyjäänkin ja yrittää palauttaa noitien vallan. Rose siepataan vaaralliselle matkalle aavikon halki kohti noitien piilopaikkaa ja alkuvihastuksen jälkeen ihastuu häntä kuljettavaan soturinoita Sheniin. Wren puolestaan saa mutkia matkaan kosto- ja valtasuunnitelmissaan, kun hän saa selville, että Rose on kihloissa uhkaavan (ja hyvin pohjoismaiselta vaikuttavan) naapurivaltakunnan Gevran Ansel-prinssin kanssa, ja prinssillä sattuu olemaan turhan komea henkivartija.

Kruunun tyttäret on sympaattinen ja viihdyttävä, vaikkakin perinteisiin historiallisen fantasian kliseisiin sorrutaan etenkin Wrenin hahmon kohdalla, joka prinsessaroolissa kärvistelee sekä mekon että korsetin vuoksi. Mieskuva on myös vähän tavanomaisen tympeä, kun lempeämpi prinssi Ansel esitetään lähinnä hölmöläisenä ja ihastuksen kohteena on vain lihaskimppuja. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään uniikki vika juuri tässä kirjassa vain yleisempää historiallistyylisessä fantasiassa. Aion silti ehdottomasti lukea myös sarjan seuraavat osat ja Kruunun tyttäret jäikin sopivasti sellaiseen cliffhangeriin, että seuraavan kirjan sopiikin saapua jo kesällä suomeksi.

Helmet-lukuhaaste 2024: 8. Kirjan nimessä on perheenjäsen

Arvio: ***1/2

Leave a comment