Kirjavinkkarin jouluvinkit: Vuoden 2023 lahjakirjavinkit ikäryhmittäin yksivuotiaista 24-vuotiaisiin

Joululahjojen hankinta on nyt kiihkeimmillään ja siispä kirjavinkkarin on aika antaa suosituksia siitä, miten tarjota tänäkin jouluna ne kaikkein kovimmat paketit pukin konttiin. Lapset ja nuoret kasvavat nopeasti ja kirjoja ilmestyy paljon, joten ei ole ihmekään, jos kirjakaupassa joutuu sormi suuhun. Ota siis avuksi tämä eri ikävuodet jaotteleva vinkkilista vuoden 2023 uutuuskirjoista.

Finlandia junior -palkintopuheen jälkeen on kohistu siitä, löytyykö lapsille ja nuorille suomeksi laadukasta luettavaa. Tässä listassa on mukana myös kotimaisten kirjojen lisäksi käännöksiä, mutta eiköhän näiden käyminen läpi vastaa nopeasti kysymykseen, että hyvästä tarjonnasta on runsaudenpulaa. Minäkään en todellakaan saanut tälle listalle mahtumaan kaikkea.

Kirjat on jaettu ikäryhmittäin ikävuosien mukaan joulukalenterin tapaan yksivuotiaiden kirjoista 24-vuotiaiden kirjoihin. Ikä on kuitenkin vain numero: hyvin lukevalle voi katsella hieman vanhemmille suunnattua kirjaa, ja se, että aihe ja tyylilaji ovat lahjan saajalle mieluisia, on tietenkin tärkeintä. Listan hännäksi olen koonnut uusia selkokirjoja niitä varten, joille suomi ei ole äidinkieli tai lukemisessa on erityisiä haasteita.

Disclaimer 1: Lapset ovat yksilöitä siinä missä aikuisetkin. Toiset lukevat sujuvammin, toiset ovat herkempiä ja osa taas etsii kauhun väristyksiä. Kirjalle paras ikäryhmä on oikeasti paljon laajempi kuin yhden ikävuoden mittainen ja mieleinen aihe ja genre merkitsee paljon. Etenkin yläkoulusta eteenpäin on todellisuudessa aika yhdentekevää minkä ikävuoden kohdalta nappaa vinkin.

Disclaimer 2: En ole saanut tälle listalle mahtumaan kaikkia mahtavia vuonna 2023 ilmestyneitä kirjoja. Yleisimmät syyt, miksei kirja ole mukana listalla: 1. Ikäryhmälle oli ilmestynyt niin monta samantapaista loistavaa kirjaa, että minun oli pakko raakata osa pois, vaikka sydän itki verta. 2. Kirja odottaa houkuttelevana kirjapinossani, mutta en ole ehtinyt lukea sitä vielä, enkä vinkkaa kuin lukeamiani kirjoja. 3. Kirja on jatko-osa sarjaan.

Joululahjavinkit ikäryhmittäin

1 v.

Kaisa Happonen ja Satu Kettunen: Yhtenä yönä

Tunnelmallisesti kuvitettu pahvinen haitarikirja siitä, kun pientä ei nukuta ja öinen maailma ihmetyttää. Lyyrinen teksti sopii hyvin luettavaksi nukutettaessa ja antaa ajateltavaa myös aikuiselle.

Tähtitossu

Söpö klassisen tyylin vauvalorukirja, johon on koottu sekä pienimmille suunnattuja kansanrunoja että lastenrunoja vanhoista taitajista Hannele Huovista ja Jukka Itkosesta moderniin alan kuningattareen Laura Ruohoseen. Tukee hyvin kielellistä kehitystä.

Karoliina Pertamo: Lintu sanoo

Värikäs ensikirja, jossa lorujen aiheena ovat erilaiset linnut ja niiden äänet. Linnun äänien matkiminen voi innostaa, vaikka ei vielä puhua osaisikaan ja erityisesti luonnosta ja eläimistä kiinnostuneelle lapselle laadukas lorukirja on omiaan.

2 v.

Julia Pöyhönen, Heidi Livingston ja Larissa Saloranta: Miu ja tunteikas päivä

Suosittu Miu-liikeripentu seikkailee nyt myös pienempien tunnetaitoihin keskittyvässä ensikirjassa. Miu käy päivän aikana läpi erilaisia tunnetiloja ilosta pelkoon ja harmitukseen. Kuvitus on ultrasuloinen.

Salla Savolainen: Asfalttihommissa

Pienen työkoneiden ihmettelijän ehdoton valinta on samaa sarjaa kuin suositut Asfalttia! ja Betonia! mutta nyt ensikirjana myös pienemmille pureskelukirjojen ystäville. Työmaalla törmätään erilaisiin yksityiskohtaisesti kuvitettuihin työkoneisiin ja ajoneuvoihin.

Julia Donaldsson ja Axel Scheffer: Luudalla on tilaa

Helpompi pahvisivuinen versio hauskasti kuvitetusta noitakuvakirjasta, jossa noita ottaa erilaisia eläimiä kyytiin luudalleen. Tarina on ehyempi kuin monessa ensikirjassa ja kirjassa on myös kivoja liukuvia osia, joilla voi leikkiä ja tutkiskella.

3 v.

Ted Forsström ja Åsa Lucander: Hissun kissun, Hilja!

Finlandia junior -ehdokkaana oleva sympaattinen kuvakirja Hilja-koirasta, joka ääniä kuullessaan aina vauhkoontuu haukkumaan ja kuvittelee keittiössä olevan oravia tai ilotulitusraketteja paukuttelevan eläinlääkärin.

Muriel Zürcher ja Stéphane Nicolet: Nuku hyvin, Kullanmuru

Iltasatukirjaksi mainiosti sopiva värikäs kuvakirja, joka pistää railakkaasti perusasetelman päälaelleen: Kullanmuru haluaisi nukkua, mutta äiti ja isä tulevat jatkuvasti häiritsemään. Miten saada vikuroivat vanhemmat viimein nukkumaan?

Sanna Sofia VUori ja Nadja Sarell: Main kamalan tyhmä päivä

Arkea ja lapsen mielikuvituksellista tunnemaailmaa yhdistävä kuvakirja Maista, jolla on ihan tyhmä sateinen päivä. Kaikki on väärin voileivästä alkaen, mutta voiko päivä vielä muuttua paremmaksi? Kauniin värikäs kuvitus.

4 v.

Alexandra Helm ja Ruby van der Bogen: 101 yksisarvista

Pahankurisen riemukas kuvakirja yksisarvisfaneille täynnä hauskoja yksityiskohtaisia kuvituksia. Mitä käyttöä on yksisarvisen sarvella? Entä millaista on yksisarvisen kakka?

Mila Teräs: Myyrä joka katsoi kuuta

Upeasti kuvitettu, runollisen kaunis kuvakirja myyrästä, joka haluaisi viedä kuun omaan kotiinsa. Sopii erityisesti yhteisiin rauhoittaviin hetkiin kiireen keskelle.

Henna Ryynänen: Metsä muuttaa

Luonnon merkitystä valottava kuvakirja, jossa aiheeseen pureudutaan lempeän kuvituksen ja hauskan tarinan kautta. Metsä kyllästyy roskia heittäviin ihmisiin ja päättää muuttaa. Turku kuulostaa ihanalta paikalta, mutta minne Metsä matkalla oikein päätyy?

5 v.

Fredrik Sonck: Fiia ja kyy

Värikäs kuvakirja, jossa harvinaisesti puhutaan suhteesta kyihin. Fiian perhe on mökillä kun pihapiiriin ilmestyy kyykäärme. Isä ei saa sitä siirrettyä ja tappaa käärmeen, mistä Fiialle tulee suru. Miten Fiia osaa antaa isälle anteeksi?

Tuomas Kärkkäinen: Festarimysteeri

Nokkelia lyriikoita täynnä oleva kuvakirja, jossa tutustaan erilaisiin musiikkigenreihin ja festareihin. Manageri Sesse on kadottanut festarialueelle laulajan, jonka pitäisi kohta esiintyä.

Lola Odusoga: Lolan suuri salaisuus

Lolan kurittomat hiukset kuiskailevat hänelle ja houkuttelevat seikkailuun. Ex-missinä tunnetun Lola Odusogan sympaattinen kuvakirja tuo kaivattua monimuotoisuutta enimmäkseen valkoiseen kotimaiseen lastenkirjallisuuteen.

6 v.

Ursula Mursu: Myrtti ja nuuskiva kinuski

Lempeää noitafantasiaseikkailusarja, joka sopii hyvin luettavaksi ääneen. Myrtti asuu nyt hauskoja maagisia asioita pursuavassa Kuuilmassa ja päättää lähteä etsimään kadonnutta isoäitiään. Värikäs ja monimuotoinen kuvitus.

Riikka Maria Rosenberg ja Kati Vuorento: Saara ja naakka

Lempeä historiallinen aikamatkaseikkailu, jossa on suloinen kuvitus. Saara ja hänen naakkaystävänsä päätyvät nykyajasta 1700-luvun kartanoon. Siellä Saara kohtaa samanikäisen Alexanderin ja pääsee sekä tutustumaan vieraaseen aikaan että auttamaan eläimiä.

Eveliina Talvitie: Ai nii, minä olen muuten Lee

Erityislapsen näkökulmaa valottava lastenromaani, joka yhdistää arkea ja lapsen mielikuvitusmaailmaa. Leellä on salainen voima: hän osaa olla samaan aikaan hereillä ja unessa. Koulussa hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi, mutta onneksi hän löytää yhtä erityisen ystävän.

7 v.

Jamie Smart: Pupu vs. Apina

Tom ja Jerry -henkinen huumorimättösarjakuva keskenään kamppailevista eläimistä. Apina yrittää keksiä ilkeitä suunnitelmia vallata metsä, mutta Pupu jatkuvasti tekee hänen mielikuvitukselliset aikeensa tyhjiksi.

Spiri Spont ja Andrea Femerstrand: Melli on minun

Kauniin värikkäästi kuvitettu hevoskirja Emmasta, joka hoitaa siskonsa ponia Melliä ja haluaisi sen omakseen. Emma haluaisi näyttää, että osaa kyllä huolehtia ponista, mutta sitten kaverit houkuttelevat koulun jälkeen kylään.

J.S. Meresmaa ja Emma Rautala: Kartanon kummajaiset

Uusi hauska helppolukuinen hirviösarja Hirviöhoitola sopii Yökoulujen ja Painajaispuotien ystäville. Lotta ja Lilli saapuvat isotädin kartanoon ja jo ensimmäisenä yönä he kohtaavat aaveen, joka ei yllättäen olekaan niin pelottava.

Lin Hallberg ja Jonna Björnstjerna: Neean salaisuus

Maaginen eläinkauppa -sarjan kirjat ovat tavutettuja ja erityisen helppoja lukemiseen opetteluun. Neea haluaa oman lemmikin ja matkustaa salaa kaupungin eläinkauppaan.

8 v.

Mari Luoma: Ihan tavallinen hirviöperhe

Kolmosten Juulin, Jutan ja Jukan vanhemmat ovat pesunkestäviä lonkerohirviöitä, mutta kukaan ei suostu uskomaan lapsia, joten heidän täytyy yrittää itse pistää hirviövanhemmille kampoihin. Sopii erityisesti ilkikurisemman huumorin kuten Roald Dahlin ja Meggit-Phillipsin Hirviö ja helmikki -kirjan ystäville.

Rob Biddulph: Pähkinä Jones ja Piirretty kaupunki

Tässä lastenfantasiakirjassa piirtämisessä on todella taikaa. Piirtämistä rakastava Pähkinä löytää kadonneen isänsä jättämän maagisen kynän, jonka avulla hän luo oven Piirrettyyn kaupunkiin. Fantasimaailma on kuitenkin diktaattorin vallan alla ja vain Pähkinä voi pelastaa tilanteen. Upea kuvitus.

Lena Frölander-Ulf: Rapsu Huiskahäntä

Murmelityttö Rapsu pelastaa viholliskäärmeen poikasen Siksakin, vaikka murmelit elävät käärmeiden mielivallan alla. Epätodennäköisiä kumppaneita odottaa huima seikkailu. Palkitun tekijän uusi lastenseikkailuromaani, joka on parhaillaan Runeberg junior -ehdokkaana.

Ernest Lawson: Höpersankarit, Opejahti

Uusi Maria Makkosen sarjakuvamaisesti kuvittama huumorisarja on täsmäosuma supersankarien ja Mestarietsivä Peppusen faneille. Höpersankarit ovat sankareita, joiden voimat ovat vähän liian hölmöjä oikeksi supersankareiksi. Tuikitavallinen Taavi joutuu höpersankarikouluun ja heti alkaa tapahtua.

9 v.

Sibéal Pounder: Tyrskymimmit

Vallatonta varhaisteinienergiaa ja älyvapaata huumoria pursuava vedenneitoseikkailu. Betti, Mimi ja Zelda joutuvat pelastamaan vedenalaisen valtakunnan, kun kuningatar katoaa ja salaperäinen pahis kaappaa vallan.

Eva Amores ja Matt Cosgrove: Karsein viikko ikinä: Maanantai

Neropatinpäiväkirjamaisesti kuvitettua vessahuumoria, joka kirjavinkkauksissa on aiheuttanut oppilaissa innostuksen pyörremyrskyn. Justin aloittaa uudessa koulussa ja kaikki menee harvinaisen pieleen: hän esim. saa kyydin isän vessanpöntöllä näyttävällä autolla ja joutuu osallistumaan uintiin virkatuissa uimapöksyissä.

Ian Mark: Hirviömetsästäjän käsikirja

Humoristinen hirviönmetsästysseikkailu. Jackin takapihalle ilmestyy jättiläinen, jonka hän saa vahingossa kukistettua ja Jack päätyy sitten äksyn hirviönmetsästäjän oppilaaksi. Vauhtia, hirviöitä tai vitsejä ei tästä kirjasta puutu.

Liina Putkonen ja Nora Surojegin: Monen mutkan tonttumatka

24-lukuun jaettu jouluinen tonttufantasia tulvii taianomaista tunnelmaa. Yksinäinen 11-vuotias Pyry tapaa ihan oikean tontun Tuiskun. Tuisku tarvitsee Pyryn apua suorittaakseen hänelle tonttukoulussa annetun tehtävän, joka osoittautuu paljon luultua vaarallisemmaksi.

10 v.

Henna Helmi: Tsemppiä, kapteeni Ilona!

Laadukkaan luistelusarja IceLoven uusimmassa itsenäisessä osassa muodostelmaluistelun kuvioita mutkistaa Ilonan äkillinen pääsy kapteenin sijaiseksi ja äidin ihastuminen joukkuetoveri Aadan äitiin. Aadan perhe muuttaa remontin takia saman katon alle, eikä Ilona tiedä miten suhtautua.

Tanya Stewner: Alea Aquairius, Meren kutsu

Uusi fantasiasarja vedenalaisista seikkailuista. Alea on koko ikänsä saanut kuulla olevansa allerginen kylmälle vedelle. Kun hän lyöttäytyy yhteen omalla veneellä seikkailevan nuoren Alpha Cru -porukan kanssa, hän saa huomata, että hän onkin todellisuudessa vedenväen sukua.

Louie Stowell: Loki, Pahisjumalan hyvyyshaaste

Neropatin päiväkirjat kohtaa Skandinaavisen mytologian. Pahisjumala Loki joutuu rötöksistään passitetuksi maan päälle tavallisen kuolevaisen koululaisen muodossa. Päästäkseen takaisin jumalten asuinsijoille hänen olisi suoritettava hyvyyshaaste. Sarjakuvamaista kuvitusta ja huumoria.

Sabine Lemire ja Rasmus Bregnhøi: Mira, Ystäviä, ihastuksia, elämää

Arkisen sympaattinen sarjakuva Mirasta, jonka elämää värittävät äidin vaihtuvat miesystävät sekä koulukaveripulmat. Luokan muut tytöt perustavat rakkauskerhon, johon pääsee vain jos on ihastunut, mutta mitä jos Mira ei vain oikein osaa ihastua?

11 v.

Laura Lähteenmäki: Laske salaa kymmeneen

Hieno ja herkkävireinen varhaisnuortenromaani tilasta lapsuuden ja nuoruuden kynnyksellä. Myy kuuluu neljän tytön porukkaan, mutta epäilee, että muut yrittävät salaa hylkiä häntä. Saako vielä leikkiä, vaikka muut pitäisivät sitä nolona?

Anja Portin: Sumupuiden kirja

Finlandia-palkitun kirjailijan tunnelmallinen fantasiaseikkailu, jossa on ympäristöteemoja. 12-vuotiaan Magdan äiti jää maavyöryn alle ja hän taivaltaa koiransa kanssa kohti vuorien sankkaa sumua, jonka taakse kätkeytyy hänen sukunsa salaisuuksia.

Jukka Behm: Ihmepoika Leon

Finlandia junior -ehdokkaana oleva vetävä jalkapallokirja. Leonin kasvattiperhe ei usko hänen kykyihinsä ja hän joutuu potkiskelemaan palloa vain aikuisten höntsäjoukkueessa ja kuvailemaan omia temppuvideoita. Sitten oven taakse ilmestyy Hammersmith Unitedin kykyjenetsijä ja värvää hänet tulevien tähtien akatemiaan.

Miila Westin: Loputon talvi

Sarjakuvaromaani aloittaa uuden Myyttiset -sarjan, jossa tehdään eläväksi itämerensuomalaista mytologiaa. Eevin vaari on juuri kuollut ja kesäkuussa sataa yhä lunta. Eevi törmää luonnonhaltijoiden joukkoon, joiden mukana hän lähtee Tuonelaan hakemaan kesää takaisin.

12 v.

Erika Vik: Olivia Online

Ajankohtainen varhaisnuortenromaani groomingista ja netin vaaroista. Tanssia harrastavan Olivian äiti on löytänyt uuden muusikkomiehen ja ainoastaan salaperäinen poika netissä tuntuu ymmärtävän Oliviaa. Kevyesti kirjoitettu romaani painavasta aiheesta.

Kyash Monsef: Olipa kerran

Persialaisella mytologialla maustettu fantasiaseikkailu. Marjanin eläinlääkäri-isä on kuollut ja jättänyt teini-ikäiselle tyttärelleen klinikkansa. Yllättäen käy ilmi, että isän potilaina on käynyt myös fantastisempia otuksia ja pian Marjan joutuu syöstyksi maagisiin vaaroihin.

Sylvia Douyé ja Paola Antista: Sorceline, Kryptoeläintieteen alkeet

Huikeasti kuvitettu fantasiasarjakuva. Sorceline opiskelee krytpoeläintiedettä eli myyttisten eläinten hoitoa. Koulun oppilaita alkaa kuitenkin kadota salaperäisesti ja Sorcelinen on lähdettävä tutkimaan tapausta.

Sanna Isto: Näkymättömät

Finlandia junior -ehdokkaana oleva herkkävireinen fantasiaromaani sekä fantastisesta että liiankin todellisesta näkymättömyydestä. Pii joutuu vasten tahtoaan lomamökille, kun hän alkaa nähdä asioita, joita muut eivät näe. Kuka on outo vihreäpipoinen poika, joka hiippailee ympäriinsä?

13 v.

Kerstin Gier: Päivänvalolla ei näe

Rakkaus ei katso aikaa ja Unien kirja -sarjojen kirjoittajan uusi avaus. Quinn kohtaa parhaan kaverinsa synttäribileissä oudon sinitukkaisen tytön, jota seuratessaan Quinn törmää hirviöihin ja herää sairaalasta pahasti loukkaantumisesta. Quinn alkaa nähdä outoja olentoja ja vain naapurissa asuva ärsyttävä fantasiafani Matilda osaa auttaa.

Mari Kujanpää: Ruumuuspäiväkirja

Napakka realistinen nuortenromaani ulkonäköpaineista ja kehosuhteesta. Malva ei kestä katsoa peiliin eivätkä kiusaajat koulussa helpota tilannetta. Kuvataiteesta, uusista ystävistä ja koulukuraattorilta löytyy onneksi apua.

A.R.S. Horkka: Murhaballadit

Nordic Horror -sarjaan kuuluva nuorten kauhuromaani. Krista pääsee tettiläiseksi psykiatriseen sairaalaan ja löytää suljetulta osastolta idolinsa, pahamaineisen black metal -tähden. Kristan oma hevibändi saa vähemmän viisaan idean auttaa idolia paossa.

Mirjami Sirén: Kaupunki ilman koteja

Seikkailullinen dystopia Aeropoliksen kaupungista, jossa asukkaiden on muutettava joka päivä ja ihmiset suljetaan laatikoihin innovoimaan. Kipinän perhe yrittää pakoon, mutta pakomatkaan tulee heti mutkia.

14 v.

Karoliina Tervonen: Kirjokansi

Kotimaisesta mytologiasta ammentava fantasiaromaani, jossa on satumaista henkeä ja historiallinen miljöö. Liehittelijöiden huijaamiseen ja taskuvarkauksiin taipuvainen neiti Holmberg joutuu seikkailuretkelle kohti Tuonelaa, kun hänen kotikaupunkiinsa hyökätään.

Heidi Silvan: Sutinasuodatin

Humoristinen teiniromaani ihmissuhdesotkuista kesämökkireissulla. Ysiluokkalaiset Oona, Silja ja Lilli päättävät mökkeilykesän aikana päästä eroon neitsyydestään. Kommelluksilta ja korvia punastuttavilta kokkapuheilta ei vältytä.

Anniina Mikama: Tuhkan ja tulen tyttäret

Eeppinen keskiaikaiseen Irlantiin sijoittuva fantasiaromaani Topelius-palkitulta kirjailijalta. Lohikäärme on herännyt ja kylvää tuhoa, eikä sitä näytä pystyvän pysäyttämään kuin pieni tyttövoittoinen joukko, joka kuitenkin kantaa mukanaan omia salaisuuksiaan.

Kirsti Kuronen: Seelanti

Psykologisista trillereistä ja Agatha Christiestä ammentava romaani nuorista, jotka lähtevät mukaan tositv-ohjelmaan ja huomaavat olevansa keskenään autiolla saarella. Kuka heidät sinne on kutsunut ja miksi? Menneisyyden muistot tulvivat pintaan.

15 v.

Terhi Rannela: Vaarallinen keli

Ihmissuhteista ja alkoholista aiemmat nuortennovellikokoelmansa kirjoittanut Rannela käsittelee tällä kertaa novellikokoelmassaan väkivaltaa. Tarinat punoutuvat aiempaa enemmän yhteen. Ääneen pääsevät sekä nuoret jengiläiset että heidän uhrinsa ja mukana on myös parisuhdeväkivaltaa. Erinomainen luokkien käyttöön.

Satu Leisko: Ihmisenhaltija

Selkokirjoista tunnetun tekijän nuortenfantasiaromaani, jossa on mukana sekä yliluonnollista romantiikkaa että kotimaista mytologiaa. Tuulin kotikylällä sudet ovat tappaneet hänen isänsä ryyppykaverin. Luokan uudesta salaperäisestä tytöstä Mariasta, Tuulin ihastuksesta Ossista ja Tuulista itsestään paljastuu salattuja puolia.

Siri Kolu: Tämä liukasteleva sydän

Larppeja kirjoittava Didi saa koulun kingiltä omituisen tehtävän toimia hänen henkilökohtaisena päiväkirjanaan. Valtapelejä ja ihmissuhteita peilaava romanttinen nuortenromaani kuuluu Otavan lyhyen kokoisiin Love-kirjoihin.

Magdalena Hai: Sarvijumala

Finlandia junior -ehdokkaana oleva upea kauhuromaani Laurista, joka menettää auto-onnettomuudessa äitinsä ja alkaa nähdä aaveita. Mikä on pahaenteinen Sarvijumala, joka ensin ilmestyy Laurin uniin ja sitten valveillakin? Loistava valinta kauhun ystäville sekä vähän lukevien houkutteluun kirjan pariin.

16 v.

James L. Sutter: Darkhearts

Menevä sateenkaariromanssi. David lähti perustamastaan Darkhearts-bändistä juuri ennen sen jättimenestystä ja on katkera palvotulle tähdelle, entiselle ystävälleen Chancelle. Mutta kun Chance joutuu palaamaan kotipaikkakunnalle, Davidissa alkaa herätä aivan muita tunteita. Hearstopper-faneille ja rocktähteydestä unelmoiville.

Dess Terentjeva: Freestyle

Kai ja hänen paras kaverinsa Mandi ovat aina harrastaneet täysillä tanssia yhdessä, kun kuvioita alkaa sotkea Mandin ihastus saman tanssikoulun tyttöön. Raikas säeromaani tanssista ja aseksuaalisuudesta. Sopii myös vähän lukeville.

JS. Meresmaa: Tytär hämärän, piika pimeän

Hienosti kirjoitettu, omaperäinen fantasiaromaani ikuisen syksyn maailmasta. Parantajaoppilas Malka löytää metsästä oudon hylätyn lapsen. Toisaalla kaupungissa eloseppä Arona tekee mullistavia löytöjä valtakunnan salaisuuksista.

Ella Paija: Soita minulle  karusellin kelloa

Trillerimäinen romaani kesätöistä huvipuistossa. Teemu ja joukko muita kesätyöntekijöitä opettelee huvipuiston arkea, kun huvipuistossa katoaa mystisesti lapsi ja laitteissa tapahtuu outoja onnettomuuksia. Huvipuisto itse on mukana yhtenä kertojahahmona.

17 v.

Adam Silvera: Lopussa molemmat kuolevat

Supersuosittu melankolisen romanttinen dystopia maailmasta, jossa ihmiset saavat puhelinpalvelusta tietää vuorokauden etukäteen oman kuolemansa. Mateo ja Rufus, kaksi hyvin erilaista poikaa, kohtaavat molempien viimeisenä päivänä.

Leigh Bardugo: Salatun tiedon seura

Dark academia -henkinen raaempi fantasiaromaani Grishaversumi-kirjojen tekijältä. Alex pääsee Yalen huippuyliopistoon ja saa siellä tehtäväkseen salaseurojen valvomisen, koska hänellä on harvinainen kyky nähdä aaveita. Murhia seuraa.

Karen M. McManus: Neljä askelta murhaan

Yksi meistä valehtelee -kirjasta tunnetun nuorten dekkarien kuningattaren uusin. True crime -toimittajaksi yrittävä Brynn palaa vanhaan kouluunsa tutkimaan suosikkiopettajansa epäilyttävää kuolemantapausta.

Dhonielle Clayton et al: Whiteout

Blackout -novellikokoelman tavoin tämäkin Dhonielle Claytonin kokoama kirja on mustista nuorista kertovaa romantiikkaa mustilta tekijöiltä, mutta tällä kertaa moniäänisenä romaanina. Näyttämönä on lumimyräkän sotkema kaupunki, jossa rakkaussuhteet ovat vielä enemmän solmussa.

18 v.

Miska Valos: Sisäsiisti

Häikäisevästi kirjoitettu romaani transpoika Esrasta, jonka kultturellissa perheessä rakoilee kulissien takana. Taiteellisesti suuntautuneessa eliittilukiossakin kavereista löytyy paitsi tukea myös toksisuutta. Aitoa ja moniulotteista sateenkaarikuvausta.

Liv Strömqvist: Peilisalissa

Feministisistä sarjakuvatietokirjoistaan tunnettun tekijän uutuus pureutuu ulkonäköpaineisiin ja kauneuskulttuuriin historiasta nykypäivään. Raikasta, humoristista ja ajatuksia herättävää.

Olivia Blake: Atlas, valitut

Tiktokista tuttu dark academia -fantasia salatusta kirjastosta, jossa kuusi taikavoimaista opiskelijaa joutuu kuolettavan valinnan eteen. Vetävä lähtökohta, mutta lopulta aika hidastempoinen eikä hypensä arvoinen, mutta kirjalla on ystäväjoukkonsa.

Zoulfa Katouh: Sitruunapuiden aika

Raastava romaani Syyrian sisällissodasta ja vaikeista valinnoista. Farmasiaa opiskellut 18-vuotias Salama joutuu sotatilassa sairaanhoitajaksi äärimmäisiin olosuhteisiin. Velvollisuudet kutsuvat häntä sekä pakenemaan että jäämään, ja sitten tilannetta sotkee myös ensirakkaus.

19 v.

Sarah J. Maas: Maan ja veren huone

Romanttissävytteisen eeppisen fantasian kirjoittajan aikuisempi, synkempi ja urbaanimpi fantasia-avaus. Puolihaltia Brycen paras ystävä, susimuodonmuuttaja, on raakalaismaisesti murhattu. Tutkimuksiin hän saa tahtomattaan avuksi palkkatappajana toimivan komistusenkelin Huntin.

Ilona Tuominen: Seurustelusalaliitto

Rehellisen höttöinen kotimainen romanttinen viihdekirja. Sannin sulho karkaa alttarilta eksän matkaan ja Sanni muuttaa Turkuun isovanhempien vanhaan korttelitaloon nuolemaan haavojaan. Erotukiryhmässä hän törmää yllättäen henkilöön, joka voisi auttaa häntä kostamaan.

Erika Vik: Luonasi ikuisesti

Ahdistava psykologinen trilleri rockmaailmasta. Uransa mahalaskussa oleva exrocktähti Janne Kallamaa saa peräänsä vainoojan, joka saa hänen mielenterveytensä rakoilemaan. Onko kyseessä raiteiltaan mennyt ihailija vai vaarallinen murhaaja? Dekkarifaneille ja rocktähtielämästä kiinnostuneille.

Ihan hyvä: pärjäilyä suoritusyhteiskunnassa

Lempeyttä suorituspaineiden keskelle raivaava tietokirja sopii etenkin tulevaisuudensuunnitelmien kanssa kamppaileville. Miten riittää itselleen ja saako myös mokata?

20 v.

Vehka Kurjenmiekka: Kellopelisydän

Upean lyyrisesti kirjoitettu fantasiaromaani. Vaikka aiheena ovat kellopelisydämiset murhaajat, joiden on joka vuosi tapettava joku pysyäkseen hengissä, jännitys ja toiminnallisuus eivät ole pääosassa, vaan kirja sopii paremmin lyyrisemmän ja seesteisemmän fantasian ystäville.

Sophie Irwin: Seurapiirineidon opas onnenongintaan

Jane Austenin henkiseen aikaan sijoittuvaa, enemmän Bridgertonin tyylistä lady litiä. Kitty on vanhempiensa kuoleman jälkeen taloudellisissa vaikeuksissa. Huolehtiakseen nuoremmista sisaristaan hän päättää suunnata Lontoon seurapiireihin ja napata mahdollisimman rikkaan miehen.

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä

Hieno, samaan aikaan hauska ja surullinen sarjakuvaromaani luontokadosta. Teos satirisoi sekä nykyaisia ilmiöitä että käyttää taustarakenteenaan Danten Jumalaista näytelmää. Pääosassa on syksyn lehti, joka vaeltaa hakatussa metsässä sienen kanssa.

Rupert Holmes: Näin murhaat pomosi

Tyylikäs eliittisisäoppilaitos McMastersin akatemia kouluttaa tulevia murhaajia. Viihdyttävää dekkaria seurataan kolmen aloittelevan oppilaan näkökulmasta. Moraali on ummehtunutta ja lukijaa talutetaan välillä tiukasti käsikynkkää, mutta tylsistymään ei pääse.

21 v.

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä

Elämäkerran muotoon verhottu hittiromaani fiktiivisestä filmitähdestä Evelyn Hugosta, hänen elämänsä rakkaudesta ja hänen seitsemästä aviomiehestään. Vetävää, glamourintäyteistä ja sateenkaarevaa.

Emily Henry: Rakkautta rivien välissä

Kirjallisuusväkeä vilisevä vihasta rakkauteen -romanssiuutuus yhdeltä somen rakastetuimmilta tekijöiltä. Kirjallisuusagentti Nora lähtee siskonsa kanssa lomalle pikkupaikkakunnalle ja törmää siellä inhoamaansa kustannustoimittajaan Charliehen.

Martha Wells: Murhabotin päiväkirjat

Virkistävän erilainen scifikirja murhabotin näkökulmasta. Sympaattinen vartijointi- ja turvallisuustehtäviin rakennettu androidi olisi kiinnostuneempi katsomaan suoratoistosarjoja kuin tekemään töitään.

Jennette McCurdy: Onneksi äitini kuoli

Entisen lapsitähden viiltävä ja samaan aikaan hurtin humoristinen elämäkerta elämästä kontrolloivan äidin otteessa, kun tämä janoaa lapselleen kuuluisuutta hinnalla millä hyvänsä.

22 v.

Terhi Tarkiainen: Maggie, eli kuinka jano tyydytetään

Maggie etsii uudesta vesiparannusta käyttävästä tohtorista apua veljelleen, kun tunteet alkavat loiskua. Sopii Bridgertonin faneille. Mustan huumorin ja eroottisen historiallisen viihteen kotimaiselta valtiattarelta on tänä vuonna tullut myös jatkoa ihanalle vampyyrikirjalla Pure mua nimellä Peto irti.

Tuomas Aitonurmi: Ruumiin ylittävä ääni

Hieno esseekokoelma, jossa käsitellään kulttuurin lisäksi omakohtaisella rohkeudella muun muassa identiteettiä, maskuliinisuutta, kouluväkivaltaa ja sairastumista.

Tinarinnat

Uusia tarinoita Kalevalan naishahmoista Suomen spekulatiivisen fiktion huippunimiltä kuten Magdalena Hailta, Emmi Itärannalta ja Johanna Sinisalolta. Mukana on myös monimuotoinen kuvittajajoukko.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia

Finlandia-ehdokkaana oleva arvoituksellinen romaani kadonnutta veljeään etsivästä erityislaatuisesta M:stä. Scifi, punk ja dekkarimaisuus yhdistyvät kiehtovaksi keitokseksi.

23 v.

Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

Historiallinen tietokirja, jossa välillä välähtää myös kirjailija Jenna Kostet itse jäljittämässä tietoa Turun linnassa asuneista Katariinoista. Tavallisten Jagellonican, Maununtyttären ja Hannuntyttären lisäksi saadaan kolme kohtaloa lisää.

Elodie Harper: Sudenluola

Historiallinen romaani, joka sijoittuu antiikin Roomaan ja pompeijilaiseen bordelliin. Kreikkalaisen lääkärin tytär Amara on kohtalon koettelemusten kautta joutunut prostituoiduksi. Amara löytää kohtalotovereistaan ystäviä, mutta yrittää kamppailla tiensä yhteiskunnassa ylöspäin.

Partik Svensson: Meren kutsu

Upean Ankeriaan testamentin tekijän uusi kirja kertoo merestä ja tutkimusretkistä ja on kokonaisuutena Ankeriaan testamenttia laimeampi esseististyylinen kirja, vaikka Svensson edelleen hyvin kirjoittaakin. Jos edellinen on jo hyllyssä niin suosittelen silti tätäkin.

24 v.

Iida Turpeinen: Elolliset

Helsingin esikoispalkinnon voittanut, Finlandia-ehdokkaana oleva ylistetty romaani Stellerin merilehmän löytämisestä ja eläinlajien sukupuutosta. Lajikadon kannalta äärimmäisen ajankohtainen ja kielellisesti tyylikäs kokonaisuus. Kirja, josta juuri nyt puhuvat kaikki.

Jenny Kangasvuo: Hiukset takussa

Ouluun sijoittuva raikkaan maanläheinen ihmissuhderomaani polysuhteiden kiemuroista. Polyamorinen biseksuaali Julia päätyy osalliseksi suhdevyyhteen, joka muuttuu yhä sotkuisemmaksi.

Miira Luhtavaara: Tuhkaksi tekemisen taika

Runoilijan lyyrinen, psykologisesti tarkkanäköinen esikoisromaani uusperheestä ja masennuksesta.

Nuorten selkouutuksia:

Marja-Leena Tiainen: Gangsteripoika

Jessen isä on vankilassa taposta. Jesse muuttaa äitinsä kanssa vanhempien vanhalle kotipaikkakunnalle ja menneisyys alkaa painaa.

Salaperäisiä tarinoita

Selkomuotoisia fantaisianovelleja muun muassa J.S. Meresmaalta, Anne Leinoselta ja Satu Leiskolta.

Nadja Sumanen: Sade on kaikille sama (selkomukautus Riikka Tuohimetsä)

Selkoversio samannimisestä nuorten elämästä kertovasta novellikokoelmasta.

Elina Rouhiainen: Aistienvartija (selkomukautus Mirjami Häkkinen)

Selkomukautus urbaanista fantasiaromaanista, joka on jatkoa kirjalle Muistojenlukija.

Anne Frank: Elämä ja päiväkirja (selkomukautus Laura Saari)

Selkomukautus Anne Frankin kuuluisasta päiväkirjasta hänen piileskellessään natseja.

Lasten selkouutuksia:

Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain (selkomukautus Riikka Tuohimetsä)

Selkoversio salaperäisestä lastenromaanista, jossa on historian havinaa.

Päivi Lukkarila: Kuinka saavutetaan zanshin

Selkoversio samannimisestä varhaisnuortenromaanista, joka kertoo pelaavasta Arsista.

Nora Lehtinen ja Anne Muhonen: Ainon ja Matiaksen talvipuuhat

Jatkoa sarjalle, joka kertoo Ainon ja Matiaksen puuhista eri vuodenaikoina.

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut

Selkoversio poikakirjaklassikosta.

Felix Salten: Bambi

Selkoversio lastenklassikosta, josta on tehty samanniminen Disney-piirretty.

Bonusvinkki:

Sini Helminen: Lujaverinen -trilogia

Dark academia -henkinen mustanhumoristinen fantasiatrilogia, joka sopii neljätoistavuotiaista ylöspäin. Mukana aavekauhua, sateenkaariromantiikkaa ja ripaus kotimaista kansanperinnettä. Seela aloittaa opinnot ja työskentelee niiden ohessa enon hautaustoimistossa, kun huonosti päättyneet treffit johtavat kirjaimelliseen ghostaamiseen.

Leave a comment